«Πότε θα μπούμε στα σπίτια μας;»

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΑΓΜΕ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2023 14:15

Μία εβδομάδα μετά από την εκδήλωση της φονικής κακοκαιρίας εκατοντάδες άστεγοι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης αναζητούν απάντηση στο βασικό ερώτημα: Πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και κάτω από ποιες συνθήκες αυτά θα καταστούν ξανά κατοικήσιμα.


Εκατοντάδες ένοικοι των Εργατικών Κατοικιών έχουν ξεσπιτωθεί και στην πλειοψηφία τους φιλοξενούνται προσωρινά σε συγγενικά τους πρόσωπα ή και σε δομές με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων, ενώ η υποχώρηση των υδάτων του Πηνειού αποκαλύπτει το εύρος της καταστροφής, ειδικά στα ισόγεια σπίτια, αποκαρδιώνοντας τους ιδιοκτήτες και κάτω από αυτές τις συνθήκες σε «δεύτερη μοίρα» έρχονται οι ζημιές που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στα υπόγεια.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς κυριάρχησαν σε συγκέντρωση εκατοντάδων κατοίκων, των παλαιών και νέων Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης, που συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην αυλή του 14ου Δημοτικού Σχολείου στη συνοικία του Ιπποκράτη.
Εκ μέρους των κατοίκων, ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Τσιαπλές και κάτοικος της περιοχής, αφού περιέγραψε την κατάσταση, πρότεινε και υιοθετήθηκε από τους συγκεντρωμένους να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα, η οποία θα διεκδικήσει την ικανοποίηση αιτημάτων από τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την 5η ΥΠΕ.
Η Επιτροπή θα καταγράψει τα αιτήματα των κατοίκων, δίνοντας προτεραιότητα στο μείζον ζήτημα της στέγασης με μίσθωση δωματίων έως ότου τα σπίτια καταστούν ξανά κατοικήσιμα, της σίτισης, της καταγραφής των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν κ.λπ. Όπως, επίσης, να ελεγχθεί η κατάσταση των σπιτιών και παράλληλα να στηριχθούν οικονομικά οι πλημμυροπαθείς που αυτήν την περίοδο δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους, να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους σε λογαριασμούς, να καταργηθεί το τέλος του ΕΝΦΙΑ, να απαλλαγούν για ένα έτος από τα δημοτικά τέλη κ.λπ.
Ο κ. Τσιαπλές υπογράμμισε καταλήγοντας την ανάγκη να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα, «να συζητήσουμε με ψυχραιμία τα προβλήματά μας, τα αιτήματα που θα πρέπει να διεκδικήσουμε και τους τρόπους που θα το κάνουμε, ενωμένοι να διεκδικήσουμε και να μην πέσει κανείς καταστραμμένος θύμα διάφορων επιτήδειων», με αφορμή τόσο το ενδεχόμενο επιτήδειοι να επιχειρήσουν να εξαπατήσουν κατοίκους και με δεδομένο, επίσης, όπως αναφέρθηκε χθες, ότι «οργιάζει η παραφιλολογία και η παραπληροφόρηση».
Με συγκεντρωμένους κατοίκους να σημειώνουν την ανησυχία τους για την όλη κατάσταση με αφορμή και τη νέα «κοίτη» που δημιούργησαν μέσα στις Εργατικές Κατοικίες τα ορμητικά νερά. Διευκρινίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη της Επιτροπής στο τηλέφωνο 6973-311.682.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σχετικά με τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης από τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη, μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι «η ροή του νερού έχει σταματήσει και πέφτει η στάθμη», ενώ «μετά από αίτημα του Δήμου έχει έρθει στη Λάρισα κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για να αξιολογήσει το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass