ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ 10

Λάρισα – Μόναχο σε χρόνο ρεκόρ!

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2014 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:37

 

Του Γιώργου Μακρή

Νέες προοπτικές αλλά και πρόσβαση σε χρόνο – ρεκόρ σε σημαντικά εμπορικά κέντρα της Ευρώπης ανοίγονται για τα αγροτικά (και όχι μόνο) προϊόντα της Θεσσαλίας με την ολοκλήρωση του άξονα Λάρισας – Νίκης, ο οποίος είναι τμήμα του Άξονα 10 που έχει ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) με τη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ετοίμασαν σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΥΠΟΜΕΔΙ – ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε. και των περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το σύνολο του δρόμου Νίκης- Φλώρινας – Κοζάνης – Λάρισας - ΠΑΘΕ. Το υπουργείο Υποδομών ήδη δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει την ωρίμανση του έργου με 10 εκατομμύρια ευρώ και η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει ν’ αναλάβει Τεχνικός Σύμβουλος του έργου.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος σε ομιλία του την περασμένη Κυριακή στην Κοζάνη προέτρεψε την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να υπογράψει τη σύμβαση, ενώ αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό που είναι θετικός.

«Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου του Άξονα 10, η απόσταση Εγνατία – Μόναχο γίνεται 8-10 ώρες. Οι παραγωγοί μας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει για τα ποιοτικά και ευπαθή προϊόντα μας (π.χ. ροδάκινο, κεράσι, μήλο) μια τέτοια εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος αναδεικνύοντας ουσιαστικά τα οφέλη και για τους παραγωγούς και επιχειρηματίες της Θεσσαλίας, που θα έχουν πρόσβαση σε λιγότερη από μισή ημέρα σε κομβικής σημασίας αγορές της κεντρικής Ευρώπης (η διαδρομή Λάρισα – Εγνατία μέσω Ελασσόνας υπολογίζεται σε δύο ώρες μέσω του νέου δρόμου, ίσως και λιγότερο).

«Οι περιοχές της Ευρώπης που δεν έχουν καλές συνδέσεις δεν έχουν πιθανότητες να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν», προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αποκάλυψε ότι από το νέο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «Connecting Europe Facility» (CEF) μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν με ποσοστό 50% όλες οι αναγκαίες μελέτες των υπολοίπων τμημάτων του άξονα, δηλαδή των τμημάτων Πτολεμαΐδα- Φλώρινα και Λάρισα-Κοζάνη.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Μιλώντας στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι ο εν λόγω άξονας έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα περίοδο και έχει ήδη προταθεί για ένταξη στο CEF, εμφανίστηκε, όμως, επιφυλακτικός για το αν θα καταστεί δυνατόν να εξευρεθούν οι πόροι που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί ο δρόμος στο σύνολό του με δεδομένο ότι εκτός από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που ανέρχεται στο 20% ή υπό προϋποθέσεις στο 30%, προβλέπεται και υψηλή εθνική συμμετοχή.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι μελέτες», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός που ξεκαθάρισε ότι θέση της περιφέρειας είναι να προταχθεί το τμήμα του δρόμου από την παράκαμψη Ελασσόνας έως την Κοζάνη.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Σύμφωνα με τον κ. Π. Κουκουλόπουλο, η κατάσταση σήμερα στον οδικό άξονα Νίκης – Λάρισας είναι η εξής: «Από το 2012, κατασκευάζεται το διασυνοριακό τμήμα Φλώρινα – Νίκη, μήκους 14,5 χλμ., το οποίο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 79,95 εκατ. € (με ΦΠΑ) και θα ολοκληρωθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013. Η κατασκευή αυτού του τμήματος είναι αρμοδιότητα της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Επίσης έχει ολοκληρωθεί και το τμήμα Κοζάνη – Πτολεμαΐδα.

Το τμήμα Φλώρινα- Πτολεμαΐδα έχει μήκος 42,5 χλμ και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο προμελέτης. Από την αναγνωριστική μελέτη προκύπτει μεταξύ των άλλων η κατασκευή δίδυμης σήραγγας 5χλμ. και κόστους 180 εκατ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη κατασκευής ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ.

Στο έργο εντάσσεται και ο περιμετρικός δακτύλιος της πόλης της Κοζάνης με τρία διακριτά τμήματα (1ο Κοίλα – Αεροδρόμιο με έτοιμα τεύχη δημοπράτησης, 2ο Αεροδρόμιο – Καρυδίτσα και 3ο Καρυδίτσα – Ρύμνιο με μελέτες σε εξέλιξη).

Το τμήμα Ρύμνιο – Τριγωνικό βρίσκεται στο στάδιο προκήρυξης της μελέτης και το υπόλοιπο τμήμα έως τα όρια του Νομού Λάρισας έχει μελέτη σε εξέλιξη. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ. Η μελέτη των τμημάτων και η συνολική εποπτεία των μελετών που εκπονούνται από άλλες υπηρεσίες, εκχωρήθηκε με ΚΥΑ στην Εγνατία Οδό ΑΕ..

Η ολοκλήρωση του άξονα έχει περιληφθεί στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της χώρας (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025) και ανάλογα με την ωρίμανση (μελετητική, αδειοδοτήσεων κλπ ) και εφόσον εξασφαλισθούν πόροι από τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 (Τομεακό ή/και ΠΕΠ) θα είναι δυνατή σταδιακή υλοποίηση νέων τμημάτων».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass