Τέμπη: Το ελληνικό σημείο «Ο»

Μερική δικαίωση για τα θύματα η τιμωρία των ενόχων, τόνισαν οι συγγενείς τους σε μνημόσυνο στον τόπο της τραγωδίας *Ανακοίνωσαν τη δημιουργία Συλλόγου «Πληγέντων δυστυχήματος Τεμπών 28-2-2023»

Δημοσίευση: 10 Απρ 2023 13:00

Της Λένας Κισσάβου
Νιώθουν πόνο και οργή, ζητούν τιμωρία των υπευθύνων για τους νεκρούς τους, οι συγγενείς των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που συγκεντρώθηκαν χθες στον τόπο του δυστυχήματος, για το μνημόσυνο ανάπαυσης των 57 ψυχών, το οποίο τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Λάρισας κ. Ιερώνυμο, με τη συμπλήρωση 40 ημερών.


«Τα δάκρυά μας δεν θα στερέψουν ποτέ...» δήλωσε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος θύματος και ανακοίνωσε τη σύσταση του «Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28-2-2023».
Σκοπός του Συλλόγου, όπως τόνισε, είναι: «Να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι είναι υπεύθυνοι ή εγκληματικά ανεύθυνοι για τη δολοφονική αυτή ενέργεια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Να αποζημιωθούν όλα τα θύματα του δυστυχήματος, το οποίο αφορά όλους τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας, σωματικά ή ψυχικά τραυματίες και τους συγγενείς των θανόντων από τους ιθύνοντες: ιδιώτες, εκλεγμένους και διορισμένους, εταιρείες, οργανισμούς, αρχές. Και το σημαντικότερο όλων: Να μην ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα, που μεταφράζεται στο σύνθημα: Ποτέ ξανά να μην επιτρέψουμε να διαχειριστούν τις τύχες μας άνθρωποι παρόμοιου ήθους και ποιότητας».
Αντίστοιχα, σε δήλωσή της, μάνα θύματος τόνισε πως: «Εκτός από το πένθος δεν μπορώ να έχω και το φορτίο του φόβου ότι μπορεί να μην τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να χάθηκαν τόσοι άνθρωποι άδικα...».
Ο κ. Κωνσταντινίδης απηύθυνε κάλεσμα στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 62, σε όποια κατάσταση υγείας κι αν βρίσκονται, στους συγγενείς νεκρών και σε φίλους που θέλουν να συμπαρασταθούν, να πλαισιώσουν τον Σύλλογο Πληγέντων του Δυστυχήματος Τεμπών, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών θα συνδεθεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη με τους πολλούς νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες, που ακόμη και σήμερα μερικοί δεν έχουν αναρρώσει, τις χιλιάδες ματωμένες – δολοφονημένες ψυχές, όλων όσων στιγματίστηκαν από το σοκ, την οργή και το πένθος, αλλά και με το πλήθος των αναπάντητων ερωτημάτων.
Για πόσο καιρό, άραγε, ακόμη θα επιτρέψουμε να μας βασανίζουν τα ερωτήματα αυτά;
Δεν ήταν μια σύγκρουση από ανθρώπινο λάθος, αλλά συνδυασμός εγκληματικών χρόνιων παραλείψεων και συστηματικής καταστρατήγησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ζητήματα που αφορούν στην ασφαλή λειτουργία του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και στην πρόσληψη και την εκπαίδευση του απαραίτητου προσωπικού, από το επίπεδο του διευθύνοντα συμβούλου έως των απλών υπαλλήλων.
Ζητάμε δικαίωση. Να μεριμνήσει η Πολιτεία να βρεθούν οι υπεύθυνοι και εμείς θα είμαστε αρωγοί σε αυτό, με ό,τι χρειαστεί. Υπάρχουν επιβάτες που επέζησαν και πρέπει να κληθούν για να πουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Η δικαιοσύνη προχωρά πολύ αργά, είμαστε ακόμη στους σταθμάρχες και στους ελεγκτές...
Εμείς θα είμαστε εδώ, με τα μέσα που διαθέτουμε να βοηθήσουμε σε αυτό το κομμάτι...
Στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, έχουμε ισόβιο χρέος να αγωνιστούμε για μια νέα ελληνική πραγματικότητα, όσο ουτοπική κι αν φαντάζει σήμερα, όπου: Θα εκλέγονται και θα μας κυβερνούν οι πραγματικά άριστοι και αδιάφθοροι, μακριά από κομματικές ταμπέλες και ιδεολογικές εμμονές, η δικαιοσύνη θα είναι «τυφλή» και όχι «δειλή», «άβουλη» και χειραγωγούμενη, θα υπάρχει αξιοκρατία στις προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες στελέχωσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ιδίως όταν αφορά έργο ευθύνης συνδεδεμένο με την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια.
Το σημείο αυτό στο οποίο μαζευτήκαμε σήμερα είναι το σημείο «0», θεωρούμε για όλο τον ελληνισμό. Η Ελλάδα στερήθηκε το μέλλον της...».
«ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ»
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τη συμμετοχή των κληρικών της Μητροπόλεως.
Σε σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση των τραυματιών του δυστυχήματος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κάποιες δοκιμασίες δεν ξεχνιούνται ποτέ! Και δεν ξεπερνιούνται. Απόδειξη αυτού είναι ότι σύντομα θα τελέσουμε κι άλλο μνημόσυνο στον τόπο του δυστυχήματος που έγινε πριν 20 χρόνια στα Τέμπη, με τα παιδιά από τη Βέροια.
Αυτές οι αφορμές είναι ο μοχλός που πιέζει για να αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Ο πόνος απαλύνεται όταν διασφαλίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος εναπόθεσε λουλούδια στο σημείο «0» του δυστυχήματος.
Την τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας απελευθερώθηκαν στον αέρα μαύρα μπαλόνια, πλαισίωσε η Φιλαρμονική της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Λάρισας με πένθιμα εμβατήρια και έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Λίτσα Λιακούλη και Γ. Λαμπρούλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, οι δήμαρχοι Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και Τεμπών Γ. Μανώλης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Ι. Τσιόπλος, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, ταξίαρχος Θωμάς Καρανάσιος, ο διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας, ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Θεσσαλίας Νικόλαος Μητσιογιάννης, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Αθαν. Μαμάκος, δημοτικοί σύμβουλοι Λάρισας και Τεμπών, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που έφτασαν στο σημείο από κάθε άκρο της Ελλάδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass