Μπρεχτ και εθελοντισμός στην «πρεμιέρα» των ΕΠΑΛ

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ 2.400 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ 28 ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2023 14:04

Του Κώστα Γκιάστα

Ενώπιον μιας, εκ των πρώτων δύσκολων και κρίσιμων δοκιμασιών της ζωής τους,

αναμένεται να βρεθούν 2.400 υποψήφιοι μαθητές και μαθήτριες Γενικών Λυκείων στη Λάρισα, καθώς σε συνολικά 28 εξεταστικά κέντρα σε όλο τον νομό θα κληθούν να γράψουν το πρώτο μάθημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023. Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας), ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξετάσεις των μαθημάτων Προσανατολισμού, από τις 6 έως τις 12 Ιουνίου.
Οι μαθητές των ΓΕΛ παίρνουν την σκυτάλη από τους μαθητές των ΕΠΑΛ που άρχισαν χθες τις εξετάσεις με το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας). Στον νομό της Λάρισας, σε σύνολο 5 εξεταστικών κέντρων, διαγωνίστηκαν 632 μαθητές από τους 1.761 σε όλη τη Θεσσαλία των 14 εξεταστικών κέντρων.
Το κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν χθες πραγματευόταν τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας νέος μέσα από την εθελοντική εργασία.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των δραστηριοτήτων, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν ένα κείμενο σχετικά με τις μορφές εθελοντικών δράσεων μέσα από τις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν σύγχρονα προβλήματα και τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια πνεύματος εθελοντισμού στους νέους.
Στο λογοτεχνικό κομμάτι της εξέτασης, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βάσει του ποιήματος «Καταφύγια για τη νύχτα» του Μπέρτολντ Μπρεχτ.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα, παρά τις όποιες ανησυχίες εξαιτίας κυβερνοεπιθέσεων στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων και των μεγάλων καθυστερήσεων που αυτές προκάλεσαν στις ενδοσχολικές εξετάσεις.
Ωστόσο, τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν διαβεβαιώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι η πλατφόρμα του ΕΔΥΤΕ -που δέχτηκε τις κακόβουλες επιθέσεις- «είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων». Κάτι που τελικά αποδείχθηκε και στην πράξη. Σημειώνεται ότι το Σάββατο, 3 Ιουνίου, είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).
Με αφορμή τη χθεσινή πρώτη ημέρα εξετάσεων στα ΕΠΑΛ, αλλά και το γεγονός πως σήμερα ρίχνονται στη διαδικασία των εξετάσεων οι μαθητές των ΓΕΛ, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βάσω Ζιάκα και ο αν. διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Νίκος Ζέρβας προχώρησαν σε σχετικές δηλώσεις.
Η κ. Ζιάκα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «όλα κύλησαν ομαλά, οι μαθητές μας οι υποψήφιοι ήταν όλοι στην ώρα τους, όπως και τα θέματα ήρθαν στην ώρα τους γύρω στις 08.30. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης επίσης κύλησαν όλα ομαλά».
Ο κ. Ζέρβας από την πλευρά του σημείωσε πως: «Αυτήν είναι η ημέρα των μαθητών και πρέπει να είμαστε όλοι ουσιαστικά δίπλα τους μηδενός εξαιρουμένου.
Οι μαθητές μας κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουν μέχρι εδώ και πρέπει να σεβαστούμε τους κόπους τους. Εμείς από την πλευρά μας φροντίσαμε να στελεχώσουμε τα εξεταστικά μας κέντρα με επιτροπές που είχαν πάρει εντολές να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε να αποδώσουν τα παιδιά μας όσο περισσότερο μπορούν», ενώ κατέληξε υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξαν προβλήματα στη μετάδοση των θεμάτων.
Τοποθέτηση για την έναρξη των εξετάσεων έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης νομού Λάρισας, κ. Χρήστος Βλούχος, που ευχήθηκε «κάθε επιτυχία σε όλα τα παιδιά» μιλώντας για «Ψυχραιμία, νηφαλιότητα, περίσκεψη, αξιολόγηση των παρατηρήσεων που θα δούνε πάνω στο διαγώνισμά τους, καθαρή σκέψη, αξιοποίηση του χρόνου τους και φυσικά δύναμη της ψυχής που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις Πανελλαδικές» απευθυνόμενος στους μαθητές.  
Χθες, Πέμπτη, εν τω μεταξύ άρχισαν και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των Γυμνασίων. Οι εξετάσεις τους θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass