ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Ο ελληνικός ποιμενικός θα «γαβγίσει» στη Λάρισα

* Ο κτηνίατρος και ταμίας του ΔΣ του ΟΦΕΠ ο κ. Χριστόδουλος Δρίβας αναλύει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την ιδιαίτερη ράτσα και τη σχέση της με τη χώρα μας

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2014 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:54

 

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Β. Ντάμπλης

Μπορεί η Λάρισα να έχει σήμα κατατεθέν το άλογο όμως η σχέση της με ένα σκύλο είναι ιδιαίτερη. Ο σκύλος αυτός δεν είναι άλλος από τον ελληνικό ποιμενικό, καθώς από το 2000 η έδρα του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού, είναι εδώ με μοναδική αποστολή τη διάσωση και διατήρηση της φυλής του.

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί έκθεση αξιολόγησης μορφολογίας για να αξιοποιηθούν οι καλύτεροι σκύλοι των μελών του Ομίλου στο πρόγραμμα αναπαραγωγής. Οι σκύλοι αυτοί κατατάσσονται σύμφωνα με το Μορφολογικό Πρότυπο της φυλής σε κατηγορίες (εξαίρετος, πολύ καλός, καλός) αναλόγως του φυλετικού τύπου και της αρτιότητας της σωματικής τους διάπλασης, όπως επίσης του χαρακτήρα τους. Μόνο αυτοί που ανήκουν στις πρώτες δύο κατηγορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή.

Με αφορμή λοιπόν τη συγκεκριμένη έκθεση ζητήσαμε την άποψη του κ. Χριστόδουλου Δρίβα που είναι ταμίας στο ΔΣ του ΟΦΕΠ και κτηνίατρος. Αρχικά μας είπε «Η έκθεση αυτή δεν αφορά στους ομορφότερους σκύλους, πράγμα υποκειμενικό, ούτε αποτελεί στόχο να καταταχθούν οι σκύλοι στους πρώτους τρεις καλύτερους και ν’ αποδοθούν βραβεία στους ιδιοκτήτες τους ή στους εκτροφείς τους. Αυτό κατά τη γνώμη μας θα συρρίκνωνε τον αριθμό των διαθέσιμων σκύλων αναπαραγωγής και θα δημιουργούσε ανταγωνιστικές νοοτροπίες στα μέλη μας, ενδεχόμενο που δεν βοηθά την ισχυροποίηση της φυλής πληθυσμιακά και ποιοτικά. Στην έκθεση μπορούν να συμμετάσχουν και ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι που δεν ανήκουν στην εκτροφική μας πρόταση, αλλά προέρχονται από ένα ελεύθερο πεδίο εκτροφής. Οι σκύλοι αυτοί εάν πληρούν τις σωματοδομικές προδιαγραφές του Μορφολογικού Προτύπου μπορούν ν’ αναγνωρισθούν ως ανήκοντες στη φυλή».

Όσον αφορά τώρα στο ποιοι μπορούν να την παρακολουθήσουν ανέφερε: «Την έκθεση αυτή μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της φυλής του ελληνικού ποιμενικού σκύλου, αφού αποτελεί ανοικτή εκδήλωση του συλλόγου μας και εμμέσως θέλει να προβάλει το ζωοτεχνικό μας έργο και να διαδώσει το ενδιαφέρον των κυνόφιλων για τον παραδοσιακό μας σκύλο».

*Σε τι διαφέρει ο «καλός σκύλος» κατά τον κτηνοτρόφο με την επιθυμητή μορφολογία που ο σύγχρονος εκτροφέας αναζητά στους σκύλους των κτηνοτρόφων; ‘Η πιο απλά έχουν καμία σχέση;

- Οι σκύλοι των κτηνοτρόφων χρησιμοποιούνται κυρίως ως ζώα εργασίας για τη φύλαξη των κοπαδιών. Παρότι κανείς δεν υποτιμά τη μορφολογική αρτιότητα και το φυλετικό τύπο ενός εργασιακού ποιμενικού σκύλου, η παρουσία του στο κοπάδι σχετίζεται με τον χαρακτήρα του και την ικανότητα ν’ ανταποκρίνεται στη δίωξη των αγριμιών. Αυτές τις ιδιότητες μπορούν να τις έχουν και οι μιγάδες σκύλοι και άλλοι ποιμενικοί που ανήκουν σε άλλες φυλές και ικανοποιούν τους κτηνοτρόφους. Δεν είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι δέκτες της διατήρησης της παραδοσιακής φυλής και δεν έχουν όλοι το ενδιαφέρον για τις απαιτήσεις της καθαρής αναπαραγωγής και της γενετικής βελτίωσης των σκύλων τους. Ο σύλλογός μας συνεργάζεται με κάποιους από αυτούς που έχουν το ενδιαφέρον αυτό και ενισχύει τις εκτροφικές τους προσπάθειες.

* Πόσα ποιμενικά υπολογίζονται να ζουν στην Ελλάδα και πόσα στην περιοχή του Νομού Λάρισας κατά προσέγγιση;

- Οι εργασιακοί ποιμενικοί σκύλοι στα κοπάδια των κτηνοτρόφων είναι πολυάριθμοι και μορφολογικά μπορούν να ταξινομηθούν σε πολλούς τύπους, αναλόγως της γεωγραφικής τους κατανομής, των προτιμήσεων των κτηνοτρόφων και της κυριαρχούσας συλλογικής μνήμης που επικρατεί σε κοινωνικές ομάδες τοπικά. Η μιγαδοποίησή τους με άλλες φυλές σκύλων παντός τύπου είναι ευρεία. Αυτοί οι πληθυσμοί που ακολουθούν σε αριθμητική αναλογία τον αριθμό των κοπαδιών της χώρας μας, δεν ενδιαφέρουν τον Ο.Φ.Ε.Π. ο οποίος ως σύλλογος κατέθεσε εκτροφική πρόταση για τον ελληνικό ποιμενικό πριν 14 χρόνια, αφού επέλεξε από τους σκύλους της υπαίθρου, αυτούς που πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια χαρακτηριστικών, κατόπιν πολυετούς έρευνας στην ύπαιθρο. Σήμερα οι σκύλοι του Ο.Φ.Ε.Π. που είναι στην ευθύνη ερασιτεχνών ιδιοκτητών σε ημιαστικά περιβάλλοντα σε όλο τον ελλαδικό χώρο, αριθμούνται περίπου σε εξακόσιους και αποτελούν τον πληθυσμιακό πυρήνα της αναπαραγωγής.

* Πώς μπορεί ο ποιμενικός να προστατευτεί και να διατηρηθεί σαν φυλή και στον παραδοσιακό χώρο της κτηνοτροφίας και στο νέο ημιαστικό περιβάλλον;

- Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος μπορεί να προστατευτεί σαν φυλή μόνο μέσα από συλλογικότητες (σωματεία ή οργανωμένες ομάδες εκτροφέων) οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν σε βάθος χρόνου και να εκθρέψουν πληθυσμούς με συγκεκριμένες αρχές και κριτήρια, τα οποία αφενός να σέβονται τις παραδοσιακές ιδιότητες του σκύλου μας και αφετέρου να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη γενετική του βελτίωση, τη διατήρηση της υγείας του και της εργασιακής του ικανότητας. Στο χώρο αυτό η συνεργασία κτηνοτρόφων και ιδιωτών του αστικού χώρου μπορεί να δημιουργεί «συγκοινωνούντα δοχεία» δράσεων και ανταλλαγής πληροφοριών και σκύλων, κάτω από τις ίδιες αρχές εκτροφής και μακριά από τους πειρασμούς της εμπορευματοποίησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass