Πορεία ζωής γεμάτη από προσφορά...

ΕΦΥΓΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 88 ΕΤΩΝ Η ΜΑΙΡΗ ΡΑΠΤΟΥ - ΑΝΕΞΙΤΗΛΗ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΑΛΟΥΧΩΝΤΑΣ ΓΕΝΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ

Δημοσίευση: 04 Νοε 2022 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοε 2022 10:42

Στην τελευταία της κατοικία στο Παλιό Κοιμητήριο της Λάρισας αναμένεται να οδηγηθεί μεθαύριο Κυριακή 6 Νοεμβρίου, η Μαίρη Νικολάου Ράπτου, η οποία τα ξημερώματα της Πέμπτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.


 Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη στην τοπική κοινωνία, ενώ αποτέλεσε και τραγική ειρωνεία, αφού η Μαίρη Ράπτου λύγισε από τα προβλήματα υγείας τις ημέρες που τα Εκπαιδευτήριά της διανύουν τις πιο κρίσιμες ημέρες τους ως προς το θέμα της λειτουργίας τους και οι γονείς εκατοντάδων παιδιών έχουν ξεσηκωθεί.
Με την παρουσία της και τη δραστηριότητά της αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον τομέα της εκπαίδευσης για την περιοχή της Λάρισας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’50.
Τότε ήταν που επέστρεψε από τις σπουδές της στις Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με καθηγητές κορυφαίους παιδαγωγούς, όπως ο Ζαν Πιαζέ (Jean Piaget), Ρομπέρ Ντοτράν (Robert Dottrens) κ.ά. για να προσφέρει, όπως αναφέρεται στο επίσημο site των Εκπαιδευτηρίων, «στα Ελληνόπουλα ένα χριστιανικό εκπαιδευτήριο, εφάμιλλο των ευρωπαϊκών».
Οι γονείς της, ο ιατρός, πατριώτης και βουλευτής Νικόλαος Ράπτης και η Κωνσταντινουπολίτισσα δασκάλα και δημοτική σύμβουλος Λαρίσης Ροδοθέα Ράπτου το γένος Πορσανίδου, διαθέτουν τότε για τον σκοπό αυτόν το ισόγειο του πατρικού σπιτιού, στην τότε οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, κοντά στην πλατεία Ταχυδρομείου (σήμερα Παναγούλη 18). Εκεί θα στεγαστεί το πρώτο Νηπιαγωγείο και αμέσως μετά, το 1957, το πλήρες Δημοτικό της Μαίρης Ν. Ράπτου.
Το 1965, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Μαίρης Ν. Ράπτου μεταστεγάζονται στην εξοχική τότε περιοχή της Νεράιδας, κοντά στον Μικρό Προφήτη Ηλία, όπου παραμένουν έως σήμερα. Αποκτούν και το πρώτο τους σχολικό λεωφορείο, το θρυλικό «Τίρου-ρίρου»!
Σημειώνεται μάλιστα πως «η πνευματική συμπαράσταση του μακαριστού π. Αναργύρου Σταματόπουλου, ιεροκήρυκα για λίγα χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και αργότερα προϊσταμένου της «Αδελφότητας Θεολόγων “Η Ζωή”» σταθεροποιεί το Έργο των Εκπαιδευτηρίων και του δίνει σταθερές πνευματικές βάσεις».
Επίσης, τονίζεται πως «η κοινωνική παρουσία του σχολείου, με τις προσεγμένες εορτές, την άψογη και ψυχωμένη παρουσία στις μαθητικές παρελάσεις και τις γυμναστικές επιδείξεις, αναδεικνύουν το «ιδιωτικό» αυτό σχολείο ως κάτι αλλιώτικο, που προσφέρει με ανιδιοτέλεια στη λαρισινή κοινωνία και την ελληνική οικογένεια».
Στη δεκαετία του 1990 υπογραμμίζεται πως φτάνει «η ώρα της επέκτασης των ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων επί της οδού Καρδίτσης και η εν γένει οργάνωση του σχολείου σε πολύ πιο γερές και επαγγελματικές βάσεις».
Το 1992, τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου αποκτούν Γυμνάσιο, που στεγάζεται στο ιδιόκτητο αθλητικό κέντρο, που ανεγείρεται στην περιοχή Μεζούρλο της Λάρισας. Μετά την εκδημία του π. Αναργύρου Σταματόπουλου, το 1994, το έργο της πνευματικής καθοδήγησης αναλαμβάνει ο π. Κυριακός Τσολάκης. Το 1997 ιδρύεται το Λύκειο Μαίρης Ν. Ράπτου.
Μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια στο τιμόνι των Εκπαιδευτηρίων, το 2004 η ιδρύτρια και υπεύθυνη των Εκπαιδευτηρίων Μαίρη Ν. Ράπτου προσκαλεί δίπλα της ως συνεργάτη τον ανιψιό της, διδάκτορα Παιδαγωγικής Νίκο Ράπτη, ο οποίος είναι ως σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου.
Η Μαίρη Ράπτου πρόσφερε μεγάλο έργο στον χριστιανισμό μέσω της παρουσίας της σε συλλόγους, ενώ έχει διακριθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία για την προσφορά της στην Παιδεία. Για το έργο της έχει τιμηθεί και από πολλούς συλλόγους διάφορων τομέων.
Μεθαύριο Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 2 το μεσημέρι, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Αφήνει πίσω τα ανίψια της, Νικόλαο, Μαρία, Μαρία και τα εγγόνια της Εύα και Ζωή. Η σορός της θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 13.30 και ο ενταφιασμός θα γίνει στο Παλιό Κοιμητήριο της πόλης.
Γίνεται παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με σύνδρομο Down Θεσσαλίας «Ο Κύκνος».  Αριθμός λογαριασμού GR16 0910 1050 0006 5407 1720 018 (Συνεταιριστική Τράπεζα). Σε ένδειξη πένθους για τον θάνατό της σήμερα τα Εκπαιδευτήρια δεν θα λειτουργήσουν.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

Μεγάλη η θλίψη  για τη σπουδαία δασκάλα

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Ανεξίτηλη είναι η σφραγίδα που έβαλε στον χώρο της εκπαίδευσης η Μαίρη Ν. Ράπτου και γι’ αυτό η προσφορά της αναγνωρίζεται από πολλούς ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της πολιτικής.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε συλλυπητήριο μήνυμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τον θάνατο της μεγάλης Λαρισαίας δασκάλας Μαίρης Ν. Ράπτου επισημαίνονται τα εξής: «Μια εμβληματική προσωπικότητα της Λάρισας, μια μεγάλη δασκάλα που άνοιξε δρόμους στην εκπαίδευση περνά στην αιωνιότητα. Η δεσποινίς Μαίρη Ν. Ράπτου με όπλο τις εξαιρετικές σπουδές της επέστρεψε τη δεκαετία του ‘50 στη γενέτειρά της τη Λάρισα και αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην εκπαίδευση. Υπήρξε δυναμική, αποφασιστική, πρωτοπόρος για την εποχή της, με όραμα, ήθος και αγάπη για τα παιδιά και τον άνθρωπο. Γαλούχησε γενιές Λαρισαίων μεταλαμπαδεύοντας γνώσεις, αξίες, ιδανικά που δημιουργούν ισχυρές προσωπικότητες. Με το σπουδαίο εκπαιδευτικό της έργο και τη μεγάλη κοινωνική της προσφορά κέρδισε επάξια την ομόθυμη αναγνώριση και τον σεβασμό όλων».
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε τα εξής: «Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για όσα σημαντικά πρόσφερε στην τοπική μας κοινωνία τη μεγάλη “δεσποινίδα” της εκπαίδευσης της Λάρισας, που πλέον δεν είναι μαζί μας. Η “δεσποινίς” Μαίρη Ράπτη που επί δεκαετίες διηύθυνε τα ομώνυμα Εκπαιδευτήρια Ράπτου γαλούχησε γενιές Λαρισαίων, προσφέροντάς τους όχι μόνο υψηλής ποιότητας παιδεία, αλλά, κυρίως, μεταλαμπαδεύοντας αρχές και αξίες. Το σχολείο της Ράπτου πρωτίστως διαμόρφωνε χαρακτήρες. Αφιερώνοντας τη ζωή της στην εκπαίδευση με βάση τις χριστιανικές εντολές και την αγάπη στην πατρίδα, κατάφερε τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου να καταστούν ένα από τα τοπόσημα της πόλης. Φεύγει σε μια ηλεκτρισμένη συγκυρία για το μέλλον του δημιουργήματός της. Ευχής έργο θα ήταν στη μνήμη της να καταστεί εφικτό ένα νέο ξεκίνημα για τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου, με βάση την παρακαταθήκη αρχών της δεσποινίδος. Ο Θεός να την αναπαύσει εν χώρα ζώντων».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Με αφορμή την απώλεια της Μαίρης Ράπτου, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Μαίρη Ράπτου υπήρξε μία γυναίκα με μία σπουδαία πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης για σχεδόν επτά δεκαετίες. Μία πορεία από τη μεταπολεμική μέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα, που δυστυχώς σήμερα έχει τεθεί εν κινδύνω. Αυτή η εξέλιξη, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει το ελάχιστο ψεγάδι, σε μία συνεπή και μεστή διαδρομή που μεταλαμπάδευσε γνώση, ιδανικά και αξίες, σε τόσες γενιές Λαρισαίων. Από σήμερα ο χώρος της εκπαίδευσης στη Λάρισα και στη χώρα μας είναι φτωχότερος».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος δήλωσε τα εξής: «Η Mαίρη Ράπτου υπήρξε μια παιδαγωγός με τεράστια προσφορά στον χώρο της εκπαίδευσης για πολλές δεκαετίες. Με συνέπεια και όραμα μετέδωσε γνώσεις και αξίες και παρείχε πολύτιμα εφόδια σε γενιές μαθητών και μαθητριών της Λάρισας. Έφυγε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, κατά την οποία όλο της το δημιούργημα απειλείται. Η απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια σπουδαία παρακαταθήκη που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Μαίρης Ράπτου εκφράζει ο Χρήστος Καπετάνος, αναφέροντας τα εξής: «Με βαθιά λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια της Μαίρης Ράπτου. Η Μαίρη Ράπτου άφησε πίσω της πολύτιμο και διαχρονικό έργο στην Εκπαίδευση της Λάρισας, καθώς τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου από το 1957 έχουν γαλουχήσει πολλές γενιές μαθητών και μαθητριών. Η εκλιπούσα ήταν ένα πρόσωπο ευρέως γνωστό στην τοπική κοινωνία και τύγχανε σεβασμού από όλους τους συμπολίτες, καθώς κοινή παραδοχή αποτελεί το γεγονός ότι υπηρέτησε με αφοσίωση και συνέπεια το λειτούργημα του Παιδαγωγού, μεταλαμπαδεύοντας και εφαρμόζοντας στην πράξη τις γνώσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια των σπουδών της, αλλά και μετέπειτα. Η απώλειά της είναι μεγάλο πλήγμα για την κοινωνία της Λάρισας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της, αλλά και στους εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες που γαλουχήθηκαν στα Εκπαιδευτήριά της εδώ και επτά, περίπου, δεκαετίες. Ευελπιστούμε και πιστεύουμε το σπουδαίο αυτό διδακτικό έργο να συνεχιστεί».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας και περιχώρων εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο της Μαίρης Ράπτου, για την οποία μόνο αισθήματα ευγνωμοσύνης, όπως τονίζει έχει. «Ευχόμαστε το έργο της, οι προσευχές και η ευγνωμοσύνη μας να την συνοδεύσουν ως τον δικαιοκρίτη Θεό: σε Αυτόν και στις εικόνες Του, τα παιδιά, αφιέρωσε τη ζωή της».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΘΕΑ
Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, κ. Xρίστος Χ. Λιάπης MD, ως πρώην μαθητής αποχαιρετά τη Μαίρη Ράπτου με μια δήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Χάθηκε μία μεγάλη μορφή της εκπαίδευσης για τη Λάρισα. Η δεσποινίς Μαίρη Ράπτου. Αφιερωμένη στην προσφορά εφοδίων μόρφωσης και διάπλασης ηθικού και ακέραιου χαρακτήρα στους μαθητές και τις μαθήτριες της Λάρισας. Ήταν τιμή μου να έχω περάσει τη χρονιά του Νηπιαγωγείου και τα χρόνια των 3 πρώτων τάξεων του Δημοτικού ως μαθητής της Ράπτου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass