Προς δημοπράτηση το Open Mall

Ολοκληρώθηκαν εγκρίσεις και τροποποιήσεις της μελέτης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Λάρισας -«Αμεσα θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός για τις όψεις των καταστημάτων» δηλώνει στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων Γ. Σούλτης

Δημοσίευση: 10 Απρ 2023 14:10
Σχέδια με ορισμένες από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στις οδούς Ανδρούτσου και Βενιζέλου Σχέδια με ορισμένες από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στις οδούς Ανδρούτσου και Βενιζέλου

Της Λένας Κισσάβου

Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, από φορείς που

προβλεπόταν να δώσουν την έγκρισή τους, το έργο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Λάρισας (Open Mall) βαδίζει προς την τελική ευθεία για τη δημιουργία του.
Αισίως «αυτήν την περίοδο συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης του έργου» δηλώνει στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Λαρισαίων Γιώργος Σούλτης, ο οποίος εντός της εβδομάδας αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, προκειμένου να προχωρήσει παράλληλα και ο διαγωνισμός για τις όψεις των καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης. Σύμφωνα με τον κ. Σούλτη, η μελέτη του «Open Mall» είναι καθόλα ολοκληρωμένη και σύμφωνη με τις τροποποιήσεις που υπέδειξαν τόσο το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) όσο και το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, όπου στάλθηκε προς έγκριση.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει λάβει, επίσης, την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με την τελευταία «σφραγίδα» να δίνει πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, το οποίο ενέκρινε την τροποποιημένη μελέτη και άνοιξε τον δρόμο δημοπράτησης του έργου. Να υπενθυμίσουμε ότι το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στη Λάρισα υλοποιείται από τον Δήμο Λαρισαίων και τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, έχει προϋπολογισμό 1.714.755,23 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
Η περιοχή παρέμβασης βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας και αφορά το τμήμα της οδού Βενιζέλου από την οδό Ολύμπου έως την οδό Φιλελλήνων, τον πεζόδρομο της Ανδρούτσου, καθώς και τον μικρό κάθετο πεζόδρομο που την ενώνει με την οδό Ερμού. Περιλαμβάνει διαμόρφωση των παραπάνω οδών και κατασκευές με στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος και την αισθητική αναβάθμισή τους (στέγαστρα σκίασης, υδάτινες νησίδες, οδοφωτισμός, αστικός εξοπλισμός, info kiosks).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να γίνουν τα ακόλουθα: «Επί της οδού Βενιζέλου προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου συνεχών στεγάστρων, σε απόσταση από τα καταστήματα σε ενιαίο ύψος 4,50 μ., τα οποία έχουν στόχο τη βιοκλιματική αναβάθμιση και την αισθητική ενοποίηση της οδού.
Επί της συμβολής των οδών Παπαφλέσσα και Βενιζέλου, όπως επίσης και επί της συμβολής Βενιζέλου με Ανδρούτσου, θα τοποθετηθούν στοιχεία νερού τύπου «mirror pool» που δημιουργεί την εντύπωση υδάτινου καθρέπτη και αντανακλά τα στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου. Θα έχουν μορφή πρισματικού όγκου νερού. Το υδάτινο στοιχείο επί της συμβολής των οδών Παπαφλέσσα και Βενιζέλου αφορά ρηχή λεκάνη υπερχείλισης, τριγωνικής μορφής.
Η λεκάνη θα είναι υπερυψωμένη από το τελικό δάπεδο περίπου 0,50 m, ενώ η στάθμη νερού που θα διατηρεί θα είναι μόλις 10 mm. Περιμετρική σχισμή θα επιτρέπει στο νερό που υπερχειλίζει να οδηγείται σε υπόγεια δεξαμενή, εφαπτόμενη με το υδάτινο στοιχείο. Η λεκάνη θα είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα και θα είναι υπενδεδυμένη με σκουρόχρωμα κεραμικά πλακίδια, προκειμένου να δημιουργείται το εφέ «mirror pool» σε συνδυασμό με την υπερχείλιση.
Θα δημιουργούνται δύο διαφορετικά εφέ νερού, υδάτινης σφαίρας και πτώσης σταγόνας. Και τα 2 εφέ θα δημιουργούνται από ειδικό και εξειδικευμένο μηχανισμό, προγραμματιζόμενο και συνεργαζόμενο με σύστημα αυτοματισμού για τη δημιουργία των εφέ.
-Τα στέγαστρα επί της νότιας πλευράς της Βενιζέλου είναι συνεχή και διακόπτονται μόνο στη συμβολή με τον πεζόδρομο της Ανδρούτσου. Στα σημεία που συναντώνται παρτέρια προβλέφθηκε η τοποθέτηση περσίδων, παρόμοιας μορφής με την ψευδοροφή του στεγάστρου. Επί της βόρειας πλευράς τα στέγαστρα διακόπτονται στη συμβολή των οδών και στα σημεία φορτοεκφόρτωσης».

ΣΤΟΧΟΣ
Όπως αναφέρεται στη μελέτη: «Ο γενικότερος στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα των ιστορικών οδών Βενιζέλου και Ανδρούτσου και η δημιουργία ενός αστικού περιπάτου στην αγορά της πόλης. Ο χαρακτήρας της περιοχής μελέτης, καθώς και η ιστορική τεκμηρίωση του εμπορικού κέντρου ενέπνευσε την κεντρική ιδέα για τη δημιουργία του «Open Mall» Λάρισας. Συγκεκριμένα, επί των οδών που εστιάζονται οι παρεμβάσεις, τα παλαιά καταστήματα, διατηρούν μία συγκεκριμένη μορφολογία στα προστεγάσματά τους. Είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό (μέταλλο), έχουν παρόμοια κατασκευαστική δομή και διαθέτουν κοινή αρχιτεκτονική μορφή με μικρές παραλλαγές.
Ο ρόλος των προστεγασμάτων αυτών είναι διττός, η προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ήλιος και βροχή, και η αισθητική ενοποίηση όλων των καταστημάτων, καθώς δημιουργούν ενιαίο συνεχή στεγασμένο χώρο στην όψη των καταστημάτων. Τα νέα στέγαστρα, επιφάνειας 1.248,06 μ., είναι κατασκευασμένα από μεταλλική κατασκευή που αναρτάται με ελκυστήρες από τα κατακόρυφα στοιχεία, καθώς και φέρουν μικρού περιμετρική μετόπη με διακοσμητικό μοτίβο. Στην Ανδρούτσου και στον παράδρομο αυτής, επιφάνειας 650 τ.μ., όπου δεν είναι δυνατόν η κατασκευή στεγάστρων για λειτουργικούς λόγους διέλευσης οχημάτων η ενοποίηση πραγματώνεται με τη δημιουργία πλακόστρωτου ειδικού σχεδίου που παραπέμπει στην ποικιλομορφία των χρήσεων του συγκεκριμένου δρόμου. Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με την κατασκευή δύο info kiosk - φωτεινών σημείων πληροφόρησης και σηματοδότησης των παρεμβάσεων, τα οποία τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως και δύο υδάτινων στοιχείων».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass