Σε συναγερμό για τον καύσωνα

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2022 15:35

Επί ποδός βρίσκονται από χθες οι δήμοι του ν. Λάρισας και της χώρας γενικότερα για το νέο κύμα καύσωνα. Οι δημοτικές υπηρεσίες επικεντρώνουν την προσοχή τους στην προστασία των δημοτών και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.


Ήδη πολλοί δήμοι έχουν ανακοινώσει τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων σε δημοτικά κτίρια, όπως ΚΑΠΗ, αίθουσες σε Πολιτιστικά Κέντρα κ.ά., από τις πρωινές ώρες μέχρι τις βραδινές, για φιλοξενία και προστασία των πολιτών που νιώσουν πως το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, εκδίδουν συμβουλές για να τις ακολουθήσουν οι πολίτες αυτές τις ζεστές ημέρες, αλλά και οδηγίες για βοήθεια προς κάποιον που ενδεχομένως υποστεί θερμοπληξία.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ειδικότερα σε πλήρη ετοιμότητα, βρίσκεται ο μηχανισμός της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, για την προστασία των άστεγων της πόλης μας από τον καύσωνα. Σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστου και αύριο Σάββατο 20 Αυγούστου , θα λειτουργήσει κλιματιζόμενος, φυλασσόμενος χώρος στην οδό Αχιλλέως 26, στη συνοικία Ανθούπολης, από 12 μ. έως 8 μ.μ. Οι άστεγοι και όσοι πολίτες διαβιούν σε επικίνδυνες συνθήκες, θα έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες στον παραπάνω χώρο, ενώ θα προσφέρονται κρύα ροφήματα. Για τον εντοπισμό και ενημέρωση των αστέγων, ειδικό κλιμάκιο πραγματοποιεί συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις στους δρόμους της Λάρισας.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη βάση λειτουργεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, η τηλεφωνική γραμμή: 6970-236.181, όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν σημεία που βρίσκονται οι άστεγοι και χρειάζονται βοήθεια.
ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Στο μεταξύ από τον Δήμο Φαρσάλων ανακοινώθηκε ότι ο κλιματιζόμενος χώρος των ΚΑΠΗ της πόλης μας θα είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε ευάλωτες ομάδες δημοτών, από σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστου και από ώρες 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του επερχόμενου καύσωνα, σύμφωνα και με τα δελτία καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ. Οι χρήστες του παραπάνω κλιματιζόμενου χώρου παρακαλούνται για την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκο Γκατζόγια στο τηλέφωνο 6977-443.044.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Εξάλλου σε συνέχεια του δελτίου που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθυμίζει τις προβλέψεις της εγκυκλίου που έχει εκδοθεί στις 15 Ιουνίου 2022 (και είναι αναρτημένη στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου) για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Η εγκύκλιος υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών (προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης αναμένεται αυξημένος, λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, χορήγηση στους εργαζομένους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας κ.ά.) καθώς και τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σημειώνεται ότι στα μέτρα για την ελάττωση της θερμικής καταπόνησης και της προστασίας της υγείας των εργαζομένων περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η μόνωση των κτιρίων και των θερμών επιφανειών, η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού, η χορήγηση διαλειμμάτων, η μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες) καθώς και στην ύπαιθρο μεταξύ των ωρών 12.00-16.00, ο προγραμματισμός κατά το δυνατόν των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες κ.ά. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους όπου αναμένεται μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση θα είναι εντατικοί και η ανταπόκριση σε περιπτώσεις καταγγελιών άμεση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass