Ανάγκη αναβάθμισης – αξιοποίησης της Κοιλάδας των Τεμπών

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ, ΕΝΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2022 21:00

Την ανάγκη αναβάθμισης – αξιοποίησης της Κοιλάδας των Τεμπών εξέφρασαν χθες στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Λάρισας όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση που διοργάνωσε το Δίκτυο Δέλτα Πηνειού και Τεμπών για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Λαγός, ο επιστήμονας του ΑΠΘ που είχε αναλάβει να εκπονήσει μια σχετική μελέτη αξιοποίησης κυρίως της Αγίας Παρασκευής πριν από αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ανέλυσε όλα όσα είχαν επισημανθεί, αλλά και όσα χρειάζονταν να γίνουν για να πάρει την τελική της μορφή.


Ο πρόεδρος του Δικτύου κ. Γιώργος Εμμανουήλ μίλησε για το πόσο σημαντική είναι μια τέτοια συζήτηση για να ξαναέρθει στο προσκήνιο το θέμα της Κοιλάδας των Τεμπών.
Εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Λάρισας ο κ. Χρυσοβέργης τόνισε πως ο μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος έχει δείξει το ενδιαφέρον του για την περιοχή της Αγίας Παρασκευής και πως η Μητρόπολη είναι ανοιχτή για κάθε συνεργασία.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς είπε πως η Περιφέρεια δείχνει διαρκώς την ευαισθησία της για θέματα τόσο του περιβάλλοντος όσο και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης, όμως παράλληλα εστίασε στο ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα ιδιοκτησιακά ζητήματα στην περιοχή, αλλά και στο πώς θα εξευρεθούν τρόποι προσέλκυσης κοινού.
Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης στάθηκε στο γεγονός πως η περιοχή έχει την πολυτέλεια να διαθέτει τόσες ομορφιές όπως αυτήν της περιοχής της Κοιλάδας. Εξέφρασε την ανάγκη ότι πρέπει από τόπος διέλευσης να μετατραπεί σε τόπος προορισμού. Είπε πως όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν μόνο δύο μελέτες, αυτήν του κ. Λαγού και αυτήν του κ. Κατσαρού ως ήπια παρέμβαση. Τόνισε πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η οριοθέτηση του ποταμού, αλλά στάθηκε στο βασικό ζήτημα, αυτό της εισόδου από τον βορρά, καθώς ως γνωστόν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την πρόσβαση.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λάρισας κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου υποστήριξε κι εκείνη πως το ζήτημα της πρόσβασης από τον βορρά κυρίως είναι σοβαρό καθώς όπως υπογράμμισε έχει αποκλειστεί επί της ουσίας η Κοιλάδα των Τεμπών με τον νέο δρόμο. Είπε ωστόσο πως το σημείο παραμένει ένα διαμαντάκι.
Ως άνθρωπος που έχει ζήσει την ιστορία των μελετών και των προσπαθειών για την ανάδειξη της περιοχής μίλησε ο πρώην δήμαρχος του Δήμου Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος κάνοντας μια αναφορά στα όσα προηγήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Κατέληξε όμως στο γεγονός πως τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα και το θέμα πάγωσε αφού μεσολάβησαν εκλογές και πολλές αλλαγές προσώπων τόσο στα υπουργεία όσο και στους δήμους.
Από τον Δήμο Λαρισαίων στην εκδήλωση βρέθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Νταής ο οποίος μίλησε για την ανάγκη δράσεων μεταξύ των Δήμων της ΠΕ Λάρισας και κυρίως μ' αυτές που σχετίζονται με το ποτάμι.
Τέλος ο αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Νίκος Ντάγκας, έχοντας και την εμπειρία των δράσεων στο ποτάμι, σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό της κ. Παπαϊωάννου διαφώνησε λέγοντας πως δεν είναι διαμαντάκι αλλά θησαυρός ο οποίος όμως παραμένει κρυμμένος εξαιτίας παραλείψεων. Μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα της πρόσβασης από τον βορρά, το ιδιοκτησιακό, αλλά και τη χρηματοδότηση των όποιων επικαιροποιημένων μελετών.
Τέλος ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Λάρισας κ. Γιάννης Μάνθος επανέλαβε για μία ακόμα φορά τη σημαντικότητα της αξιοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Τη συζήτηση – εκδήλωση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Γουγουλιάς.

 

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass