Αναντικατάστατη η «δύναμη» του εθελοντισμού

Ο Δήμος Αγιάς παρουσίασε τις εθελοντικές δράσεις της Τοπικής Ομάδας Στήριξης – URBACT Local Group, συλλόγων και φορέων της περιοχής του

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2022 15:00

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Την τελική ενημερωτική συνάντηση, ανοιχτή προς το κοινό, πραγματοποίησε ο

Δήμος Αγιάς, στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής «Volunteering Cities+» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «URBACT III», στο οποίο συμμετέχει μαζί με άλλους τέσσερις ευρωπαϊκούς Δήμους.
Η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, 22 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα», στην Αγιά, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις που διοργανώθηκαν με τη στήριξη και τη συμμετοχή της Τοπικής Ομάδας Στήριξης – URBACT Local Group, συλλόγων και φορέων, καθώς και οι εμπειρίες και οι πρακτικές που ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου. Ενός έργου στο οποίο, με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Αθηένου από την Κύπρο, συμμετέχουν πλην της Αγιάς, οι Δήμοι Aljustrel από την Πορτογαλία, Banska Stiavnica από τη Σλοβακία και Rezekne από τη Λετονία.
Όπως εξήγησε η κ. Θεοδώρα Πατσιαβούδη, συντονίστρια του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής «Volunteering Cities+» για τον Δήμο Αγιάς και συντονίστρια της Τοπικής Ομάδας Στήριξης URBACT, κατά την παρουσίαση, «σκοπός του έργου αποτέλεσε και αποτελεί η μεταφορά ενός δικτύου συνεργασίας που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών μέσω της συνεργασίας διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, κυρίως εθελοντών και φορέων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες». «Συγκεκριμένα», τόνισε, «με το έργο «Volunteering Cities+» μεταφέρεται η Καλή Πρακτική Εθελοντισμού του Δήμου Αθηένου, όπως αναπτύχθηκε στο έργο «Volunteering Cities» κατά την πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «URBACT III» και περιλαμβάνει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω εθελοντικών κοινωνικών δράσεων με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων εντός της τοπικής κοινότητας». «Το Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής «Volunteering Cities+» έχει εγκριθεί», υπογράμμισε, «στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «URBACT III» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «URBACT III» και η μεθοδολογία του, το Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής «Volunteering Cities+» και η Καλή Πρακτική Εθελοντισμού του Δήμου Αθηένου, όπως φυσικά και η Τοπική Ομάδα Στήριξης URBACT του Δήμου Αγιάς. Επιπλέον, ο κ. Ιωάννης Ξανθόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ν. Λάρισας, παρουσίασε την ΕΟΔ και τις εθελοντικές δράσεις της. Πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι η ΕΟΔ συμμετείχε ενεργά στις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής «Volunteering Cities+» με πολυπληθείς ομάδες εθελοντών διασωστών και ιδιαίτερα με την ομάδα εθελοντών διασωστών που εδρεύει στην Αγιά.
Πέραν όλων αυτών, παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο και φωτογραφίες, οχτώ εκ των δέκα εθελοντικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής «Volunteering Cities+» με τη συμμετοχή των μελών της Τοπικής Ομάδας Στήριξης URBACT, φορέων, συλλόγων και εθελοντών. Τέλος, παρουσιάστηκε, επίσης με οπτικοακουστικό υλικό, η 5η Διεθνής Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά στις 30 και 31 Αυγούστου με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των εταίρων του έργου από το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετείχαν και στις δράσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής «Volunteering Cities+» για το Αγιώτικο Πανηγύρι και την 41η Γιορτή Μήλου, ενώ ειδική αναφορά έγινε σε πολύ σημαντικές εθελοντικές δράσεις που υλοποίησε και υλοποιεί ακόμη ο Δήμος Αγιάς, όπως η έναρξη των εργασιών για την αποκάλυψη του Κάστρου της Βελίκας και η εθελοντική πυροπροστασία, που σαν προστατευτικό πλέγμα καλύπτει τους ορεινούς όγκους του Δήμου Αγιάς χάρη στη διαρκή ετοιμότητα και συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου και των εθελοντών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας ευχαριστώντας όλους τους φορείς, συλλόγους και εθελοντές, που συμμετείχαν στις δράσεις και συνέβαλαν στην υλοποίησή τους, τη συντονίστρια κ. Πατσιαβούδη για το δύσκολο έργο που ανέλαβε και που άξια, «με αυταπάρνηση», το έφερε εις πέρας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Δήμο Αθηένου που είναι επικεφαλής του προγράμματος.
Ο κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε εκτενώς στις αξίες του εθελοντισμού, στη σημασία ενός τέτοιου προγράμματος σαν αυτό στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος Αγιάς, στα οφέλη που εισέπραξε και εισπράττει η περιοχή από τις κοινές δράσεις με τους εταίρους ευρωπαϊκούς Δήμους και φυσικά στην ενεργή συμμετοχή του κόσμου, «δίχως την οποία», όπως είπε, «δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα». «Η συλλογική προσπάθεια» τόνισε, μεταξύ άλλων, «αναδεικνύει την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και την αλληλοβοήθεια στον τόπο μας και μπορεί να συμβάλλει στην ενεργοποίηση νέων εθελοντών και στον πολλαπλασιασμό των εθελοντικών δράσεων».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass