Bαμβάκι Η τιμή του αντίβαρο στις ανατιμήσεις

* ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΕΩΝ * ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ 50% ΟΙ ΣΠΟΡΕΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ * ΒΡΟΧΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2022 20:00

Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η φετινή σπορά -όσον αφορά την τιμή- για τους βαμβακοπαραγωγούς, λειτουργώντας ως αντίβαρο στις συνεχόμενες ανατιμήσεις σε αγροτικά εφόδια, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.


Αυτήν την περίοδο οι αγρότες μπορούν να κάνουν προπωλήσεις βάμβακος συνάπτοντας συμβόλαια με τα συνεργαζόμενα εκκοκκιστήρια και πουλώντας μέρος της παραγωγής τους - συνήθως έως 150 κιλά/στρέμμα.
Η τιμή κυμαίνονταν χθες κοντά στα 0,88 λεπτά/κιλό, για όποιον παραδώσει την παραγωγή του από το χωράφι, ενισχυμένη κατά 6 λεπτά/κιλό σε σχέση με την τιμή των συμβολαίων της περασμένης Παρασκευής, ενώ μπορεί να προσθέσει ακόμα σε αυτή από 3 έως 5 λεπτά/κιλό, παραδίδοντας με ποιοτικά χαρακτηριστικά και με επιπλέον 3 λεπτά/κιλό σε όποιον παραδώσει την παραγωγή στην πύλη του εργοστασίου.
ΣΠΟΡΕΣ - ΒΡΟΧΕΣ
Κατά τα άλλα, «φωτιά» έχουν πάρει οι σπαρτικές και τα τηλέφωνα τις τελευταίες ώρες, όσων σπέρνουν χωράφια με βαμβάκι στα Φάρσαλα και κατ’ επέκταση σε όλη τη Θεσσαλία.
Στο άκουσμα πιθανών βροχοπτώσεων το τριήμερο από Κυριακή έως Τρίτη, πολλοί επισπεύδουν τη διαδικασία της σποράς, για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία του ποτίσματος, αλλά και να εξοικονομήσουν χρήμα (ρεύμα, πετρέλαιο).
Μπορεί τις νυχτερινές ώρες ακόμη να έχει χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο οι μέρες για σπορά έχουν φτάσει, καθώς κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών σπέρνει στα μέσα του Απρίλη.
Στην περιοχή των Φαρσάλων η σπορά έως χθες κυμαίνονταν από 40-45% των συνολικών εκτάσεων με βαμβάκι, ενώ αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό μέχρι το Σάββατο και να αγγίξει το 70%.
ΣΙΤΗΡΑ
Μπορεί να μην έχουν σταθεροποιηθεί ακόμη τα χιλιοστά του υετού που θα πέσουν στην περιοχή, ωστόσο αυτή η βροχόπτωση αναμένεται στον κάμπο σαν «μάννα εξ ουρανού», καθώς θα δώσει ζωντάνια και ανάσα ξανά στα σιτηρά, που αυτήν την περίοδο στέγνωσαν στην κυριολεξία από τους συνεχόμενους αέρηδες που πνέουν στην περιοχή, με πολλούς αγρότες να καταφεύγουν στην αναγκαστική λύση του ποτίσματος, σπαταλώντας επιπλέον χρήμα σε καλλιέργειες σιτηρών για να σώσουν τη φετινή παραγωγή.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass