Οι γυναίκες να τολμήσουν το «επιχειρείν»

*Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ «JOIST» * ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2023 15:00

Οι προκλήσεις, αλλά και οι προοπτικές, που προκύπτουν για τις γυναίκες επιχειρηματίες στη χώρα μας,

συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, στο Αμφιθέατρο AGORA. Παρουσία πολυπληθούς γυναικείου κοινού, οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν τόσο στις δυνατότητες εύρεσης χρηματοδότησης όσο και στις νέες δεξιότητες δικτύωσης κατά την ανάπτυξη της δικής τους επιχείρησης. Ακόμη αναλύθηκαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (από την ιδέα μέχρι την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού εγχειρήματος), αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρονται από τους κρατικούς φορείς για τις πραγματικές ανάγκες μιας σύγχρονης γυναίκας επιχειρηματία, μέσα από πετυχημένα case studies γυναικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο και έχουν καταφέρει να εξελίξουν την ιδέα τους σε μια πετυχημένη επιχείρηση.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΥΠΑ
Η πρώτη ομιλήτρια περιφερειακή διευθύντρια ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) Θεσσαλίας, κ. Όλγα Τσιούρβα, επισήμανε πως ο «δρόμος για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα που πρέπει να διανύσει η χώρα μας είναι ακόμη μεγάλος». Αναφερόμενη στην ανεργία τόνισε πως μαστίζει κυρίως τις νεαρές γυναίκες σε αντίθεση με τον αντρικό πληθυσμό, ενώ έκανε αναφορά σε κρατικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης του που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. Αναφερόμενη στην πολιτική τόνισε πως αυτό είναι «αντρικό σπορ, αφού όλη η αρρενωπότητα συμπυκνώνεται στο προφίλ του καλού πολιτικού». Στη χώρα μας, ανέφερε, πως ανάμεσα σε 14 περιφερειάρχες η μία μόνο είναι γυναίκα. Όσον αφορά τον θεσμό του δημάρχου έχουν εκλεγεί 332 άνδρες και μόνο 19 γυναίκες, ενώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των 300 μόνο οι 61 είναι γυναίκες, δηλαδή μία στους πέντε.

Η ΧΡΥΣΑ ΠΑΤΣΑ
Από την πλευρά της, η κ. Χρύσα Πάτσα, ιδιοκτήτρια της ITBIZ Digital Agency, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, ΜΒΑ αναφέρθηκε στην προσωπική της επαγγελματική πορεία και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, ώστε να καθιερωθεί στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. Η ίδια παρότρυνε τους νέους ανθρώπους να αγνοήσουν τα στερεότυπα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στην ελληνική κοινωνία και να τολμήσουν το «επιχειρείν» έχοντας αγάπη, πίστη, στοχοπροσήλωση και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον τομέα που θα δραστηριοποιηθούν.

Η ΔΑΝΑΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Από την πλευρά της, η κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία», αναφέρθηκε στην εργασιακή της εμπειρία τόσο σε γραφείο Ελληνα ευρωβουλευτή, αλλά και ως εργαζόμενη για ευρωπαϊκά συνδικάτα στο Ευρωκοινοβούλιο, για να επισημάνει πως ακόμη και στην Ευρώπη οι γυναίκες εργαζόμενες συναντούν δυσκολίες.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα επισήμανε πως η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού σε πολλούς τομείς η χώρα μας ανδροκρατείται. Η ίδια τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέες γυναίκες και μητέρες σήμερα, μιας και πρέπει να υποδυθούν τον ρόλο τους τόσο ως μητέρες όσο και ως σκληρά εργαζόμενες. Αναφερομένη στους μισθούς στην Ελλάδα τόνισε πως στη χώρα μας υπολείπονται κατά μέσο όρο κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η ίδια καταλήγοντας ζήτησε περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες στη χώρα μας.

Η ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ
Η κ. Ελένη Καρβούνη, διευθύντρια στο Παιδοχειρουργικό Τμήμα Γ.Ν. Λάρισας, μίλησε για τον ρόλο της σημερινής γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και τις δυσκολίες που αυτές αντιμετωπίζουν καθημερινά. Αναπτύσσοντας εκλαϊκευμένα τις ιατρικές της γνώσεις σημείωσε πως οι γυναίκες αποδεικνύονται καλύτερες επιχειρηματίες από τους άνδρες, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά ανταποκρίνονται καλύτερα σε ταυτόχρονες και πολυσύνθετες εργασίες. Οι ίδιες διαθέτουν καλύτερη ενσυναίσθηση, η οποία σε συνδυασμό με τη χαρισματική επικοινωνία δίνει προβάδισμα στον επαγγελματικό χώρο. Αναφέρθηκε τέλος στην εργασιακή της εμπειρία στην Παιδοχειρουργική Κλινική και προέτρεψε τους ακροατές να παρακάμψουν τις όποιες προκαταλήψεις και στερεότυπα και να τολμήσουν να πραγματοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα με πίστη στην εργασία τους και στον εαυτό τους προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς ανισότητες.

Η ΑΛΙΝΑ ΚΑΖΑΝΤΖΗ
Τέλος η Αλίνα Καζαντζή, ιδιοκτήτρια της Tsarina Boutique & ιδρύτρια του Brand «A piece of me» έκανε μια σύντομη αναδρομή στην προσωπική της διαδρομή και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε από τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Ελλάδα, αφού εγκατέλειψε με την οικογένειά της την πρώην ΕΣΣΔ.
Η ίδια έκανε λόγο για ρατσιστικές συμπεριφορές, που αντιμετώπισε στη χώρα μας ως ξένη, ακόμη και στο σχολείο, ενώ αναφέρθηκε στον εργασιακό της βίο και στην επαγγελματική της διαδρομή σε μεγάλες εταιρείες. Η ίδια κατόρθωσε με θέληση, πίστη και σκληρή εργασία, όπως τόνισε, να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της. Έδωσε, τέλος, ορισμένες συμβουλές μάρκετινγκ και μάνατζμεντ στους παρευρισκόμενους. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Αθηνά Ψαριά. Με το πέρας των συνομιλιών ακολούθησε χαλαρή συζήτηση με τη συνοδεία οίνου και finger food.
 Γ.Π.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass