«Χάσαμε τα χρήματα και σπίτι δεν πήραμε...»

ΑΘΩΟΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΔΥΟ ΑΛΛΟΤΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ –ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 4 ΕΤΩΝ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ –ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΠΛΗΡΩΣΕ 120.000 ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΣΠΙΤΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΑΣΕ, ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΠΗΡΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2023 14:00
φωτ. αρχείου φωτ. αρχείου

Αθώοι για την κατηγορία της απάτης κρίθηκαν χθες από Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Λάρισας δύο άλλοτε συνέταιροι Εταιρείας Διαχείρισης Κατασκευών, η οποία έβαλε αιφνιδιαστικά «λουκέτο» τον Δεκέμβριο του 2008, αφήνοντας εμβρόντητους Λαρισαίους υποψήφιους αγοραστές διαμερισμάτων, οι οποίοι είχαν μάλιστα πληρώσει προκαταβολές για την αγορά διαμερισμάτων. Το δικαστήριο έκρινε ωστόσο ένοχο για πλαστογραφία τον πολιτικό μηχανικό και έναν εκ των δύο πρώην συνεταίρων, καθώς ομολόγησε τις πλαστογραφίες συναλλαγματικών, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 4 ετών, ποινή που μετατράπηκε σε χρηματική (προς 3 ευρώ ημερησίως). Το «κανόνι» της Λαρισαϊκής Ανώνυμης Τεχνικής και Εμπορικής Εταιρείας «έσκασε» τον Δεκέμβριο του 2008 με νεόδμητες οικοδομές να μην αποπερατώνονται και υποψήφιους πελάτες να χάνουν τα χρήματά τους. «Χάσαμε και τα χρήματα και σπίτι δεν πήραμε...» όπως χαρακτηριστικά τόνισε υποψήφια αγοράστρια στην κατάθεσή της, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Λαρισαίας η οποία κατέβαλλε στην Εταιρεία των δύο συνεταίρων, συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ. Η οποία όχι μόνο έχασε τα χρήματα αλλά – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- έχασε το σπίτι και σε πλειστηριασμό που ακολούθησε από Τράπεζα, καθώς δεν την είχαν ενημερώσει ότι το διαμέρισμά της το βάρυνε υποθήκη υπέρ της Τράπεζας. Από το 2008 που αποκαλύφθηκε η υπόθεση, μέχρι να εκδικαστεί και να τελεσιδικήσει χθες, 15χρόνια μετά, το 2010 προηγήθηκε πλειστηριασμός στον οποίο η Τράπεζα πήρε τελικά το σπίτι της Λαρισαίας. Δεκαπέντε χρόνια μετά το «κανόνι», κάποιοι υποψήφιοι αγοραστές «αποδέχθηκαν» πλέον την εξέλιξη και «εγκατέλειψαν» τις απαιτήσεις τους (σ.σ. στον δεύτερο βαθμό έφθασαν μόνο 3 ή 4 παθόντες), κάποια κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα με την αλλαγή του νόμου, οπότε μετεβλήθησαν και οι ποινές, η υπόθεση «ξεχάστηκε» καθώς μεσολάβησαν αρκετά χρόνια από τη μία δίκη στην άλλη. Η εταιρεία φαλίρισε, ενώ μέχρι το ξαφνικό λουκέτο τα έργα στις οικοδομές προχωρούσαν κανονικά και έτσι πείθονταν οι αγοραστές, καταβάλλοντας κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες προκαταβολές. Οι δύο πρώην συνέταιροι απαλλάχθηκαν χθες της κατηγορίας της απάτης ελλείψει δόλου, όταν πρωτόδικα τους είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης, 8 και 6 ετών αντίστοιχα.

ΤΑ ΕΧΑΣΑΝ ΟΛΑ
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2008 με αφορμή και τα οικονομικά προβλήματα, ο ένας συνέταιρος «εξαφανίζεται» για μερικές ημέρες και ο άλλος συνέταιρος μένει στο γραφείο και προσπαθεί να διαχειριστεί το «κανόνι», με τους Λαρισαίους υποψήφιους αγοραστές να αιφνιδιάζονται από την εξέλιξη αφού μέχρι τις προηγούμενες ημέρες, η Εταιρεία προχωρούσε τα έργα που αφορούσαν, σε άλλη οικοδομή στα θεμέλια, σε άλλη που ήταν σε πιο προχωρημένο στάδιο στα ηλεκτρολογικά κλπ. Μέσα σε λίγα 24ωρα, η Εταιρεία έβαλε λουκέτο, τα συνεργεία διέκοψαν τις εργασίες τους στις οικοδομές και οι πελάτες ζητούσαν επίμονα εξηγήσεις, απαιτώντας να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Τα γεγονότα περιέγραψαν με καταθέσεις τους, αρκετοί μάρτυρες (σ.σ. στη δικογραφία περιλαμβάνονταν 23) μεταξύ των οποίων τραπεζικοί υπάλληλοι αλλά και υποψήφιοι αγοραστές, ανάμεσά τους και Λαρισαία η οποία, αφού περιέγραψε όσα είχαν προηγηθεί για την αγορά διαμερίσματος, κατέληξε λέγοντας ότι «χάσαμε και τα χρήματα και σπίτι δεν πήραμε...». Στις απολογίες τους, οι δύο πρώην κατηγορούμενοι επέρριψαν ευθύνες ο ένας στον άλλο για το «κανόνι» στην εταιρεία, ενώ αναλυτικά περιέγραψαν τα γεγονότα που προηγήθηκαν, τα εξελισσόμενα έργα στις οικοδομές, την κατάσταση στην αγορά, τις αντιδράσεις των πελατών κλπ, παρουσιάζοντας τη δική τους εκδοχή.
Ο πρώτος κατηγορούμενος, που πλαστογράφησε συναλλαγματικές πελατών και τις προεξόφλησε στις τράπεζες για λογαριασμό της εταιρείας, ομολόγησε την πράξη, διευκρινίζοντας ότι το έπραξε για να «εξασφαλίσει τη ρευστότητα στην εταιρεία» με αφορμή και την οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει εκείνη την περίοδο με τις γνωστές επιπτώσεις στις κατασκευαστικές εταιρείες, προσθέτοντας πως θα κάλυπτε ο ίδιος τις συναλλαγματικές. Με δεδομένο ότι η Εταιρεία εισέπραττε προκαταβολές για τη μία οικοδομή και συνέχιζε την άλλη, ενώ είχαν προκύψει χρέη από άλλα έργα. Ο δεύτερος κατηγορούμενος δηλώνοντας άγνοια για τις πράξεις του πρώην συνεταίρου του, τόνισε πως ο ίδιος μεταξύ άλλων πούλησε και το σπίτι συγγενικού του προσώπου για να εξασφαλίσει ρευστότητα στην Εταιρεία, κάτι που δεν έπραξε ο συνέταιρός του, έχοντας την εντύπωση πως η Εταιρεία θα συνέχιζε κανονικά το έργο της και θα παρέδιδε τα συμφωνηθέντα διαμερίσματα.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του πρώτου κατηγορουμένου για την πράξη της απάτης κατ’ εξακολούθηση αλλά και για την πράξη της πλαστογραφίας μόνο για τα αξιόγραφα. Για τον δεύτερο κατηγορούμενο πρότεινε επίσης την ενοχή για την πράξη της απάτης, αλλά και την παύση της δίωξης για συγγενικό του πρόσωπο.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκρινε αθώο τον πρώτο κατηγορούμενο για την πράξη της απάτης, ενώ έπαυσε οριστικά τη δίωξη Τράπεζας λόγω παραγραφής με αφορμή και την πλημμεληματική πράξη (λόγω ποσού). Ενώ τον έκρινε ένοχο για την πράξη της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση για ποσό μεγαλύτερο των 120.000 ευρώ, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό περί παραγραφής. Τον δεύτερο κατηγορούμενο τον έκρινε αθώο για την πράξη της απάτης ελλείψει δόλου.
Αναγνωρίζοντας δύο ελαφρυντικά στον πρώτο κατηγορούμενο (84 2β περί ταπεινών αιτίων και 84 2ε ότι επέδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιδίωξε να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του) το Δικαστήριο επέβαλε στον πρώτο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη σε χρηματική ποινή προς 3 ευρώ ημερησίως. Ποσό που θα πρέπει να εξοφλήσει σε διάστημα δύο ετών.

ΕΧΑΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
Μία Λαρισαία, όπως περιγράφεται και στη δικογραφία, υπήρξε από τους πλέον αδικημένους της υπόθεσης. Αφού για την αγορά διαμερίσματος στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου έδωσε προκαταβολή ύψους 50.000 ευρώ, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2008 κατέβαλλε το συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών της Εταιρείας και με δεδομένο επίσης ότι τα έργα στην οικοδομή εξελίσσονταν ομαλά. Η Λαρισαία ωστόσο δεν είχε ενημερωθεί, συνεπώς δεν γνώριζε πως το διαμέρισμα που θα αγόραζε, το βάρυνε προσημείωση υποθήκης υπέρ τράπεζας. Έτσι όταν φαλίρισε η Τεχνική Εταιρεία, το διαμέρισμα βγήκε σε πλειστηριασμό το 2010 και το πήρε η Τράπεζα προτού καν φθάσει η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες, με τη Λαρισαία να χάνει και τα χρήματα, να χάνει και το διαμέρισμα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass