Στρατηγική επιλογή η ανάδειξη της Λάρισας ως Ιπποκρατική Πόλη

* Δήμος Λαρισαίων, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φορείς της πόλης κάνουν το όραμα πραγματικότητα *Τον Σεπτέμβριο οι εκδηλώσεις της «Αέναης Επιστροφής» *Σε ρόλο «ψηφιακού ξεναγού-ολόγραμμα» ο Ιπποκράτης, μέσω της εφαρμογής Eucrasia

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2023 14:40

Της Νατάσας Πολυγένη

Τη δέσμευσή τους να μην κλείσει ο κύκλος της «Αέναης Επιστροφής» του Ιπποκράτη, που άνοιξε το 2017 στη Λάρισα και κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να μεταφέρει εντός και εκτός συνόρων της χώρας την ιπποκρατική αντίληψη και την ιστορική παρακαταθήκη του πατέρα της Ιατρικής, επανέλαβαν ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φορείς της πόλης χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για την ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 8 έως 10 Σεπτεμβρίου.
Οι φετινές εκδηλώσεις επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς «επιστρατεύτηκε» η τεχνολογία και ο Ιπποκράτης αναλαμβάνει ρόλο ψηφιακού ξεναγού, περιδιαβαίνοντας σε εμβληματικά μνημεία και κτίρια της πόλης, μέσω μιας εφαρμογής που θα μπορούν οι πολίτες να «κατεβάσουν» στα κινητά τους. Αναλυτικότερα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίστηκε η σημασία της ανάδειξης της Λάρισας ως Ιπποκρατική Πόλη με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη να μιλά για μια στρατηγική επιλογή, που είχε ως στόχο τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων με πολιτιστικό, επιστημονικό και κοινωνικό χαρακτήρα, ώστε να μεταφερθεί η ιπποκρατική λογική σε κάθε πολίτη της Λάρισας.
«Η «Αέναη Επιστροφή» λοιπόν σηματοδοτεί ακριβώς αυτό: Την ιστορική παρακαταθήκη του πατέρα της Ιατρικής και τη μεταφορά της στη σύγχρονη κοινωνία, στη σύγχρονη πόλη, όπου σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Σύλλογο «Ιπποκράτης» διοργανώνουμε από κοινού μια σειρά εκδηλώσεων - τιμή στον Ιπποκράτη και την Ιπποκρατική Πόλη, με κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό πρόσημο, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην παγκόσμια προσωπικότητα του Ιπποκράτη, αλλά και ως ιστορική υποχρέωση να μεταφέρουμε το μήνυμα της ευζωίας, του ορθολογισμού και της δημόσιας υγείας σε κάθε γωνιά της πόλης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι είναι τιμή και ταυτόχρονα ηθική υποχρέωση, η διάχυση της ιπποκρατικής αντίληψης στην κοινωνία και δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε τα Ιπποκράτεια στη Λάρισα και γίνεται αξιόλογη προσπάθεια για την ανάδειξη του βίου και του έργου του θεμελιωτή της ιατρικής Ιπποκράτη. Οι καρποί αυτής της προσπάθειας είναι πλέον ορατοί και μετρήσιμοι. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις με επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα. Ο πολιτισμός διώχνει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας».
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεόφιλος Καραχάλιος αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση του 2ου Ιπποκράτειου Συνεδρίου τονίζοντας ότι φέτος αλλάζει ο στόχος του συνεδρίου και κάνει άνοιγμα στην κοινωνία, παρουσιάζοντας θέματα που αφορούν την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία συχνών ιατρικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα του σακχαρώδη διαβήτη, της οστεοαρθρίτιδας, του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας κ.ά., αλλά και την πρωτοβάθμια υγεία και περίθαλψη. Στόχος, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «να μπει ένα φρένο στις διαγνώσεις μέσω του διαδικτύου».
Επίσης, άλλη μια καινοτομία είναι ότι για την υλοποίηση του συνεδρίου αποφασίστηκε να μη χρησιμοποιηθεί υλικό από χαρτί και πλαστικό και η πρόσβαση στο πρόγραμμα θα γίνεται μέσω διαδικτύου.  «Θα τυπωθούν μόλις 20 προγράμματα για όσους δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία. Κάνουμε μια προσπάθεια να μειώσουμε το αποτύπωμά μας» ανάφερε ο κ. Καραχάλιος.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος κ. Γιαννακόπουλος τόνισε πως η Λάρισα αναγνωρίζεται διεθνώς ως Ιπποκρατική Πόλη, διοργανώνοντας κάθε χρόνο υψηλού επιπέδου επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και εξήρε την προσπάθεια των διοργανωτών για επικαιροποίηση της στρατηγικής τους, κρατώντας ζωντανό τον διάλογο με την κοινωνία για ζητήματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Λάρισα κατόρθωσε να εδραιωθεί ως Ιπποκρατική Πόλη, δήλωσε ότι θα στηρίζει πάντα κάθε πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιπποκρατικής αντίληψης και ευχήθηκε να μην κλείσει ποτέ ο κύκλος της «Αέναης Επιστροφής», που άνοιξε πριν από 7 χρόνια στη Λάρισα.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις διοργανώσεις των προηγούμενων ετών, για την ανάδειξη της σχέσης της Λάρισας με τον Ιπποκράτη, αλλά και τη διάχυση του λόγου και των αρχών του στο ευρύ κοινό, αναφέρθηκε στη χαρτογραφημένη προβολή (Projection Mapping) που ετοιμάζεται με την υπογραφή του Θοδωρή Ράντου και τίτλο «Ιπποκράτης ο θεραπευτής - Από την αρχαιότητα στον 21ο αιώνα» που θα προβληθεί στο κτίριο της Ιατρικής - Κατσίγρα. Συγκεκριμένα σημείωσε τα εξής: «Στην περίπτωση της εκδήλωσής μας, αυτή η τεχνική θα χρησιμοποιηθεί για να προβάλει ψηφιακό περιεχόμενο στην πρόσοψη του κτιρίου της Ιατρικής Σχολής. Το περιεχόμενο αυτό θα παρουσιάζει τη ζωή του Ιπποκράτη και την κληρονομιά του στον χώρο της Ιατρικής μέχρι σήμερα, με στόχο να τιμήσει το έργο του και να ενημερώσει το κοινό για την ανεκτίμητη συνεισφορά του στην ιστορία της Ιατρικής. Επίσης, στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί η εφαρμογή AR η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να «δουν» τον Ιπποκράτη και άλλα στοιχεία σχετικά με την ιστορία του και την ιατρική, σε διάφορα σημεία της πόλης της Λάρισας. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια της κάμερας της συσκευής και της χρήσης επαυξημένης πραγματικότητας. Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες να δουν εικονικά στοιχεία και αντικείμενα που εμφανίζονται στον πραγματικό κόσμο μέσω των κινητών συσκευών τους, smartphones κ.λπ. Η παρακαταθήκη που δημιουργείται είναι τεράστια. Το αποτύπωμα της Λάρισας στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό, όπως και στον επιστημονικό, χάρτη μεγαλώνει. Από την αξιοποίηση του καλλιτεχνικού μας δυναμικού, μόνο οφέλη προκύπτουν, για την πόλη, τους πολίτες, τη χώρα, την τέχνη. Οι εκδηλώσεις για τον Ιπποκράτη δεν έχουν μόνο μνημειακό χαρακτήρα. Εμπνέονται από το παρελθόν και ατενίζουν το μέλλον. Ένα μέλλον όπου θα πρωτοστατεί η γνώση και η δημιουργία με επίκεντρο τον άνθρωπο».
Τέλος, ο σχεδιαστής Διαδραστικών Συστημάτων Θοδωρής Ράντος αναφέρθηκε λεπτομερώς στη χαρτογραφημένη προβολή που θα γίνεται στην πρόσοψη του κτιρίου της Ιατρικής Σχολής, στην πλατεία Ταχυδρομείου, αλλά και στην εφαρμογή «Eucrasia» που θα μπορούν όσοι θέλουν να «κατεβάσουν» στο κινητό τους, είτε βρίσκονται στην πόλη είτε όχι, και να δουν τον Ιπποκράτη ως ολόγραμμα να περιδιαβαίνει διάφορα κτίρια και μνημεία, όπως το Αρχαίο Θέατρο, το Μουσείο Ιπποκράτη, καθώς και να ακούν τις διδαχές του, αλλά και πληροφορίες για τον βίο και το έργο του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass