Πρόεδρος ο εκλεκτός του χωριού ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων στον Δήμο

ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΒΟΡΙΔΗ - ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2023 9:30

Η δυνατότητα αναπροσαρμογής της αποζημίωσης των προέδρων των κοινοτήτων με βάση το πληθυσμιακό μέγεθος, η εκλογή ως πρόεδρου της τοπικής κοινότητας του πρώτου σε σταυρούς από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό στην κοινότητα, ανεξαρτήτως του συνδυασμού που επικρατεί σε επίπεδο Δήμου, και η άρση των κωλυμάτων για την υποψηφιότητα αστυνομικών στις δημοτικές εκλογές, ήταν τα ζητήματα στα οποία εστίασε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου προεδρεύει, του νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού».

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΣ
Ο Θεσσαλός πολιτικός, με αφορμή τη μείωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης του ελάχιστου αριθμού κατοίκων σε ένα χωριό από 300 σε 200, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα τριμελούς Τ.Σ. αντί μονοπρόσωπης εκπροσώπησης, σημείωσε πως «η απογραφή επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζαμε, ότι δεν γερνά απλά ο πληθυσμός της χώρας, αλλά συρρικνώνεται. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, σε πολλά χωριά, παίρνει θα έλεγα διαστάσεις κυριολεκτικά ερήμωσης. Τα χωριά μας σε μεγάλο βαθμό θυμίζουν ΚΑΠΗ». Ταυτόχρονα, επανήλθε στο ζήτημα που είχε θέσει, μετά τη διαβούλευση που είχε κάνει με προέδρους Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων του νομού, ζητώντας «σε κάθε χωριό, σε κάθε Τοπική Κοινότητα, από 200 μέχρι 2.000 κατοίκους, να εκλέγεται πρόεδρος της Τ.Κ. ο πρώτος σε σταυρούς από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ανεξαρτήτως εάν σε επίπεδο Δήμου υπάρχει μια διαφορετική επιλογή συνδυασμού. Είναι έμπρακτη αναγνώριση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας, η οποία γίνεται απόλυτα σεβαστή και από την Πολιτεία. Σας είχα αναφέρει, θυμάμαι τότε, το παράδειγμα της Βερδικούσας, που είναι ένα ορεινό κεφαλοχώρι στην Ελασσόνα. Είναι γνωστό στο πανελλήνιο ως σημείο αναφοράς των πολυτέκνων. Θα ήταν, λοιπόν, λάθος είχα πει τότε, η τοπική κοινωνία να εκλέγει, και τον εκλέγει και με μεγάλη διαφορά, τον φίλο μου τον Κώστα Τσέτσιλα επί τετραετίες και να μην έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπείται όπως επιλέγει η τοπική κοινωνία, αν σε επίπεδο Δήμου υπάρχει μια διαφορετική επιλογή».
Ο Υπ. Εσωτερικών αποδέχθηκε την πρόταση και προανήγγειλε ρύθμιση με τροπολογία.


ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ  
Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο εστίασε την προσοχή του ο πρόεδρος της Επιτροπής «είναι η θετική ρύθμιση που φέρνετε όσον αφορά την αποζημίωση που λαμβάνουν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων, που θα είναι πια αφορολόγητη, δεν θα λογίζεται ως εισόδημα. Μιλούμε για έξοδα παράστασης, έξοδα κίνησης, δεν είναι κάποια σημαντικά ποσά. Όμως, εάν προστεθούν με άλλα εισοδήματα, μπορούν να δημιουργήσουν ζητήματα, μπορούν να στερήσουν από τους προέδρους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα ή παροχές της Πολιτείας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass