ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ξεκίνησε η ανακατασκευή της λεωφόρου Καραμανλή

*Ποιες οι δυσκολίες του έργου-πότε θα παραδοθεί

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2014 12:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:34

 

 

 

 

Του Γιώργου Ρούστα

Έπιασε δουλειά προ ημερών ο εργολάβος που ανέλαβε την κατασκευή του έργου που αφορά στην αναμόρφωση ενός σημαντικού τμήματος της Λεωφόρου Καραμανλή και συγκεκριμένα από τον κόμβο του 303 ΠΕΒ έως την αερογέφυρα των σιδηροδρομικών γραμμών, από την οδό Διγενή μέχρι την οδό Βαρδουσίων. Έτσι ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων των συνοικιών που την περικλείουν για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας, σε έναν δρόμο καρμανιόλα, όπου έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλιά Εθνική οδός Λάρισας-Αθήνας, μετά την κατασκευή του ΠΑΘΕ, μπορεί να αστικοποιήθηκε αλλά ουσιαστικά παρέμεινε ως είχε, χωρίς να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ασφαλείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ζωή και η επικοινωνία των κατοίκων των συνοικιών, που βρίσκονται εκατέρωθεν και να προκαλείται πληθώρα ατυχημάτων και δυστυχημάτων όλα αυτά τα χρόνια. Το υπό κατασκευή τμήμα της Λεωφόρου Καραμανλή καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος του σε συνδυασμό με τα ελλιπή τεχνικά χαρακτηριστικά της διατομής (απουσία σήμανσης, διαγράμμισης, ελλιπής φωτισμός, κλ.π) και της ανάπτυξης πολλών παρόδιων ιδιοκτησιών που συνδέονται απευθείας με τη λεωφόρο, με αποτέλεσμα οι προσβάσεις στις παρόδιες χρήσεις γης (εκκλησία, καταστήματα, τράπεζες, κλπ.) να γίνονται ανεξέλεγκτα.

Τελικά το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε, με αρχικό προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, με την εταιρία «ΣΤΕΝΤΩΡ» (με εκπρόσωπο τον γνωστό εργολάβο Νίκο Καρακίτσο) να κηρύσσεται ανάδοχος και με την έκπτωση που έδωσε το κόστος των εργασιών να διαμορφώνεται στα 3,5 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Τα συνεργεία του εργολάβου έπιασαν δουλειά προ ημερών, ξεκινώντας από τον παράδρομο που βρίσκεται δεξιά της λεωφόρου (στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη), στο ύψος του 303 ΠΕΒ. Πρόθεση του εργολάβου -για να μην ταλαιπωρηθούν οι παρακείμενες επαγγελματικές μονάδες- είναι να προχωρά σταδιακά, ανά 400 μέτρα περίπου και με την ολοκλήρωση του κάθε κομματιού, να ακολουθεί και ασφαλτόστρωση. Θα ακολουθήσουν εργασίες στον απέναντι παράδρομο. Αφού ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των παράδρομων, αυτοί θα δοθούν στην κυκλοφορία και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην λεωφόρο. Έτσι θα επιτευχθεί η λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους διερχόμενους οδηγούς και θα αποφευχθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επιβάρυναν περαιτέρω άλλους δρόμους της περιοχής (π.χ. Φαρσάλων).

Το πρόβλημα που υπάρχει με την λεωφόρο Καραμανλή είναι η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών, για την απομάκρυνση αρχικά και επανατοποθέτηση -εν συνεχεία- των δικτύων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των σωληνώσεων της ΔΕΥΑΛ και των αγωγών Φυσικού Αερίου. Όλες οι προαναφερθείσες υπηρεσίες έχουν ειδοποιηθεί, από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας «για να υλοποιήσουν άμεσα τα προβλεπόμενα με την εργολαβία μέτρα». Ήδη η πρώτη εμπλοκή αφορά τους πεπαλαιωμένους χάρτες των υπηρεσιών αυτών, που παρέλαβε ο εργολάβος, αφού σκάβοντας ανακαλύπτει συνεχώς σε διαφορετικές θέσεις τα δίκτυα και τους υπόγειους αγωγούς. Σημαντικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος αυτού αναμένεται να παίξει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο οποίος σύμφωνα με τον εργολάβο αλλά και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων σε καθημερινή βάση παρακολουθεί την πορεία των εργασιών, ζητώντας ασφυκτικά από όλους την επίσπευση των εργασιών. «Καμία μέρα χαμένη» δηλώνει χαρακτηριστικά προς κάθε κατεύθυνση.

Επίσης με την πρόοδο των εργασιών θα χρειαστεί η εντονότερη παρουσία της Τροχαίας, καθώς σύμφωνα με τους περαστικούς «αρκετοί οδηγοί, παρά το εργοτάξιο που στήθηκε επί της Λεωφόρου Καραμανλή, συνεχίζουν να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, με τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος να ελλοχεύει».

Εφόσον δεν υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα ο δρόμος θα παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι 31-12-2015.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αντικείμενο του έργου, σύμφωνα με την σύμβαση είναι η πλήρης κατασκευή (αρτηρία, παράπλευρο δίκτυο, δύο ισόπεδοι κόμβοι, αποχετευτικά – αποστραγγιστικά έργα, σήμανση-ασφάλιση του έργου, ηλεκτροφωτισμός-σηματοδότηση) τμήματος της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης ,εντός της πόλης μήκους 1 χιλιομέτρου και συγκεκριμένα από την οδό Διγενή έως την οδό Βαρδουσίων (Χιλιομετρική Θέση(Χ.Θ.) 5+700 έως 6+630). Το τμήμα αυτό της αρτηρίας έχει χαρακτηριστικά αστικής αρτηρίας με 2+2 λωρίδες (Χ.Θ. 5+700 έως Χ.Θ. 6+400) και με 3+3 λωρίδες (Χ.Θ. 6+400 έως Χ.Θ. 6+630) καθώς και διαχωριστική νησίδα πλάτους 5 μέτρων. Το πλάτος των παράπλευρων οδών που χωροθετούνται εκατέρωθεν της αρτηρίας σε όλο το μήκος της είναι της τάξης των 5 μέτρων και το πεζοδρόμιο μεταξύ αρτηρίας και παραπλεύρων της τάξης των 3 μέτρων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass