Εξαπάτησαν πολίτες, «τσέπωσαν» 2 εκατ. ευρώ

ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 15 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΑΚΟΜΑ 34 ΑΤΟΜΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ, ΕΝΩ ΣΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ 233 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2023 14:02

Στην εξάρθρωση «εγκληματικής οργάνωσης» που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση

ανυποψίαστων πολιτών σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, επιτυγχάνοντας να αποσπάσουν χρηματικό ποσό το οποίο αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης. Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη σε περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης συνέλαβαν 15 άτομα, δύο εκ των οποίων -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης Λάρισας. Από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 πολιτών, όλοι τους «μέλη της εγκληματικής οργάνωσης» σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που «παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης». Αναλυτικότερα, όπως, μεταξύ άλλων, τονίστηκε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ., «η πολύμηνη και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Συνολικά συνελήφθησαν 15 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε ακόμα 34 άτομα, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και 233 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, για το αδίκημα της απλής συνδρομής σε απάτες. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ενεργώντας τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών και την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τηλεφωνούσαν σε εταιρείες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή αγοράς μέσω διαδικτυακής αγγελίας. Στη συνέχεια, έστελναν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο (link) που οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε στην επίσημη σελίδα της τράπεζας και τους ζητούσαν να εισάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό, δήθεν για να εγκρίνουν τη συναλλαγή.
Έπειτα αποκτούσαν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό και πραγματοποιούσαν διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων προς τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» έναντι χρηματικής αμοιβής.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά τα χρηματικά ποσά που κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες ανέρχονται σχεδόν στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν: 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες, 10 βιβλιάρια καταθέσεων, 75 κινητά τηλέφωνα, 20 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 6 αυτοκίνητα, 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, διάφορα κοσμήματα, το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ και πλήθος εγγράφων μεταφοράς χρημάτων. Επίσης, κατασχέθηκαν 1 πιστόλι με γεμιστήρα και 3 φυσίγγια, 1 πιστόλι κρότου – αερίου και 1 κυνηγετικό όπλο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία επισημαίνεται προς τους πολίτες ότι «οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ sms ή email στα οποία ζητάνε τους προσωπικούς κωδικούς του e-banking.
Αναλυτικές συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας. (www.hellenicpolice.gr)».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass