«Να μπολιάσουμε την ορθοδοξία στις σύγχρονες ευρωπαϊκές αρχές»

ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2022 13:31
Στο «Παλάτι του Λαού», το γιγαντιαίο κτίσμα που οικοδομήθηκε την περίοδο διακυβέρνησης Τσαουσέσκου Στο «Παλάτι του Λαού», το γιγαντιαίο κτίσμα που οικοδομήθηκε την περίοδο διακυβέρνησης Τσαουσέσκου

«Προσπαθούμε να ενοφθαλμίσουμε, να μπολιάσουμε το ορθόδοξο στίγμα και στις σύγχρονες ευρωπαϊκές αρχές. Οι οποίες, δυστυχώς, φαίνεται ότι απομακρύνονται από τις θεμελιώδεις χριστιανικές αξίες που δημιούργησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Όπως συμβαίνει και με την υποβάθμιση

της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς, των ανθρωπιστικών σπουδών, της σπουδαίας αρχαίας γραμματείας. Ενάντια σε αυτήν την τάση επιδιώκουμε να εμπλουτιστεί το οραματικό πλαίσιο για το μέλλον της Ευρώπης, με τις χριστιανικές παραδόσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία που εκφώνησε κατά την παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο Κοινοβουλίου της Ρουμανίας.
Στην ομιλία του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η Ρουμανία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ο σπόρος της διδασκαλίας του Ευαγγελίου σπάρθηκε σε αυτόν τον τόπο, ήδη από τους αποστολικούς χρόνους από τον Απόστολο Ανδρέα τον πρωτόκλητο που κήρυξε τον θείο λόγο στη λεγόμενη Μικρά Σκυθία. Και ήδη από τον 3ο αιώνα λειτουργεί οργανωμένη Εκκλησία, ως χώρος του ευρύτερου ελληνορωμαϊκού κόσμου. Εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας συμμετείχαν στις Οικουμενικές Συνόδους, ήδη από την Α΄, τα 1.700 χρόνια της οποίας θα εορτάσουμε το 2025. Και αυτή η σφραγίδα διατηρήθηκε στο διάβα των αιώνων παρά τις ιστορικές περιπέτειες και τις μεγάλες ανακατατάξεις, που προκαλούσαν οι αλλεπάλληλες εισβολές και μετακινήσεις πληθυσμών. Αντιθέτως, η Ρουμανία κατέστη οχυρό της Ορθοδοξίας σε απόλυτη συνάφεια με το Βυζάντιο. Αλλά και μετά από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, εδώ η Ορθοδοξία παρέμεινε ισχυρή και ακμάζουσα, συμβάλλοντας και στην ενότητα του ρουμανικού έθνους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας σπουδαίος Ρουμάνος διανοούμενος, παγκοσμίου βεληνεκούς, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, ο Νικολάε Ιόργκα, κάνει λόγο για το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο. Για τη βυζαντινή δηλαδή κληρονομιά που έλαβαν όλα τα ορθόδοξα έθνη τα οποία ανήκουν στην ορθόδοξη Οικουμένη. Αυτή που αποτέλεσε ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητάς τους, του πολιτισμού τους, της βαθύτερης πνευματικότητάς τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass