ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πεζοδρόμια: Η χαρά του πάρκινγκ!

* Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που εφαρμόζουν την... αρχή «παρκάρω όπου γουστάρω»

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2014 12:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:55

 

Φωτ: Λεων. Τζέκας

Ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, ο ικανός γιωταχής θα ανακαλύψει κάποιο ελάχιστο για να παρκάρει πάνω του. Αλαλούμ εδώ και πολλά χρόνια στο ευρύτερο κέντρο της Λάρισας, με τα αυτοκίνητα να καταλαμβάνουν κάθε χώρο και ιδίως εκείνον που χαρακτηρίζεται ζωτικός για τους πεζούς.

Το αδιαχώρητο που παρατηρείται από τότε που πλήθυναν τα αυτοκίνητα, συν η συνήθεια των Λαρισαίων να αποφεύγουν το περπάτημα ακόμη κι όταν πρόκειται για λίγες εκατοντάδες μέτρα, διαμορφώνουν εικόνα ασφυξίας. Ο καθείς παρκάρει όπου γουστάρει...

Μπορεί ο νέος δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, να είχε μία από τις πρώτες συναντήσεις του με τον διοικητή Τροχαίας Λάρισας Σεραφείμ Καφετζή, συζητώντας μέτρα για τη βελτίωση της εικόνας του κυκλοφοριακού στην πόλη, όμως η οικονομική κρίση έδειξε ότι είναι το φάρμακο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά. Η οικονομική στενότητα σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της βενζίνης, υποχρέωσαν αρκετούς να παρκάρουν το αυτοκίνητο στο σπίτι. Το πρόβλημα της στάθμευσης στο κέντρο μειώθηκε αισθητά, δίχως όμως να πάψει να είναι οξύ. Από την άλλη πλευρά, η κρίση δρα και αρνητικά καθώς πλέον θεωρείται πολυτέλεια η χρήση των ιδιωτικών πάρκινγκ που ξεφύτρωσαν στο κέντρο της Λάρισας και τα οποία στις υφιστάμενες συνθήκες θεωρούνται ακριβά.

Στις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής, αυτή επιβαρύνεται περαιτέρω από τα ΙΧ που τριγυρνούν στο κέντρο αναζητώντας μια θέση στάθμευσης στον δρόμο. Έλλειψε και το όποιο φόβητρο της Δημοτικής Αστυνομίας με την πρόσφατη κατάργησή της, ξεθάρρεψαν περισσότερο οι θρασείς οδηγοί. Οι οποίοι και απελπισμένοι μπορούν να χαρακτηριστούν. Όλοι οι Λαρισαίοι το έχουν κάνει κάποια στιγμή. Να καβαλήσουν το πεζοδρόμιο ή να το αποκλείσουν παρκάροντας παράνομα.

Υπάρχουν βέβαια και οι συστηματικοί, εκείνοι που αδιαφορούν για το ότι δυσχεραίνεται η διέλευση των πεζών, μέχρις απαγορεύσεως. Ιδίως όταν πρόκειται για ηλικιωμένους ή μητέρες με καρότσια. Για ανάπηρους ούτε σκέψη.

Πιο σοβαρή εμπλοκή προκύπτει συχνά με άλλα ΙΧ ή βαρύτερα οχήματα που αδυνατούν να περάσουν, ιδίως σε γωνίες, όταν ο χώρος έχει καταληφθεί από ανεύθυνο οδηγό που πάρκαρε εκεί διότι έτσι τον βόλευε.

Κατειλημμένες διαβάσεις και πεζοδρόμια, από παράνομο παρκάρισμα αλλά και από περίπτερα ή μίνι μάρκετ, συν οι στύλοι των δικτύων κοινής ωφέλειας, διαμορφώνουν σε πολλά σημεία μια αδιάβατη πόλη.

Άκρον άωτον της παρανομίας, η αυθαίρετη στάθμευση πάνω στην Κεντρική πλατεία. Συμβαίνει και αυτό. Το παρκάρω όπου γουστάρω είναι καθεστώς στη Λάρισα, εδώ και χρόνια. Και πως αλλιώς να γίνει...

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass