Αθώοι για τα δάνεια της ΑΤΕ στην Καλαμπάκα

ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΤΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ 92 ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ 46 ΠΕΛΑΤΕΣ – ΑΘΩΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ – Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΑΝ ΤΟ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ» ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2023 13:00

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας τρία πρώην τραπεζικά στελέχη και δύο δανειολήπτες για τη χορήγηση συνολικά 92 δανείων σε 46 πελάτες της πρώην Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) στην Καλαμπάκα.


Μετά από μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας, τα πρώην τραπεζικά στελέχη παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για απιστία αλλά και για παθητική δωροδοκία, ενώ οι δύο δανειολήπτες παραπέμφθηκαν για ενεργητική δωροδοκία, καθώς σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα η Τράπεζα, χορηγώντας τα συγκεκριμένα δάνεια – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - από το 2008 και μετά, φαίνεται η πρώην ΑΤΕ να ζημιώθηκε κατά 4,5 εκατ. ευρώ, ποσό που με νεότερη αποτίμηση μειώθηκε στα περίπου 2,8 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση της ΑΤΕ Καλαμπάκας επιβεβαίωσε τη λειτουργία ορισμένων Τραπεζών εκείνη την περίοδο όπου, προκειμένου να κυριαρχήσουν ή να εδραιωθούν στην αγορά, «χαλάρωναν» τους όρους χορήγησης των δανείων ενώ απευθύνονταν σε μελλοντικούς δανειολήπτες ακόμη και μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων, «διαφημίζοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της τράπεζας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο δικαστήριο.
Στο πλαίσιο της πολυήμερης ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν αρκετοί μάρτυρες (επιθεωρητές, διευθυντές κ.α.), εστιάζοντας στο αν οι κατηγορούμενοι τραπεζικοί, χορήγησαν τα δάνεια χωρίς να διασφαλίσουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, όπως και αν εξυπηρετήθηκαν τα δάνεια.
Οι τρεις κατηγορούμενοι – τραπεζικοί στις απολογίες τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, δεν έκαναν «χαριστικές αξιολογήσεις», «όλα τα επίδικα δάνεια» ελέγχθηκαν νωρίτερα από τον Τειρεσία, και πως «δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο». Σημειώνοντας επίσης ότι εκείνη την περίοδο η ΑΤΕ, ως η τράπεζα που εξυπηρετούσε καταρχήν αγρότες, «μπήκε αδιάβαστη» στον εμπορικό τομέα, «με στοχοθεσία να αυξηθούν τα δάνεια» όταν «ανταγωνιστικές τράπεζες» ακολουθούσαν συγκεκριμένες πρακτικές, κάνοντας ονομαστικές αναφορές σε «επιθυμητούς πελάτες».  
Η κατεύθυνση «στα σεμινάρια» ήταν «δώστε δάνεια με προσοχή» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, παρότρυνση που επισημάνθηκε και σε άλλο σημείο της δίκης.
Τις κατηγορίες αρνήθηκαν και οι δύο δανειολήπτες, οι οποίοι δεν παρέστησαν στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκαν. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων, για ορισμένα δάνεια λόγω έλλειψης ζημίας, για ορισμένα δάνεια λόγω του ότι η ζημία ήταν πιο μικρή από την εκτιμηθείσα, για ορισμένα δάνεια λόγω έλλειψης δόλου, όπως και για μη παραβίαση των διαχειριστικών κανόνων. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκανε αποδεκτή την εισαγγελική πρόταση και έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass