«Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων θα ανέλθει στο 100%»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΠΙΖΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2022 16:20

«Η Ελλάδα είναι σήμερα πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραλάβαμε το προηγούμενο ΕΣΠΑ με απορρόφηση των διαθέσιμων Κοινοτικών Πόρων στο 24% και σήμερα ανέρχεται, πλέον στο 65%, εξασφαλίζοντας ότι στη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας δαπανών, τον Δεκέμβριο του 2023, η απορρόφηση θα ανέλθει στο 100%.

Δεν αφήνουμε ούτε ένα ευρώ ανεκμετάλλευτο». Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου τοποθετούμενη επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και άλλες διατάξεις».
«Ήδη από τον Ιούλιο του ‘21 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Ελλάδα. Είναι το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση, μαρτυρά ότι υπάρχει και ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και σχεδιασμός για σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Είκοσι ένα δισεκατομμύρια έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της από τη συγκεκριμένη συμφωνία για να υλοποιήσει τις πολιτικές ανάπτυξης για: α) μια «Εξυπνότερη Ευρώπη» μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού, β) μια «Πιο Πράσινη» και ανθεκτική Ευρώπη μέσω της προώθησης της καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, γ) μια «Πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη» μέσω της ενίσχυσης της κινητικότητας και των περιφερειακών διασυνδέσεων, δ) μια «Πιο Κοινωνική Ευρώπη» μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ε) μια «Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της», μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών.
 «Το παρόν σχέδιο νόμου καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των αναπτυξιακών παρεμβάσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί αναγκαία συνθήκη προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα νέα προγράμματα», τόνισε η κα Μπίζιου.
 «Το εταιρικό σύμφωνο περιφερειακής ανάπτυξης είναι το βασικό στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Το παρόν σχέδιο νόμου εναρμονίζεται με τις νέες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών, ενώ αντιμετωπίζει τις δυσλειτουργίες που εντοπίστηκαν κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων στις διαδικασίες παραγωγής έργων, την έγκαιρη ωρίμανση των έργων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και την εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής υποστήριξης ειδικών ομάδων δικαιούχων, δήμων ή μεγάλων δικαιούχων, σε συγκεκριμένους τομείς υλοποίησης δράσεων. Η έγκαιρη έναρξη υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων της νέας περιόδου 2021-2027 θα επιτρέψει την απρόσκοπτη μετάβαση ανάμεσα στις δύο περιόδους χωρίς κενό χρηματοδότησης, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας και συμβάλλοντας στην ομαλή εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» κατέληξε στην τοποθέτησή της η κα Μπίζιου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass