Παραμένει κρατούμενος ο σταθμάρχης

ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΣΕ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2023 13:20

Την εξακολούθηση της προσωρινής κράτησης του 59χρονου Λαρισαίου σταθμάρχη, ενός -εκ των 15 μέχρι σήμερα- κατηγορουμένων για την τραγωδία των Τεμπών, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας με πρόσφατο βούλευμά του (122/23).


Με αφορμή και την επικείμενη συμπλήρωση του εξαμήνου από την προφυλάκισή του, την 1η Μαρτίου 2023, το Συμβούλιο Εφετών, υιοθετώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών, διέταξε        -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- την εξακολούθηση της κράτησης, με αποτέλεσμα ο σταθμάρχης να παραμείνει κρατούμενος στις Φυλακές Λάρισας για 6 ακόμα μήνες.
Τον ερχόμενο Φεβρουάριο που θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και εφόσον δεν προκύψουν καθυστερήσεις (σ.σ. πρόσθετα αιτήματα κ.λπ.), τότε με βάση και τους σημερινούς και -κατά γενική ομολογία- ταχείς ρυθμούς που διεξάγεται η κύρια ανάκριση από τον εφέτη - ανακριτή Σωτ. Μπακαΐμη η υπόθεση των Τεμπών θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον προσδιορισμό της δίκης.
Σημειώνεται πως για σήμερα Τρίτη το μεσημέρι έχουν κληθεί σε απολογία 4 πρώην στελέχη του ΟΣΕ (σ.σ. ένας διευθύνων σύμβουλος, δύο πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι και ένα εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του ΟΣΕ), οι οποίοι εκτιμάται πως θα λάβουν προθεσμία με αφορμή και το βαρύτατο κατηγορητήριο.
Αυτό που αναμένεται τις επόμενες ημέρες είναι πως ο κ. Μπακαΐμης θα επεκτείνει την ποινική δίωξη και σε βάρος διευθυντών της ΕΡΓΟΣΕ, στελεχών της Hellenic Train, της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων (σ.σ. διευθυντών) του Υπουργείου Μεταφορών.
«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ»
Στο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, αρχικά γίνεται αναφορά στα γεγονότα της μοιραίας βραδιάς της 28ης Φεβρουαρίου 2023 όπου από την πρωτοφανή τραγωδία για τα σιδηροδρομικά χρονικά της χώρας έχασαν τη ζωή τους 57 επιβαίνοντες, αλλά και στα λάθη χειρισμών που έκανε ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων, ο 59χρονος σταθμάρχης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο βούλευμα, οι ελλείψεις στα πρόσθετα συστήματα ασφαλείας (διαχείρισης, εποπτείας της κίνησης κ.λπ. των τρένων) αποτελούσαν ενισχυτικό λόγο για να χειριστεί διαφορετικά την κατάσταση ο σταθμάρχης.
Το Βούλευμα εστιάζει στον ενδεχόμενο δόλο ως προς την πράξη της επικίνδυνης παρέμβασης μέσου σταθερής τροχιάς και στην «προχειρότητα» των χειρισμών του σταθμάρχη, στον «πρόχειρο» τρόπο διεκπεραίωσης.
Από χαρακτηριστικά της πράξης του, καταλήγει το Βούλευμα «δηλαδή από την ιδιαίτερα σοβαρή από άποψης επικινδυνότητας ενέργειά του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του να θέσει στην αντίθετη γραμμή επιβατική αμαξοστοιχία με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων (λόγω της εορτής της Αποκριάς) σε συνδυασμό με την επιλογή του να προκρίνει τον λιγότερο δυνατό κόπο στη διαχείριση σοβαρού εγχειρήματος αποδεχόμενος το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των τρένων προκύπτει ότι, αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό κατά την ανάληψη οποιουδήποτε εγχειρήματος, που θα έχει αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο, να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass