Εφθασε το όπλο «αιχμής» κατά του καρκίνου

ΣΤΟ ΠΓΝΛ Ο ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΑΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ - ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ, ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2022 21:00
Από τη σταδιακή παραλαβή του υπερσύγχρονου τομογράφου Από τη σταδιακή παραλαβή του υπερσύγχρονου τομογράφου

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες

για την εγκατάσταση και λειτουργία του υπερσύγχρονου μηχανήματος ποζιτρονιακής απεικόνισης, γνωστό και ως PET/CT, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η ολοκλήρωση των εργασιών τοποθετείται χρονικά στα τέλη του Δεκέμβρη, με τη διοίκηση του νοσοκομείου να προγραμματίζει την πρώτη εξέταση στις αρχές του επόμενου χρόνου, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών.
Τις προηγούμενες ημέρες παραλήφθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου τμηματικά το υπερσύγχρονο μηχάνημα και μεταφέρθηκε στους ειδικούς χώρους του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες διαμόρφωσής τους από την ανάδοχο εταιρεία. Εργασίες που περιλαμβάνουν από ειδικές θωρακίσεις των χώρων μέχρι και τοποθέτηση ξενοδοχειακού εξοπλισμού και θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα στα μέσα Δεκεμβρίου.
Αύριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο φθάνει και ειδικό συνεργείο, προκειμένου να αρχίσει και το μοντάρισμα του υπερσύγχρονου τομογράφου, ενώ το Εργαστήριο καταστρώνει τον σχεδιασμό του για την εκπαίδευση του προσωπικού -γιατρών, τεχνολόγων, ακτινοφυσικών- που θα ολοκληρωθεί με την εκπαίδευση των δύο υπεύθυνων γιατρών, οι οποίοι θα αναλάβουν τη λειτουργία του τομογράφου στη Ζυρίχη, σε χρόνο που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.
Εφόσον το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, η πρώτη εξέταση ογκολογικού ασθενή τοποθετείται στις αρχές του επόμενου χρόνου, τρεις περίπου μήνες μετά τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την έναρξη λειτουργίας του τομογράφου μέχρι τα τέλη του φετινού Οκτώβρη.
Η εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος ποζιτρονιακής απεικόνισης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, του μοναδικού σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της υγείας στην Κεντρική Ελλάδα δηλώνει, εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Παναγιώτης Γεωργούλιας, εξηγώντας ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς, καρδιολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς της 5ης ΥΠΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, το PET/CT σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να εξυπηρετεί 3 χιλιάδες εξετάσεις ετησίως, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας που σήμερα μετακινούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Ωστόσο, ο κ. Γεωργούλιας επισημαίνει σε κάθε κατεύθυνση την ανάγκη εξασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας του τομογράφου στο μέλλον με την εξασφάλιση ετήσιας δαπάνης για την προμήθεια των αναγκαίων ραδιοφαρμάκων και αναλωσίμων, καθώς και με την υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση του μηχανήματος - τακτικός έλεγχος και αποκατάσταση βλαβών. Στην κατεύθυνση αυτήν έχει ήδη ζητήσει ειδικό προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως για προμήθεια ραδιοφαρμάκων και αναλωσίμων για την επόμενη χρονιά, χωρίς να υπολογίζεται η συντήρηση που προβλέπεται στην εγγύηση για την πρώτη διετία λειτουργίας του μηχανήματος.

Ο Δ. ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗΣ
Ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Δημήτρης Κατσικονούρης, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής, δηλώνοντας με κάθε ευκαιρία ότι η Διοίκηση θα είναι κοντά και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής και το έργο του καθηγητή Παναγιώτη Γεωργούλια.
Τις προηγούμενες ημέρες ο διοικητής του Νοσοκομείου υπέγραψε σύμβαση με ανάδοχο εταιρεία για την προμήθεια σταθμού επεξεργασίας συμβατού με το σύστημα Infinia και του αντίστοιχου πακέτου λογισμικού (Xeleris 4) για το γραφείο «Ιατρών PET/CT» του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Σημειώνεται ότι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων/υπολογιστική τομογραφία (PET/CT) αποτελεί μια τεχνολογική καινοτομία στον χώρο της μοριακής ιατρικής, που βρίσκει πολλές εφαρμογές στη Νευρολογία, την Καρδιολογία και κυρίως την Ογκολογία.
Μέγιστο όφελος για τον ασθενή αποτελεί το γεγονός πως η εξέταση PET/CT θα βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της νόσου του. Και αυτό γιατί δεν θα την εντοπίσει μόνο, αλλά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, είτε αυτός είναι χειρουργική μέθοδος είτε η ακτινοθεραπεία ή άλλες μορφές θεραπείας.
Η εξέταση με PET/CT υπό ιατρική καθοδήγηση παρέχει το μέγιστο όφελος για τον ασθενή, διότι τον βοηθά να αποφύγει μη αποτελεσματικές και τοξικές θεραπείες. Αντί αυτού ο ασθενής επωφελείται από το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο, που θα προκύψει μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του PET/CT. Σήμερα ο ρυθμός αύξησης ζήτησης της εξέτασης PET/CT θεωρείται ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ανάμεσα στις απεικονιστικές μεθόδους, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις το 7% και οι λόγοι είναι προφανείς.
Επίσης, για τα ελληνικά δεδομένα έπαψε πλέον να αποτελεί απαγορευτικά ακριβή μέθοδο, διότι παρέχεται από τον ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Η εξέταση PET/CT παρέχει τη δυνατότητα να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις σε -πολλές φορές αγωνιώδη- κλινικά ερωτήματα, με τη δυνατότητα απαντήσεων ακόμη και εντός λίγων ωρών.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass