Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2023 15:20

Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Λόγω της αύξησης των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων

μικροσωματιδίων PM 10 και ΡΜ 2,5 στην ατμόσφαιρα της Λάρισας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας απευθύνει συστάσεις για κατά το δυνατόν περιορισμό στη χρήση τζακιών και ξυλόσομπων με καύση μόνο εγκεκριμένων υλικών, καθώς και συστάσεις για την προστασία ατόμων αυξημένου κινδύνου και του γενικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, συστήνεται ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), αλλά και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων. Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

 

Προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΝΕ

Εκδήλωση στη Λάρισα διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη, στις 7.00 μ.μ. η ΚΝΕ στον «Μύλο του Παππά», στην αίθουσα σεμιναρίων, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας της νεολαίας με την Οργάνωση και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, με τίτλο «Είμαστε χιλιάδες - νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές - μέλη της ΚΝΕ. Γιατί όχι και εσύ; Ελα μαζί μας!», με αφορμή το 13ο Συνέδριο. Η εκδήλωση θα έχει θέμα « «Οδηγητής»: Το «φως που καίει», ανάβει χέρι -χέρι...» και θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για την επέτειο μνήμης του Νίκου Τεμπονέρα

«Πέρασαν 32 χρόνια από τις 8 Γενάρη του 1991. Μία μελανή ημέρα στην ιστορία της δημοκρατίας μας, γιατί ένας συνάδελφος, ο αλησμόνητος αγωνιστής, Νίκος Τεμπονέρας, δολοφονήθηκε στην καγκελόπορτα του 3ου Λυκείου Πάτρας, κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων, από το στέλεχος της τοπικής ΟΝΝΕΔ και της ακροδεξιάς οργάνωσης «Κένταυροι», Γιάννη Καλαμπόκα», αναφέρει ανακοίνωση της Θεματικής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας, επισημαίνοντας με αφορμή την επέτειο: «Καλούμαστε σήμερα να μη λησμονήσουμε την άδικη πράξη της δολοφονίας ενός αγωνιστή εκπαιδευτικού, αλλά και να μην παραγνωρίσουμε την ηθική αυτουργία της τότε κυβέρνησης της ΝΔ που ανεχόταν στον κομματικό της χώρο τη δράση παρακρατικών στοιχείων...
Ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο είναι πάντα ένας αγώνας για τους άλλους. Για μας ο Τεμπονέρας ζει και μας φέρνει μπροστά στο δικό μας καθήκον για το αύριο. Τότε ο αγώνας δινόταν ενάντια στα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά νομοθετήματα που σχεδίαζαν την επιβολή «ομοιόμορφης ενδυμασίας», τον πειθαρχικό έλεγχο της εξωσχολικής ζωής, τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, τις περικοπές των κοινωνικών παροχών στον φοιτητόκοσμο. Σήμερα υψώνονται οι ίδιες απειλές ενάντια στο δημοκρατικό και προοδευτικό εκπαιδευτικό σύστημα και πάλι από την κυβέρνηση της ΝΔ. Τότε ξυλοκοπούνταν ο μαθητόκοσμος, σήμερα ο φοιτητόκοσμος. Για τον έλεγχο της γνώσης και της νιότης σχεδιάστηκε η πανεπιστημιακή αστυνομία, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, ενώ ο ταξικός χαρακτήρας των μεταρρυθμίσεων Κεραμέως αφήνει χιλιάδες παιδιά εκτός δημοσίων ΑΕΙ, όταν παράλληλα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες των Ιδιωτικών Κολλεγίων με την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων. Ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να θυμηθεί για τι πάλεψε ο Νίκος Τεμπονέρας και γιατί πάλευαν οι μαθητές και οι μαθήτριές του και να κοιτάξει πώς αποκαταστάθηκε ο δολοφόνος του, για να συνειδητοποιήσει το παρόν του μέσα από τη μαύρη εκείνη σελίδα του παρελθόντος».

 

Εγγραφές στις Σχολές Γονέων
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος συναντήσεων (διαδικτυακά και διά ζώσης) του Προγράμματος «Σχολές Γονέων» του Πανεπιστημίου των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων. Απευθύνονται σε γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και έχουν σκοπό να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους γονείς στον σύνθετο ρόλο της ανατροφής των παιδιών τους. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και περιλαμβάνει 6 συναντήσεις, διάρκειας δύο ωρών, κατά τις οποίες αναπτύσσονται θέματα όπως η επικοινωνία στην οικογένεια, τα όρια στα παιδιά, η ενίσχυση αυτοεκτίμησης-αυτοπεποίθησης και ο ρόλος των συναισθημάτων. Οι συναντήσεις έχουν βιωματικό χαρακτήρα με έμφαση στον ανοιχτό διάλογο και το μοίρασμα εμπειριών. Παρότι η κάθε συνάντηση έχει διαφορετική θεματολογία, αποτελεί μέρος μιας ενιαίας διεργασίας η οποία προϋποθέτει τη συνεπή συμμετοχή των γονέων.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο (google forms): https://docs.google.com/forms/d/1PmTWpp5hmq7BaZLcCYA73VQKxX_ZVdjguA0Xm6jaJ6g/edit
Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας και υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης της πόλης: Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας Δήμου Λαρισαίων, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας “Ορφέας”, Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Σύλλογο Κοινωνιολόγων Λάρισας και Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Λάρισας. Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχει η κ. Κυρίτση Ιωάννα - M.med.sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Ψυχοθεραπεύτρια, ενώ τον συντονισμό έχει το Τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας.
Πληροφορίες: Τμήμα Διά Βίου Μάθησης Δ. Λαρισαίων - 2410-680.249, 2410-680.250. Facebook: Larissa Learning City - Η Πόλη που Μαθαίνει.

 

Κόβουν πίτα οι Ανατολίτες

Ο Σύλλογος Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος» θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 11:30 π.μ., στο σχολείο της Ανατολής.


Κόβουν πίτα οι συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας

Εκδήλωση για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, οργανώνει ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας Λάρισας, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο μεζεδοπωλείο «Βέστα» (οδός Καποδιστρίου , στην Τρίγωνη πλατεία στη Λάρισα). Πληροφορίες στον κ. Θανάση Ντρογκούλη, στο τηλέφωνο 6948-284.209.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ:
Θλίψη για τον συναγωνιστή Κυριάκο Γκόγκα

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας «αποχαιρετά με θλίψη τον Συνάδελφο και συναγωνιστή Κυριάκο Γκόγκα, που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ήταν παρών σε όλους τους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο, παρά τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια που του έβαζε η ίδια η ζωή, που προσπαθούσε να τις αντιμετωπίσει μέσα από τον συλλογικό αγώνα. Συνάδελφε Κυριάκο θα είσαι παρών στους αγώνες της τάξης μας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στα παιδιά του».

 

Οι έλεγχοι για την ανίχνευση κορονοϊού

Το σημερινό πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση κορονοϊού στη Λάρισα περιλαμβάνει δειγματοληψίες:
09:00-15:00, στο Δημαρχείο Λάρισας.
09:00-20:00, στον ΟΣΕ Λάρισας.
09:00-15:00, στον Μύλο του Παππά.
09:00-15:00, στο Εμπορικό Κέντρο ΓΑΙΑ.
09:00-15:00, στη ΔΥΠΑ/ ΠΡΩΗΝ ΟΑΕΔ.
09:00-12:00, στο Κέντρο Υγείας Φάρσαλων.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass