Ανακατασκευάζονται Ανθίμου Γαζή και Ηπείρου

-ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 12 ΣΧΟΛΕΙΩΝ -ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΕΡΓΟ ΥΨΟΥΣ 2.240.000 ΕΥΡΩ - ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑΔΟΧΩΝ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2023 13:35

Της Λένας Κισσάβου

Ένα νέο έργο στη βάση της γενικότερης φιλοσοφίας του μεγάλου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή Λάρισας, και αλλάζει την εικόνα της πόλης, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας, δρομολογεί ο Δήμος Λαρισαίων. Στόχος

του αυτήν τη φορά είναι η ανακατασκευή των οδών Ανθίμου Γαζή και Ηπείρου και συγκεκριμένα το έργο αφορά στην ανακατασκευή του τμήματος της Ανθίμου Γαζή που ξεκινά από την οδό Κύπρου και καταλήγει στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, καθώς και στην ανακατασκευή του τμήματος της οδού Ηπείρου από το πάρκο του Αγίου Αντωνίου ως την οδό Ανθίμου Γαζή.
Συγκεκριμένα το έργο προκηρύχθηκε πριν δύο μέρες, με προθεσμία κατάθεσης προσφορών από τους υποψήφιους ανάδοχους τη 18η Μαΐου 2023.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το εγκεκριμένο ΣΒΑΚ και το Γ.Π.Σ. της Λάρισας. Το έργο θα εκτελεστεί στο πλαίσιο της μελέτης «Κυκλοφοριακή μελέτη εφαρμογής στην κεντρική περιοχή της Λάρισας» και έχει προϋπολογισμό 2.240.000 ευρώ.
Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εντάσσεται στο έργο «Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον Δήμο Λαρισαίων και πιο συγκεκριμένα στο υποέργο: «Βελτίωση της οδικής ασφάλειας γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης της Λάρισας».
Οι συγκεκριμένοι οδοί επιλέχθηκαν προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλέστερες συνθήκες κινητικότητας για τους μαθητές και τις μαθήτριες των δώδεκα σχολικών συγκροτημάτων της περιοχής και ειδικότερα των: 5ο Νηπιαγωγείο, 28ο Νηπιαγωγείο, 37ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό Σχολείο, 37ο Δημοτικό Σχολείο, 1ο Γυμνάσιο - 1ο Λύκειο, 4ο Γυμνάσιο - 4ο Λύκειο, 36ο Νηπιαγωγείο, 41ο Νηπιαγωγείο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
Προβλέπεται να γίνουν εργασίες ανακατασκευής οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων, κατασκευή νέου δικτύου οδοφωτισμού, εργασίες φύτευσης πρασίνου (νέο δίκτυο άρδευσης φυτεύσεις δένδρων στα πεζοδρόμια και άλλων φυτών σε παρτέρια) κ.ά.
Σύμφωνα με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, οι οδοί Ανθίμου Γαζή και Ηπείρου, θα ανακατασκευαστούν σε ανισοσταθμία (οδόστρωμα κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων με ασφαλτικό, κρασπεδόρειθρα και πεζοδρόμια με πλάκες τσιμέντου).
Με τις νέες διαμορφώσεις που θα υλοποιηθούν θα επιτευχθεί:
«Περιορισμός της ταχύτητας μέσω επεμβάσεων στην υψομετρική διαμόρφωση των οδών, τροποποιήσεων στην οριζοντιογραφία των οδών, μέσω περιορισμού του πλάτους του οδοστρώματος (στενώσεις οδών, προεξοχές πεζοδρομίων) διαφορετικών υλικών της επιφάνειας των οδών, σε συνδυασμό με την οριζόντια και την κατακόρυφη σήμανση, μέσω του φωτισμού νέας τεχνολογίας και των σηματοδοτών νέας τεχνολογίας».
Για την ασφαλέστερη διέλευση από κρίσιμα σημεία, προβλέπεται η ασφαλής τοποθέτηση των θέσεων στάσης των αστικών λεωφορείων (μετατόπιση υφιστάμενων θέσεων στάσης λεωφορείων για τη διασφάλιση επαρκούς απόστασης από τις λωρίδες κυκλοφορίας, αλλά και ορατότητας, μέτρα
διοχέτευσης των παραγόμενων ροών πεζών και εγκάρσιας διέλευσης οδών, σήμανση, τοποθέτηση κατάλληλου ύψους και σχήματος κρασπέδου για την ασφαλή διέλευση πεζών και ΑμεΑ), αναμόρφωση του αστικού οδικού περιβάλλοντος μέσω δημιουργίας εσοχών κατάλληλων για την ασφαλή στάση ή στάθμευση Ι.Χ. δημιουργία θέσεων στάθμευσης μοτοσικλετών, ποδηλάτων και οχημάτων μικροκινητικότητας, δημιουργία θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, δημιουργίας διαβάσεων με εγκιβωτισμένα υλικά για μεγαλύτερη αντοχή, δημιουργία διαγώνιων διαβάσεων πεζών προς όλες τις διευθύνσεις, δημιουργία ποδηλατόδρομων (κατασκευή αυτοτελών λειτουργικών τμημάτων δικτύου ποδηλατόδρομων με σαφή αφετηρία και τερματισμό ενταγμένα στον σχεδιασμό του ΣΒΑΚ που υλοποιείται στην πόλη της Λάρισας), δημιουργία πεζοδρομίων με όδευση τυφλών και εξασφάλιση κίνησης των ΑμεΑ, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων πεζών στις συλλεκτήριες - κύριες αστικές οδούς (αποτροπή ανεξέλεγκτης διέλευσης πεζών εγκάρσια από οποιοδήποτε σημείο της οδού και κατάλληλες διαμορφωμένες θέσεις διαβάσεων) και βελτίωση διαχείρισης ομβρίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass