Θυρανοίξια υπό το βλέμμα Μητρόπολης και Αστυνομίας!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΜΕΤΟΧΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ -«ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΡΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ» ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΗΜΕΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ * ΓΙΑ «ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ» ΚΑΙ «ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΒΑΘΡΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ» ΕΓΚΑΛΕΙ ΤΟ Α.Τ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2022 21:02
Η πρόσκληση για τα προγραμματισμένα για αύριο θυρανοίξια Η πρόσκληση για τα προγραμματισμένα για αύριο θυρανοίξια

Ιερό «εμφύλιο» προκαλούν τα προγραμματισμένα για αύριο Κυριακή, θυρανοίξια

του Μετοχιακού Ναού Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου στα Φάρσαλα, θυρανοίξια που θα γίνουν υπό το βλέμμα της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος - Φαναριοφερσάλων και της ΕΛ.ΑΣ.
Την πρόσκληση για τα θυρανοίξια απευθύνει η Ιερά Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας δηλώνοντας πως το ναΰδριο «λειτουργεί συμφώνως των Κανόνων της Ανατολικής Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας», ωστόσο -σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές- η εν λόγω «Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας», «δεν ανήκει» και κατ’ επέκταση «δεν αναγνωρίζεται, όχι μόνο την Εκκλησία της Ελλάδας αλλά από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία».
Ο δε ο εφημέριος του επίμαχου ναού -σύμφωνα με τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος- έχει καθαιρεθεί από το Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδας για κανονικό παράπτωμα, απόφαση άσχετη με υπόθεση που εκκρεμοδικεί στα ποινικά δικαστήρια της Λάρισας.
Η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων (Καρδίτσα) ως έχουσα αρμοδιότητα στα Φάρσαλα (σ.σ. την εξέλιξη παρακολουθεί διακριτικά και η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου) έχει αντιδράσει έντονα για την εξέλιξη. Καταρχάς για την εν αγνοία της κατασκευή του ναϋδρίου στην αυλή οικοπέδου (εντός των Φαρσάλων) ιδιοκτησίας του εφημέριου, λόγο για τον οποίο προ 20ημέρου περίπου, η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος ζήτησε εγγράφως από το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων να διερευνήσει τυχόν πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Με το ίδιο έγγραφο -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, σεβ. Τιμόθεος, κάνει γνωστό στο Α.Τ. Φαρσάλων ότι ο εφημέριος του ναού «έχει καθαιρεθεί ήδη από Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος για κανονικό παράπτωμα».

«ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΒΑΘΡΟΝ»
Ο έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ. στο ναΰδριο προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ο πρωτοσύγκελος της οποίας κοινοποίησε επιστολή στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας με την οποία... εγκαλείται ουσιαστικά ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων για «παρενόχληση» του εφημέριου. Όπως σημειώνεται στην επιστολή του πρωτοσύγκελου «επιθυμούμαι να δηλώσουμε υπευθύνως και βάσει των συνεπειών του νόμου ότι ο Αιδεσιμότατος π. Χρυσοβαλάντης Κυριάκης», «τυγχάνει Ιερεύς της ‘Ιεράς ημών Αρχιεπισκοπής από της 20/06/2016».
Διευκρινίζοντας ότι «τό ναΰδριον επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 120 είς Φάρσαλα ανήκει ώς Μετοχιακός Ναός εις την  Ιεράν ημών Αρχιεπισκοπήν» και πως «τό ναΰδριον καί Μετόχιον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, λειτουργεί συμφώνως μέ τό Αρθρον 13 τού Συντάγματος, Παραγράφου 2, περί θρησκευτικής Ελευθερίας καί ουδέποτε έγινε προσηλυτισμός μία καί τό ναΰδριον λειτουργεί συμφώνως των Κανόνων της Ανατολικής Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας».
«Ή παρούσα επιστολή» καταλήγει ο πρωτοσύγκελος «συντάσσεται διότι ό κ. κ. Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Φαρσάλων, έκάλεσεν τόν Αιδεσιμώτατον καί τού απηύθυνε ανεπαρκείς καί χωρίς ύπόβαθρον κατηγορίας, άγνοούντας τη παραγράφω 3 περί μή παρενοχλήσεως άπό οιανδήποτε άρχήν έν τή άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τών πολιτών».

ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ
Να σημειωθεί τέλος ότι στο δελτίο Τύπου της Μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας τονίζεται πως «μετά βαθύτατης συγκινήσεως ανακοινώνται ότι τήν Κυριακήν 20 Μαρτίου τού σωτηρίου έτους 2022, Κυριακήν Β’ Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου Παλαμά) θα τελεστή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Αγιασμός καί τά Θυρανοίξια τού Ιερού Μετοχιακού Ναού Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου είς τήν όδόν Ελευθερίου Βενιζέλου 120 Φάρσαλα. Είς τήν Θείαν Λειτουργίαν θα χοροστατήσει ό Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. κ. Πορφύριος. Ή έναρξις τού όρθρου, θά γίνει είς τάς 7:30 τι.μ. Διά περισσοτέρας πληροφορίας απευθυνθείτε είς τόν Έφημέριον τού Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερον κ. Χρυσοβαλάντην Κυριάκην, τηλέφωνον 6989439597» καταλήγει η ανακοίνωση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass