Ολος ο κάμπος... μία Κάρλα

Πλημμυρίζει το ένα χωριό μετά το άλλο – Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες - Απεγκλωβισμοί πολιτών σε συνοικίες, ενώ υποχωρεί αργά η στάθμη

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2023 13:02
Πέφτει η στάθμη του Πηνειού αλλά με αργό ρυθμό, εξέλιξη  που θα σημάνει τη διατήρηση του προβλήματος  των πλημμυρισμένων σπιτιών στις παραποτάμιες συνοικίες Πέφτει η στάθμη του Πηνειού αλλά με αργό ρυθμό, εξέλιξη που θα σημάνει τη διατήρηση του προβλήματος των πλημμυρισμένων σπιτιών στις παραποτάμιες συνοικίες

Τη φυσική του ροή, όπως όταν υπερχείλιζε, ακολουθεί ο Πηνειός ποταμός προς τη λίμνη Κάρλα,

τα ορμητικά νερά του οποίου καταποντίζουν σπίτια σε πόλεις και χωριά, υποδομές, επιχειρήσεις, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες στον νομό Λάρισας, ενώ στους όμορους νομούς Μαγνησίας και Καρδίτσας ημέρα με την ημέρα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών. Η πορεία των ορμητικών νερών του Πηνειού που προκάλεσε η πρωτοφανής αλλά προβλέψιμη από την επιστημονική κοινότητα, κακοκαιρία «Daniel» μετά και την υπερχείλιση των αναχωμάτων στο φράγμα της Γυρτώνης, αρκετά μέτρα πάνω από το ύψος της θάλασσας, προς τα παρακάρλια χωριά μπορεί να αιφνιδιάζει, ωστόσο η κατεύθυνσή τους είναι απολύτως φυσιολογική.
Έχοντας καταποντίσει χωριά σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, έχοντας πλημμυρίσει συνοικίες της Λάρισας παρά τα αντιπλημμυρικά έργα, τα ορμητικά νερά - η στάθμη των οποίων ξεπέρασε τα 10 μέτρα - από προχθές το απόγευμα πέρασαν το φράγμα της Γυρτώνης και από χθες έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε Αμφιθέα, Κουλούρι, Ελευθέριο, Πλασιά, Καστρί, Αμυγδαλή, Καλαμάκι, Μέλισσα, Νίκη, Αχίλλειο, Σωτήριο, Λοφίσκο, με τη ροή να ακολουθεί τη... φυσική της κατεύθυνση προς Στεφανοβίκειο, φθάνοντας δηλαδή στην Κάρλα μέσα από το Ασμάκι.
Στο πέρασμά του, κάτοικοι των χωριών των Δήμων Αγιάς και Κιλελέρ παρακολουθούν ανήμποροι την εξέλιξη, βλέποντας τα σπίτια να πλημμυρίζουν, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να καταστρέφονται όπως και τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ κατά μήκος του άξονα από Γυρτώνη προς Βόλο, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε επιχειρήσεις με εκατοντάδες εργαζόμενους. Η ροή των νερών συνεχίζει με την ίδια ορμή και προς τα χωριά του Δήμου Τεμπών, για να καταλήξει στο Δέλτα του Πηνειού ποταμού. Όλα αυτά όταν ακόμη στα χωριά των Φαρσάλων όπως και στα πλημμυρισμένα από προχθές χωριά των Δήμων Κιλελέρ και Λάρισας δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη το εύρος των καταστροφών.

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΑ
Ο υπερχειλισμένος Πηνειός άφησε πίσω του πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στις συνοικίες του Αγίου Θωμά, του Ιπποκράτη, των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης, των Αγίων Σαράντα, της Νέας Σμύρνης, αλλά και των γύρω χωριών.
Όπως διευκρίνισε στην «ΕτΔ» ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης πρώτη προτεραιότητα αποτελεί ο ασφαλής «απεγκλωβισμός συμπολιτών», ενώ με πρόσθετο εξοπλισμό «από άλλες περιοχές της χώρας γίνεται άντληση υδάτων» προκειμένου να «πέσει και άλλο η στάθμη» στο ύψος της Σανδράκη για να αποφευχθούν πρόσθετα προβλήματα στη συνοικία του Ιπποκράτη.
Χθες το πρωί και στον κυκλικό κόμβο της οδού Κοζάνης, δεκάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στη Γιάννουλη αναζητούσαν από κοινού λύσεις με τον Δήμο Λαρισαίων προκειμένου να διευθετηθούν εκκρεμότητες, με βασική αυτή της οδικής σύνδεσης, καθώς στη γέφυρα της Γιάννουλης έχει διακοπεί η κυκλοφορία.
Σημειώνεται πως η στάθμη του Πηνειού καταγράφει πτωτική τάση, αλλά με αργούς ρυθμούς, εξέλιξη που σημαίνει ότι και για τα επόμενα 24ωρα θα παραμείνει το πρόβλημα στις πλημμυρισμένες συνοικίες. Από χθες το μεσημέρι συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας ξεκίνησαν να αντλούν νερά από πλημμυρισμένα υπόγεια.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass