Κλοπές και ...καβγάδες για τις θέσεις των τάφων!

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ -ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΚΤΑΦΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2022 15:01

Η «πολιτεία της σιωπής» στη Λάρισα, κάθε άλλο

παρά ήσυχο περιβάλλον έχει. Σχεδόν καθημερινά διαπιστώνονται κλοπές αντικειμένων από τα μνήματα, ακόμη και κλοπές των μαρμάρινων κατασκευών τους, ενώ πρόσφατα μάλιστα, καταγράφηκε και περιστατικό επίθεσης άγνωστων δραστών σε ηλικιωμένη, οι οποίοι της άρπαξαν την τσάντα και τα χρυσαφικά που φορούσε.
Από τη σφοδρότητα της επίθεσης, η γυναίκα έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον ώμο και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο. Ο χώρος του Κοιμητηρίου του Δήμου Λαρισαίων, έχει γίνει, εδώ και χρόνια, στόχος βανδάλων και ατόμων που συστηματικά κλέβουν αντικείμενα (καντήλια, τζάμια, κορνίζες, κατασκευές κ.α.), χωρίς ίχνος σεβασμού στον τόπο που αναπαύονται οι νεκροί. Είναι δε, σύνηθες φαινόμενο η «εξαφάνιση» των μαρμάρινων κατασκευών των τάφων, σε περιπτώσεις εκταφών.
Συγκεκριμένα μετά την εκταφή κάποιου νεκρού, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αποχωρήσουν οι συγγενείς και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Κοιμητηρίου, την ίδια μέρα άγνωστοι εισβάλλουν στον χώρο και κλέβουν τα μάρμαρα, χωρίς να τους αντιληφθούν.
Οι υπάλληλοι του Κοιμητηρίου, όταν επιστρέφουν στον άδειο τάφο για να περισυλλέξουν τα μαρμάρινα μέρη, τα οποία φυλάσσονται με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις τάφων άπορων πολιτών, δεν βρίσκουν τίποτα. Η έλλειψη φύλαξης στο Νεκροταφείο της Λάρισας, βοηθά στο να διατηρούνται τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες δημιουργούν πολλά προβλήματα και αποτελούν λόγους διαπληκτισμών των συγγενών των νεκρών με το προσωπικό του Κοιμητηρίου, στο οποίο αποδίδουν τις ευθύνες για όλα όσα συμβαίνουν. Εκτός όλων αυτών, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, τελευταία εθεάθησαν να διαμένουν στην έκταση του Κοιμητηρίου και αδέσποτα σκυλιά.


ΚΟΡΕΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
Η αύξηση των θανάτων τα τελευταία δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την άρνηση ενός μεγάλου ποσοστού πολιτών για εκταφή των νεκρών τους στα πέντε χρόνια, όπως προβλέπει ο κανονισμός, έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα κορεσμού στο Νεκροταφείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι κηδείες σε σχέση με τα προηγούμενα και συγκεκριμένα, από 700 κηδείες που γίνονταν ετησίως, ανέρχονται πλέον στις 1.300 περίπου ετησίως.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Κοιμητήριο της Λάρισας έκτασης 200 στρεμμάτων, θα μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αν ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών (που αγγίζει το 30% με 40%), δεν αρνούνταν να κάνει εκταφή των νεκρών συγγενών τους, οι οποίοι βρίσκονται στα μνήματα πέντε και πλέον χρόνια.
Αν και έχουν σταλεί ειδοποιητήρια σε συγγενείς νεκρών, παρόλα αυτά πολλοί αρνούνται πεισματικά να απαντήσουν και πολλοί περισσότεροι απαιτούν να παραμείνουν οι νεκροί τους στο χώμα, για πολλά χρόνια ακόμη.

ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ
Μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν, προστίθενται και οι καβγάδες για τη θέση του μνήματος. Συγκεκριμένα, απαίτηση κάποιων είναι να διαλέξουν τον χώρο του μνήματος που θα θάψουν τον νεκρό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν έντονα προβλήματα. Σύμφωνα με τον κανονισμό (και με τη λογική, θα λέγαμε) η ταφή πραγματοποιείται σε κενό χώρο του Κοιμητηρίου και βάσει σειράς των εκταφών που έχουν γίνει. Αυτό όμως δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό από κάποιους, που φτάνουν ακόμη και σε ακραίες συμπεριφορές, για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Ειδικότερα, υπήρξε περίπτωση που συγγενείς νεκρού, την ημέρα της κηδείας, είχαν αναγκάσει τη νεκροφόρα να παραμείνει έξω από τα γραφεία του διοικητικού προσωπικού του Κοιμητηρίου, εκβιάζοντας τους υπαλλήλους ότι ο νεκρός θα παραμείνει εκεί, μέχρι να ικανοποιήσουν την απαίτησή τους για τη θέση του τάφου.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass