Εξαρση καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στη Λάρισα

-ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΡΙΤΑ ΑΠΡΙΛΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΕΚΑΤΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ, ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2023

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2023 14:05
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη

Της Λένας Κισσάβου

«Το πρώτο πεντάμηνο του 2023 εμφανίστηκε στη Λάρισα έξαρση των καταγγελιών για βία κατά των γυναικών, όπως και πολλά περιστατικά δυσλειτουργίας σε οικογένειες, στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Λαρισαίων.
Η δυσλειτουργία αφορά παραμέληση, κακοποίηση, ελλιπή ή καθόλου φοίτηση στο σχολείο. Συνολικά δεχθήκαμε εκατό παραγγελίες του εισαγγελέα για τα παραπάνω» δηλώνει στην «Ε» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Ρίτα Απρίλη.
Σε έναν απολογισμό δράσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δήμου Λαρισαίων, η αντιδήμαρχος μιλά στην «Ε» για τη σημαντικότητα του ρόλου του, την πολύτιμη στήριξη που προσφέρει ειδικά σε δύσκολες χρονικές περιόδους στην κοινωνία -όπως την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και έπειτα- παρουσιάζει τα προβλήματα των πολιτών που έφτασαν στην πόρτα του και ζήτησαν βοήθεια, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της λειτουργίας του.
«Με σεβασμό, διακριτικότητα και εχεμύθεια, αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση, που έρχεται στον Συμβουλευτικό Σταθμό, τα στελέχη του, όλο το επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγος)» τονίζει η κ. Απρίλη, και εξαίρει τον επαγγελματισμό που δείχνει το προσωπικό του, στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.
Από τη λειτουργία του μέχρι και σήμερα, η αντιδήμαρχος αναφέρει ότι ο Συμβουλευτικός Σταθμός αντιμετώπισε χιλιάδες περιστατικά, τονίζοντας ιδιαίτερα την έξαρση των καταγγελιών για βία κατά των γυναικών, το πρώτο πεντάμηνο του 2023, όπως και τα πολλά περιστατικά δυσλειτουργίας που διαπιστώθηκαν σε οικογένειες. Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιστατικών εξηγεί: «Οσον αφορά τα ανήλικα, τίθενται σε παρακολούθηση ή προβαίνουμε στη λήψη μέτρων.
Όσον αφορά τις γυναίκες θύματα βίας, διασυνδέονται με τη Δομή Φιλοξενίας και τα αλλά προγράμματα κοινωνικής στήριξης του Δήμου.
Μετά τον κορονοϊό έχουν ενταθεί ζητήματα σοβαρής παραμέλησης-κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και ζητήματα παραβατικότητας ανηλίκων που περιλαμβάνουν σειρά αξιόποινων πράξεων (κλοπές, εκφοβισμός στο σχολείο, συμπλοκές).
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση των αιτημάτων για ψυχολογική υποστήριξη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες και το νεαρό της ηλικίας τους (ακόμα και φοιτητές). Επιπλέον, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των περιπτώσεων έμφυλης βίας που εντάσσονται σε πρόγραμμα Ποινικής Διαμεσολάβησης. Όλα αυτά εκτιμούμε ότι συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού που συνοδεύτηκε από πολλαπλές απώλειες: ανθρώπινες, υλικές, κοινωνικές, ψυχικές. Σε κάθε περίπτωση διαταράχθηκε η οικονομική και κοινωνική ζωή».
Η κ. Ρίτα Απρίλη σημειώνει πως ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δήμου Λαρισαίων «σηκώνει» ένα πολύ μεγάλο βάρος ευθύνης, καθώς το έργο του διευρύνεται και εκτός ορίων πόλης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις ανηλίκων και ενηλίκων σε κίνδυνο, έχουμε την ευθύνη σε όλο τον Νομό Λάρισας, εξαιτίας την έλλειψης στελεχών στις Διευθύνσεις Πρόνοιας όμορων δήμων».
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Για τις υπηρεσίες που παρέχει ο Συμβουλευτικός Σταθμός, η αντιδήμαρχος μας είπε: «Παρέχει συμβουλευτική, ψυχολογική, κοινωνική στήριξη, διαμεσολάβηση, και πληροφόρηση.
Παράλληλα αναπτύσσει δράσεις με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Ασκεί Κοινωνική Πολιτική μέσω μιας ολοκληρωμένης και πολύπλευρης παρέμβασης, στοχεύει στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και του αποκλεισμού των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, καθώς και τη διασφάλιση της κοινωνικής ισορροπίας, υπηρετώντας ισότιμα τις ευπαθείς ομάδες πολιτών, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα κάθε ατόμου.
Η ανθρωποκεντρική του δράση επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Λειτουργεί γραμμή 24ωρης λειτουργίας άμεσης κοινωνικής παρέμβασης στην οποία απαντούν κοινωνικοί λειτουργοί (τηλέφωνο 6970-236.181).
Συνεργάζεται και διασυνδέεται με φορείς και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, κέντρα ψυχικής υγείας, ξενώνες φιλοξενίας, μονάδες απεξάρτησης, νοσοκομεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, εκτελεί παραγγελίες των Αρχών, της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, που αφορούν κατά βάση στην προστασία ανηλίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και ηλικιωμένων μοναχικών αναξιοπαθούντων ατόμων που επίσης βρίσκονται σε κίνδυνο, προτείνοντας και μεθοδεύοντας πρόσφορα μέτρα για την προστασία τους.
Να σημειώσουμε ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο να εντοπίζονται ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα, εγκαταλελειμμένοι σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε ότι τον τελευταίο χρόνο ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δήμου Λαρισαίων αποτελεί μέλος ενός άτυπου δικτύου στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής προστασίας με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Τμήμα Ανηλίκων της Εισαγγελίας, το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass