Δίκαιη ρύθμιση για τους πρώην εργαζόμενους στα Σ/Μ «Λάρισα»

Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2023 10:00

Τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ως Κυβέρνηση, αλλά και τις προτάσεις για μια κοινωνικά δίκαιη νομοθετική παρέμβαση για τους πρώην εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Λάρισα» καταθέτει με δήλωσή του ο Λαρισαίος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Κόκκαλης.


Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 8 ετών από τον χρόνο, που η γνωστή αλυσίδα Σ/Μ της Λάρισας με την επωνυμία «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ» τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, 600 εργαζόμενοι να βρεθούν σε καθεστώς ανεργίας. Όμως, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι εκτός από τη μακρά καθυστέρηση που ήδη αποτελεί δυσμενή συνθήκη εις βάρος των εργαζομένων, είναι αμφίβολο εάν πράγματι θα ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους, που απορρέουν από τους μισθούς και τις αποζημιώσεις, διότι ο πίνακας διανομής προέβη σε κατάταξη με προνομιακή ικανοποίηση των ενυπόθηκων πιστωτών, δηλαδή των Τραπεζών και όχι των εργαζομένων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το έτος 2018, με σκοπό να προστατεύσει τους εργαζόμενους, θέσπισε τις διατάξεις του Ν. 4512/2018, εξασφαλίζοντας το υπερπρονόμιο των εργαζομένων έναντι όλων των άλλων πιστωτών, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται και πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα, βελτιώνοντας τη θέση κατάταξης των απαιτήσεών τους σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού - πτώχευσης) για μη καταβληθέντες μισθούς 6 μηνών και για ύψος αποδοχών - μισθού. Παρά το γεγονός αυτό, ο πίνακας κατάταξης δεν έχει μεταρρυθμιστεί έως σήμερα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του υπερπρονομίου των εργαζομένων για μισθούς 6 μηνών, ώστε να τύχουν των ευεργετημάτων αυτών και να μην επέλθει η ουσιαστική ματαίωση των αξιώσεών τους.

 

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, επιβάλλεται οι 600 εργαζόμενοι να ικανοποιηθούν προνομιακά, με νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία:
Α) Εφόσον ο πίνακας κατάταξης δεν έχει καταστεί αμετάκλητος και δεν έχει μεσολαβήσει εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας, χρήζει επανασύνταξης επιμελείας του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και του συνδίκου της πτώχευσης, προκειμένου να λάβουν οι εργαζόμενοι προνομιακά μέρος των αξιώσεών τους.
Β) Ομοίως, εφόσον ο πίνακας κατάταξης δεν έχει καταστεί αμετάκλητος και δεν έχει μεσολαβήσει εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας, χρήζει επανασύνταξης επιμελείας του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και του συνδίκου της πτώχευσης, ώστε τα προνόμια κατάταξης να κρίνονται σύμφωνα με τον νόμο, που ίσχυε κατά τον χρόνο κήρυξης της πτώχευσης και γένεσης του δικαιώματος της απαίτησης και όχι με αυτόν, που ισχύει κατά τον χρόνο σύνταξης του πίνακα κατάταξης ή έναρξης της αναγκαστικής εκτέλεσης.
Με τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις θα επιλυθεί νομοθετικά και οριστικά το ζήτημα της ικανοποίησης των απαιτήσεων των εργαζομένων του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass