ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. «ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ» Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4249/14

Αστυνόμοι... με σφραγίδες

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2014 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:36

 

Στην αστυνομία, μετά από δυο δεκαετίες περίπου, επέστρεψε η αρμοδιότητα σφράγισης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες κ.λπ.) όπως και των κέντρων διασκέδασης, ύστερα από βεβαίωση τριών παραβάσεων, μετά και την ψήφιση του ν.4249/14.

Ο ν. 4249/14 είναι ο πολυσυζητημένος νόμος Δένδια για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., που ψηφίσθηκε τον περασμένο Μάρτιο και ακυρώθηκε σε λίγους μήνες μετά και τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασ. Κικίλια, που «μεταρρύθμισε» την «αναδιάρθρωση» Δένδια ως προς το σκέλος της ηγεσίας της αστυνομίας.

Η αρμοδιότητα της σφράγισης των καταστημάτων επέστρεψε στην αστυνομία, με τα καταστήματα να χάνουν το «πλεονέκτημα» της συνηθισμένης πρακτικά «διαπραγμάτευσης», εφαρμόζοντας δηλαδή το νόμο συνδυάζοντας ωστόσο την απόφαση για σφράγιση, είτε με εργασίες ανακαίνισης είτε με το καλοκαιρινό κλείσιμο και τις άδειες του προσωπικού.

Η αρμοδιότητα της προσωρινής αφαίρεσης άδειας λειτουργίας, τα λεγόμενα και «δεκαήμερα», ανήκε από το 1993 και μετά, στους δήμους ενώ από τον περασμένο Μάιο έχει μεταφερθεί στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Ως προς το τυπικό της διαδικασίας, όπως περιγράφεται και στο άρθρο 57 («προϋποθέσεις σφράγισης κέντρων διασκέδασης και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος») του νέου νόμου, η ΕΛ.ΑΣ. βεβαιώνοντας τις τρεις παραβάσεις, εκδίδει την απόφαση για τη σφράγιση του καταστήματος («σφραγίζει υποχρεωτικά το κατάστημα για χρονικό διάστημα δέκα ημερών») και στη συνέχεια, ο δήμος επικυρώνει την απόφαση και προχωρά («αυθημερόν») στην προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Παραβάσεις όπως μεταξύ άλλων η έλλειψη άδειας μουσικής, η παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας, η ηχορύπανση, η χορήγηση αλκοόλ σε ανηλίκους κ.ά.

Με τη νέα εξέλιξη, κέντρα διασκέδασης και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χάνουν το πλεονέκτημα του προηγούμενου νομικού καθεστώτος που τους έδινε ουσιαστικά τη δυνατότητα να «επιλέγουν» την περίοδο εφαρμογής της απόφασης, συνδυάζοντας την ποινή με ανακαίνιση ή με το δεκαήμερο κλείσιμο του καταστήματος λόγω θέρους.

Αφού στο άρθρο 57 προβλέπεται πλέον πως με τη βεβαίωση τριών παραβάσεων, η αστυνομική αρχή αποστέλλει αυθημερόν αντίγραφο της απόφασης σφράγισης στον δήμο και ο δήμος αυθημερόν εκδίδει την απόφαση αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας.

 ΆΡΘΡΟ 57

Αναλυτικότερα στις «προϋποθέσεις σφράγισης κέντρων διασκέδασης και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος» όπως περιγράφονται στο άρθρο 57 του ν. 4249/14 αναφέρεται πως «μετά την παρ. 7 του άρθρου 80 του ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (Α' 114), προστίθεται παράγραφος 7Α ως εξής:

«7Α. Η αστυνομική αρχή του τόπου της έδρας των κέντρων διασκεδάσεως και των καταστημάτων του άρθρου 1 παρ. 1 του π.δ. 180/1979 (Α' 46), καθώς και των λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά υγειονομικές διατάξεις προσφέρονται οινοπνευματώδη ποτά για άμεση εντός αυτών κατανάλωση, σφραγίζει υποχρεωτικά το κατάστημα για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, αν βεβαιώνονται από αστυνομικούς συνολικά, εντός έτους, τρεις παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 2 περίπτωση α του π.δ. 180/1979, ως ισχύει.

Αντίγραφο της απόφασης σφράγισης του καταστήματος και της σχετικής έκθεσης κοινοποιούνται αυθημερόν στον κατά τόπο αρμόδιο δήμο, ο οποίος οφείλει στο χρονικό αυτό διάστημα να εκδώσει την απόφαση αφαίρεσης της αδείας λειτουργίας του καταστήματος.

Σε περίπτωση που αποφασισθεί από τον οικείο δήμο η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ημερών, η σφράγιση διατηρείται και για τον πέραν των δέκα ημερών χρόνο» καταλήγει το άρθρο.

Να σημειωθεί πως η «επιστροφή» της αρμοδιότητας στην ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι ευρέως γνωστή, ειδικά σε καταστήματα που δεν έτυχε να ελεγχθούν μέχρι σήμερα για κάποιο λόγο, ενώ το αρμόδιο Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Διαφημίσεων της Διεύθυνσης Τοπικής Αγροτικής Οικονομίας του Δήμου Λαρισαίων, μόνο πέρυσι, είχε επιληφθεί σε τουλάχιστον 100 περιπτώσεις καταστημάτων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass