ΩΡΑ 3.30 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ

Εφιάλτης στα Τέμπη

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 19 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 50 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ *ΚΑΗΚΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΒΑΓΟΝΙΑ *ΣΚΗΝΕΣ ΑΛΛΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΣΤΑ ΦΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ *ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ *ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ *ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΣΙΠΡΑΣ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2023 7:00

Φονική σύγκρουση επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας αργά χθες τη νύχτα έξω από τον Ευαγγελισμό, με τουλάχιστον 19 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 50 τραυματίες, οι αριθμοί των οποίων πάντως όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν… Η επιβατική αμαξοστοιχία -που αποτελούταν από 7 βαγόνια- αναχώρησε το απόγευμα από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και ενδιάμεσο σταθμό τη Λάρισα, απ’ όπου έφυγε, με ημίωρη περίπου καθυστέρηση, λίγο μετά τις 11 και αφού εν τω μεταξύ επιβιβάστηκαν σε αυτή αρκετοί Λαρισαίοι.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κοντά στο μνημείο των οπαδών του ΠΑΟΚ, λίγο μετά τον Ευαγγελισμό, και κάτω από άγνωστες συνθήκες, συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία που ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη. Τα περιθώρια αντίδρασης των δύο μηχανοδηγών ήταν μηδαμινά και η μετωπική σύγκρουση ήταν σφοδρή. Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης, καθώς εκατοντάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν και άλλοι προσπαθούσαν να βγουν από τα συντρίμμια των εκτροχιασμένων συρμών πανικόβλητοι, τραυματισμένοι και αιμόφυρτοι, ενώ σχεδόν αμέσως εκδηλώθηκε πυρκαγιά αρχικά στη  μηχανή και μετά σε δύο τουλάχιστον βαγόνια. Η κινητοποίηση των Αρχών –ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία- ήταν άμεση και ευρεία. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν επιτόπου, όπως πυροσβεστικά και περιπολικά, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια από την Πιερία. Στο εφημερεύον ΠΠΓΝΛ σήμανε συναγερμός, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα άνοιξε το ΓΝΛ προκειμένου να συνδράμει, καθώς και -με εντολή ΓΕΕΘΑ-  το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο τις πρωινές ωρες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες ήταν πολλοί -άλλοι ελαφρύτερα, άλλοι πιο σοβαρά και κάποιοι με βαρύτατα τραύματα στα άκρα…- και μεταφέρονταν μαζικά με ασθενοφόρα ακόμη και με περιπολικά στα δύο νοσοκομεία, ενώ επιτόπου μετέβησαν 17 ασθενοφόρα από Λάρισα και άλλα 13 από Κατερίνη. Εως αργά τη νύχτα είχαν απομακρυνθεί δεκάδες επιβάτες, ενώ η τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέχρι  τις 3 τα ξημερώματα είχαν μεταφερθεί 11 νεκροί στο Πανεπιστημιακό, 8 στο ΓΝΛ, καθώς και 45 τραυματίες στα δύο νοσοκομεία της πόλης και 5 στο Νοσοκομείο Κατερίνης, ενώ το μακάβριο κονβόι συνεχίζονταν όσο ξημέρωνε…     
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον δύο βαγόνια είχαν κυριολεκτικά διαλυθεί ενώ εκφράζονταν φόβοι ότι στα βαγόνια που άρπαξαν φωτιά οι επιβάτες τους δεν είχαν καταφέρει να βγουν για αυτό και ως τις πρώτες πρωινές ώρες δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός νεκρών και τραυματιών...
Σε ένα άδειο λεωφορείο που περνούσε από την περιοχή, επιβιβάστηκαν αρκετοί επιβάτες με προορισμό τη συμπρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό του κλίματος αιφνιδιασμού που επικράτησε είναι και η σπαρακτική φωνή διασώστριας από το ΕΚΑΒ Λάρισας η οποία κάτω από αντίξοες συνθήκες και δραματικές στιγμές απαντούσε στα τηλεφωνήματα «…Πεθαίνει κόσμος...».
Δεκάδες ήταν και τα αγωνιώδη τηλεφωνήματα που δέχονταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες και η «Ε» από συμπολίτες που αγωνιούσαν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων που είχαν επιβιβαστεί από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ
Αμεση ήταν και η κινητοποίηση των τοπικών αρχών. Στο σημείο της σύγκρουσης βρέθηκε από την πρώτη ώρα ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης, ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης έσπευσε στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό.   
Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και αναμένονταν στην περιοχή, ενώ ο γ.γ. του Υπουργείου Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς μετέβη προς το σημείο της σύγκρουσης, όπου αναμένονταν τις πρωινές ώρες και ο υφυπουργός Μεταφορών  Μιχ. Παπαδόπουλος.
*Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ άμεση ενημέρωση ζήτησε και ο Πρωθυπουργός. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και με εντολή του προέδρου του έσπευσε στα Τέμπη ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του Νίκος Παππάς. Η 1η Στρατιά και οι στρατιωτικές μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας έθεσαν σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο Συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονταν δε σε επιφυλακή, εφόσον χρειαζόταν να υποδεχθούν τραυματίες.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, διάσωσης και απεγκλωβισμού ατόμων από τις δύο αμαξοστοιχίες, πήραν μέρος 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα. Όπως έλεγαν στην «Ε» σιδηροδρομικοί, η επιβατική αμαξοστοιχία με 7 βαγόνια μπορεί να μεταφέρει ακόμη και 500 άτομα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80 -χωρίς να μπορούσε να επιβεβαιωθεί το πόσοι επιβιβάστηκαν - , ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή.

Ο ΟΣΕ
Για το τραγικό δυστύχημα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μίας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass