Ο έρωτας έχει την τιμητική του...

ΓΛΥΚΑ, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2023 15:12

Του Κώστα Γκιάστα Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

«Έρωτας είναι θαρρώ
ό, τι νιώθω αγγίζω και ζω


ένα αθώο φιλί
ένα βλέμμα που στάζει η ζωή.
Έρωτας είναι θαρρώ
ό, τι ψάχνω σε σένα να βρω
δύο σταγόνες ζωής,
ένας τρόπος να πεις σ’ αγαπώ...»Κι αν για πολλούς η λέξη έρωτας φέρνει στον νου κάποιο τραγούδι, όπως και το χιλιοτραγουδισμένο του Πάριου, υπάρχουν κι εκείνοι που ψάχνουν να το αποδώσουν και με έναν πιο χειροπιαστό τρόπο. Με ένα δώρο.  Η μεγάλη γιορτή των ερωτευμένων σήμερα και η φαντασία έχει την τιμητική της. Στην πόλη της Λάρισας αρκετά είναι τα καταστήματα που φόρεσαν τα γιορτινά τους, περιμένοντας όλους εκείνους που ψάχνουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τρόπο όμορφο. Με λουλούδια, με αρκουδάκια, με εσώρουχα, με βιβλία και φυσικά με γλυκά. Η «Ε» έκανε την απαραίτητη βόλτα στην πόλη συνομιλώντας με εκπροσώπους όλων των παραπάνω τομέων, καταγράφοντας λίγο από τον παλμό της ιδιαίτερης αυτής γιορτής.

ΤΑ ΓΛΥΚΑ
Ο Νομός Λάρισας μετράει μερικές δεκάδες αμιγώς ζαχαροπλαστεία. Τις τελευταίες ημέρες η προετοιμασία τους για τη σημερινή ημέρα είναι πυρετώδης. Φυσικά το σχήμα που είναι στα «φόρτε» του είναι αυτό της καρδιάς. Σε μια τέτοια στιγμή προετοιμασίας βρήκαμε τον πρόεδρο του αντίστοιχου Συλλόγου, κ. Δημήτρη Κελεσίδη.
«Είναι μια ιδιαίτερη γιορτή αυτή του Αγίου Βαλεντίνου. Εμείς θα τη χαρακτηρίσουμε πως έχει το μέγεθος του Αγίου Κωνσταντίνου από πλευράς πελατών. Είναι μια γιορτή που χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία, καθώς το κοινό μας έρχεται με ιδιαίτερο στόχο. Άρα πρέπει να επενδύσουμε στη φαντασία τόσο στην εμφάνιση την εξωτερική όσο και στη γεύση» εξηγεί. Για το αν η φετινή γιορτή θυμίζει κάτι από τα προηγούμενα χρόνια, προ πανδημίας, επισημαίνει ότι «για τα ζαχαροπλαστεία δεν άλλαξαν και πολύ τα πράγματα εν μέσω πανδημίας, καθώς τα γλυκά ήταν ένας ωραίος τρόπος διαφυγής από αυτήν τη δύσκολη καθημερινότητα. Σίγουρα όμως είναι μια παραδοσιακά καλή ημέρα που απαιτεί μεγάλη προετοιμασία από όλους όσοι εργάζονται σε τέτοιου είδους καταστήματα».

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Ο Δημήτρης Καραϊσκος διατηρεί ανθοπωλείο στη Λάρισα πολλά χρόνια τώρα και έχει δει την εξέλιξη αυτής της ημέρας από τη «γέννησή» της μέχρι και την «καθιέρωσή» της. «Είναι μια ημέρα που πριν από μερικές δεκαετίες δεν τη γνωρίζαμε καν. Ωστόσο, όπως πολλά πράγματα που ήρθαν από το εξωτερικό, έτσι έγινε και με τη συγκεκριμένη γιορτή. Ήταν κάτι όμορφο που ήρθε κι έμεινε στη χώρα μας». Για το πώς πηγαίνει η κίνηση στην πόλη μας λέει «Ο Αγιος Βαλεντίνος είναι μια γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας αγοράζουν όλες οι ηλικίες λουλούδια. Τώρα αυτό που αλλάζει είναι το λουλούδι. Οι πιο νεανικές ηλικίες επιλέγουν παραδοσιακά το κόκκινο τριαντάφυλλο σε διάφορες συνθέσεις. Οι υπόλοιποι διαλέγουν οτιδήποτε άλλο». Ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του ετοιμάζονται πολλές ημέρες τώρα για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, που είτε τα παραλαμβάνει από τον χώρο τους, είτε ζητάει να γίνουν διανομή. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις συνθέσεις που έχουμε, τα κουτάκια, τα καλάθια και γενικά όλοι ψάχνουν κάτι το διαφορετικό. Κάτι το μοναδικό για τον άνθρωπο που αγαπούν» σημειώνει καθώς ετοιμάζει μια πολύχρωμη σύνθεση.

ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΣΩΡΟΥΧΑ
Αν περάσει κάποιος αυτές τις ημέρες μπροστά από τα βιτρίνα του βιβλιοπωλείου του Αχιλλέα Καλτσά, θα νομίζει πως πρόκειται ίσως για μονοθεματικό κατάστημα, καθώς ο έρωτας είναι το κύριο θέμα των βιβλίων. «Είναι κάτι που το κάνουμε τα τελευταία χρόνια» εξηγεί η κ. Άντζυ στην «Ε» και σημειώνει πως «έχουν γραφτεί τόσα πολλά για τον έρωτα και από μεγάλους συγγραφείς και είναι κρίμα να μην τα γνωρίζουμε. Γι’ αυτό προσπαθούμε να τα φέρνουμε στο προσκήνιο με αυτόν τον τρόπο. Κάποιοι που θέλουν να εκφράσουν τον έρωτα με τρόπο διαφορετικό μπορούν να αγοράσουν ένα βιβλίο» σημειώνει. Βέβαια αυτές τις ημέρες στο κέντρο της Λάρισας, τα καταστήματα με εσώρουχα έχουν διαμορφώσει με τρόπο μοναδικό τις βιτρίνες τους. Σε ρυθμούς Αγίου Βαλεντίνου και τα καταστήματα καφεστίασης, ενώ ανάλογος είναι και ο στολισμός κεντρικών πεζοδρόμων με μπαλόνια στο χρώμα φυσικά του έρωτα. Το κόκκινο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
Ψάχνοντας τώρα τις ρίζες αυτής της γιορτής σταθήκαμε στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της Βικιπαίδεια, η οποία αναφέρει πως η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass