Πολύτιμη στήριξη για μαθητές με αναπηρίες

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ, ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 24,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ -ΣΤ. ΠΑΪΚΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2023 14:06

Της Λένας Κισσάβου

«Κάθε χρόνο παρατηρείται αδυναμία κάλυψης του συνόλου των εγκεκριμένων

από το Υπουργείο Παιδείας αιτημάτων, για Παράλληλη Στήριξη και για προσλήψεις Ειδικής Αγωγής Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), για τη στελέχωση των δημοσίων εκπαιδευτικών φορέων (σχολείων, ΚΕΔΑΣΥ κλπ) για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να μην υποστηρίζεται η συμπερίληψη όλων των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στη σχολική τάξη του γενικού σχολείου.
Γι΄ αυτό είναι σημαντική η εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προς τα πραγματικά κενά, για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσα από το «Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης/ συνεκπαίδευσης μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση».
Αυτά δηλώνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας Στέφανος Πάικος, χαιρετίζοντας τη χρηματοδότηση με 24,5 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την πενταετή εκπαιδευτική στήριξη μαθητών με αναπηρίες, με το «Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης/ συνεκπαίδευσης μαθητών/ τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) και αφορά τα σχολικά έτη 2023-2028. Οι προσλήψεις Ειδικής Αγωγής Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) για τη στελέχωση των δημοσίων εκπαιδευτικών φορέων (σχολείων, ΚΕΔΑΣΥ κ.λπ.) και της Παράλληλης Στήριξης (ΠΣ) μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πραγματοποιούνται με πιστώσεις που διατίθενται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).
Το Αυτοτελές Τμήμα ΕΕΠ και ΕΒΠ του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κατανέμει και διαθέτει - σύμφωνα με τις συνολικές πιστώσεις και τα δηλωμένα υπάρχοντα λειτουργικά κενά - τις πιστώσεις στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες διαθέτουν και τοποθετούν το διδακτικό προσωπικό σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η δράση στοχεύει στη στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της συνεκπαίδευσης και στην υποστήριξη για τη συμπερίληψη των μαθητών/τριών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία γενικής αγωγής της Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στην ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση και στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσω της εξασφάλισης της ισότιμης συμμετοχής αυτών στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Σύμφωνα με στοιχεία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, την περίοδο 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι 31 Δεκεμβρίου, είκοσι δύο αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Ε.Ε.Π. απασχολήθηκαν σε συνολικά 164 δομές (ΚΕΔΑΣΥ και σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Αντίστοιχα για την περίοδο 1η Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 30 Ιουνίου 2022, απασχολήθηκαν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε 179 δομές. Ως προς τον αριθμό των ωφελουμένων μαθητών /σπουδαστών από δομές εκπαίδευσης, μέσω της ενίσχυσης υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης από 1/9/21 μέχρι 30/6/22 οι ωφελούμενοι μαθητές ήταν 9.011 και πιο αναλυτικά 5.284 αγόρια και 3.727 κορίτσια. Από αναπληρωτές σε ΚΑΔΑΣΥ 1.696 μαθητές και από αναπληρωτές των ΕΔΥ σε ΣΔΕΗ 7.315 μαθητές.
Σχετικά με την περίοδο 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022, ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα 5.220 μαθητές/ σπουδαστές και πιο συγκεκριμένα από αναπληρωτές σε ΚΕΔΑΣΥ 1.041 και από αναπληρωτές των ΕΔΥ σε ΣΔΕΥ, 4.179. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες εκδίδεται από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, η σχετική πρόσκληση με διαδικασία άμεσης αξιολόγησης των αιτήσεων των εκπαιδευτικών.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
«Η εκπαιδευτική στήριξη για τους μαθητές με αναπηρίες είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η ισότητα στην εκπαίδευση.  Με την εφαρμογή προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη και χρησιμοποιούν την τεχνολογία βοήθειας, μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να προοδεύσουν ακαδημαϊκά. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες και να διασφαλιστεί η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαίδευση. Ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος και για τα επόμενα χρόνια» δηλώνει από την πλευρά της η Αθ. Κ. (μητέρα παιδιού με κινητική αναπηρία).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass