Απαίτησαν «δικαίωση – λύτρωση»

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ – ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2023 13:03

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

«Είμαι η μητέρα της Αγάπης Τσακλίδου, που δολοφονήθηκε στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου. Ήταν 23 ετών. Τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ…».


Αυτά τα λόγια ακούγονται σαν μέταλλο που «τρίβεται» πάνω σε άλλο μέταλλο. Έχουν τον θόρυβο που κάνει ένας συρμός στην προσπάθειά του να σταματήσει. Είναι τα λόγια που βγήκαν από τα χείλη της Ελένης Βασάρα στη συγκέντρωση του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών και σ’ έναν κόσμο ονειρικά πλασμένο θα είχαν τη δύναμη να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να σταματήσουν δύο αμαξοστοιχίες πριν τη φονική σύγκρουση.
«Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε μέχρι τέλους και θα το κάνουμε για την καταδίκη των πραγματικά υπεύθυνων και τη δικαίωση των νεκρών» ανέφερε προκαλώντας τα δάκρυα σε όλους τους συγκεντρωμένους.
Γονείς, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, μα και απλοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου που ιδρύθηκε προ ημερών. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στο πάρκο του Σιδηροδρομικού Σταθμού (σ.σ. δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης στον Σ.Σ.), όπου με απλωμένα πανό και αναμμένα κεριά κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 θυμάτων, πριν ξεκινήσουν πορεία για την Κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Η κ. Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 19χρονης Μάρθης Ψαροπούλου και πλέον πρόεδρος του Συλλόγου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους χαρακτήρισε τη σύγκρουση ως ένα «αδιανόητο και φρικιαστικό έγκλημα, η βάση του οποίου είναι στην πολυετή κακοδιαχείριση και λεηλασία του σιδηρόδρομου από πολιτικούς και μη, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν των ευθυνών τους. Δεν είναι πολιτική φθορά, δεν είναι αμέλεια. Είναι έγκλημα και είναι ντροπή να μην μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη τους και να μας ζητήσουν μια συγγνώμη και κάθονται και συνεχίζουν τη ζωή τους σαν να μην έγινε τίποτα. Σαν να συγκρούστηκαν δύο μηχανές που δούλευαν μόνες τους. Θέλουμε δικαίωση. Θέλουμε οι υπεύθυνοι να πάνε στη φυλακή».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης με τοποθέτησή του ζήτησε «άμεση δίωξη για όλους τους υπαίτιους» και έγινε πιο συγκεκριμένος, λέγοντας πως «εδώ και 60 ημέρες ακούμε από την ηγεσία των αρχών και της κυβερνήσεως ανοησίες και ανακρίβειες». Πρόσθεσε ότι για τον ίδιο όσο και για το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων «οι ιθύνοντες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που εγκλημάτησαν, αλλά κρύβονται πίσω από την ασυλία τους σαν φοβισμένα ποντίκια και σε αυτούς που συνεχίζουν να εγκληματούν ακόμη και σήμερα, αφήνοντας τον σιδηρόδρομο στην τύχη του, επιτρέποντας το επόμενο πολύνεκρο δυστύχημα, στηριζόμενοι στην αφέλεια των πολιτών», εκφράζοντας την απορία «Πώς είναι δυνατόν να παραμένουν στις θέσεις τους και να συνεχίζουν να θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή απεριόριστου αριθμού ανθρώπων εκείνοι που είναι στη συνείδηση όλων μας επικίνδυνοι εγκληματίες;». Προέτρεψε, μάλιστα, Εισαγγελία και δικαστές «να περάσουν χειροπέδες σε όλους, τουλάχιστον τους νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Hellenic Train και ΡΑΣ (σ.σ. έχοντας εξηγήσει τα όσα αναφέρθηκαν στο πόρισμα)».
Ο εκπρόσωπος των Μηχανοδηγών κ. Ιωάννης Μπαϊρακτάρης, αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς όλους τους συγγενείς, είπε ότι: «Μετρηθήκαμε ως κοινωνία, μετρηθήκαμε ως σιδηρόδρομος και βρεθήκαμε πιο λίγοι. Το σωματείο μας συμπαραστέκεται στον αγώνα που απαιτεί την πλήρη διαφάνεια και λέει όχι στη συγκάλυψη. Ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες όσο πιο πάνω βρίσκονται, άμεσα. Εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα είχαμε προειδοποιήσει με υπομνήματα, εξώδικα, για να μη γίνει αυτό το τραγικό συμβάν. Δεν εισακουστήκαμε».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Γιάννης Σκόκας τόνισε ότι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε εδώ ως Εργατικό Κέντρο Λάρισας μαζί με τα σωματεία μας και δεν είναι και η τελευταία.
Δεν θα κουραστούμε να ερχόμαστε ξανά και ξανά για να θυμίζουμε πως όλο αυτό που συνέβη ήταν ένα έγκλημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και κυρίως οι πολιτικές ευθύνες». Μετά την ολοκλήρωση της πορείας και της συγκέντρωσης τα μέλη του Συλλόγου βρέθηκαν στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, όπου και έγινε η Γενική Συνέλευση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass