Παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών

ΜΕ «ΠΛΑΣΤΕΣ» ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΤ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ 12 ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΓΟΡΑΖΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΡΟΜΑ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΟΙΝΗ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ - ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2022 21:03
φωτ. αρχείου φωτ. αρχείου

Στον εντοπισμό δικτύου παράνομων ελληνοποιήσεων κατέληξε τελικά ευρεία έρευνα

του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, έπειτα από παραγγελία του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, με αφορμή το γνωστό θέμα των ανύπαρκτων τέκνων και της παράνομης είσπραξης επιδομάτων από οικογένειες Ρομά. Από την αστυνομική έρευνα - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - προέκυψε πως τα τουλάχιστον πέντε τελευταία χρόνια δρούνε «οργανωμένα κυκλώματα» που προβαίνουν στην «παράνομη ελληνοποίηση αλλοδαπών υπηκόων» μέσω «υφαρπαγής αστυνομικών δελτίων ταυτότητας». Μέλη του κυκλώματος, με έδρα την Αττική εντοπίζουν σε οικισμούς Ρομά, γονείς οι οποίοι στις οικογενειακές μερίδες έχουν δηλώσει ανύπαρκτα παιδιά και με οικονομικό αντάλλαγμα (σ.σ. από 500 έως 1.000 ευρώ το κάθε πιστοποιητικό) προμηθεύονται τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης. Με αυτά τα πιστοποιητικά αλλοδαπές, συνήθως υπήκοοι Αλβανίας, εμφανίζονται σε Υπηρεσίες Έκδοσης Ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. ως ένα από τα ανύπαρκτα στην πραγματικότητα παιδιά και έτσι εκδίδουν ελληνικές ταυτότητες, αποκτώντας ουσιαστικά όλα τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη. Οι ίδιες και τα παιδιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 12 πλαστές ταυτότητες με πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από τους Δήμους, Τυρνάβου, Λάρισας, Φαρσάλων, Φυλής, Τρικάλων, Λαμίας, Βόλου και Μεγαρέων, ενώ σε επτά περιπτώσεις οι γονείς φέρεται να είναι κάτοικοι του οικισμού των Ρομά στον Τύρναβο. Κοινό στοιχείο και στις 12 πλαστές ταυτότητες φέρεται να είναι η ίδια μάρτυρας, μια δικηγόρος από την Αθήνα σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για άμεση συνέργεια σε υφαρπαγή δελτίων αστυνομικής ταυτότητας. Αφού για να εκδοθεί μια νέα αστυνομική ταυτότητα, πέραν του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης χρειάζεται και μια μάρτυρας και στη συγκεκριμένη δικογραφία, η ίδια δικηγόρος παρίσταται ως μάρτυρας και στις 12 ταυτότητες που εκδόθηκαν σε διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα της χώρας. Οι επίμαχες ταυτότητες ανακλήθηκαν, όπως διαγράφηκαν από τις οικογενειακές μερίδες τα ανύπαρκτα τέκνα.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Τη δεκαετία 1990 έως 2000, έγιναν γνωστές αναρίθμητες υποθέσεις δηλώσεων ανύπαρκτων τέκνων από οικογένειες Ρομά με απώτερο σκοπό την αποκόμιση χρηματικού οφέλους και δη, την είσπραξη πολυτεκνικών επιδομάτων. Με τους πρωταγωνιστές να εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία μηχανοργάνωσης ή διασύνδεσης δημοσίων υπηρεσιών της χώρας. Η έξαρση τέτοιων κρουσμάτων (και) στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα τη εισαγγελική παραγγελία στο πλαίσιο της οποίας το ΑΤ Τυρνάβου κλήθηκε να διενεργήσει έρευνα, ως προς την εγγραφή στα δημοτολόγια του Δήμου Τυρνάβου και άλλων Δήμων της χώρας από οικογένειες Ρομά που φέρονται να ζούνε στον οικισμό στον Τύρναβο και να διαθέτουν ανύπαρκτα τέκνα. Στο παρελθόν, ο τρόπος δήλωσης των ανύπαρκτων τέκνων, γινόταν με τρεις τρόπους. Με υπεύθυνη δήλωση (περί γέννησης τέκνου στην οικία) του ιδίου γονέα, με συμβολαιογραφική πράξη ή και με δικαστική απόφαση, έγγραφα που κατατίθονταν στα ληξιαρχικά γραφεία. Ο ψεύτικος αριθμός παιδιών έδινε επίσης τη δυνατότητα της μη υπηρέτησης της στρατιωτικής θητεία καθώς το αρχικό μέλος της πολύτεκνης οικογένειας, απαλλασσόταν της στρατιωτικής υποχρέωσης. Συνήθως όμως ο ψεύτικος αριθμός των παιδιών αφορούσε σε κορίτσια, τα οποία με την ενηλικίωση δεν αναζητούνταν από τις στρατιωτικές υπηρεσίες καθώς δεν είναι υποχρεωτική η στράτευση γυναικών.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΗΚΟΟΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου «τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια, δρουν οργανωμένα κυκλώματα που προβαίνουν στην παράνομη ελληνοποίηση αλλοδαπών υπηκόων, μέσω υφαρπαγής αστυνομικών δελτίων ταυτότητας». Μέλη των κυκλωμάτων αναζητούσαν σε οικισμούς Ρομά, γονείς οι οποίοι στις οικογενειακές τους μερίδες δήλωσαν ανύπαρκτα παιδιά. Από αυτές τις οικογένειες τα μέλη του κυκλώματος «αγόραζαν» τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, τα οποία αξιοποιούν στη συνέχεια γυναίκες υπήκοοι Αλβανίας όπως αποδείχθηκε και σε περιπτώσεις που ταυτοποιήθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα. Με τα πιστοποιητικά από τους Ρομά, οι αλλοδαπές πήγαιναν οι ίδιες σε υπηρεσίες έκδοσης ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. όπου και εμφανίζονταν ως κάποιο από τα ανύπαρκτα τέκνα των Ρομά. Προβαίνοντας έτσι, στην «υφαρπαγή Αστυνομικών Δελτίων Ταυτότητας, αποκτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη». Από την έρευνα του ΑΤ Τυρνάβου προκύπτει πως το οργανωμένο κύκλωμα δρα από την Αττική σε διάφορους οικισμούς Ρομά της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτός του Τυρνάβου, με την Αθηναία δικηγόρο να εμφανίζεται ως μάρτυρας σε 12 περιπτώσεις, όλες για κορίτσια που φέρονται ως παιδιά οικογενειών του Τυρνάβου εκ των οποίων επτά εξακριβώθηκαν ως ανύπαρκτα πρόσωπα και διαγράφηκαν από τις οικογενειακές μερίδες με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Λάρισας.

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Η έρευνα του ΑΤ Τυρνάβου είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος. Για παράδειγμα, τα πρώτα τέσσερα κορίτσια μιας πολύτεκνης οικογένειας δηλώθηκαν σε ληξιαρχεία του Δήμου Λαρισαίων, ενώ ταυτότητες τους εκδόθηκαν σε Πάτρα, Τύρναβο και Κολωνό (λόγω απώλειας) σε διαφορετικά έτη κλπ.
Το μεσημέρι της 20/09/2017 και στο Τμήμα Ασφαλείας Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη στην Αθήνα, μετέβη γυναίκα που συστήθηκε ως ένα από τα κορίτσια της προαναφερόμενης οικογένειας και αιτήθηκε την έκδοση πρώτου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, προσκομίζοντας το απαιτούμενο δικαιολογητικό, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Από τον έλεγχο ωστόσο προέκυψε ότι με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας, είχε ήδη εκδοθεί άλλη αστυνομική ταυτότητα, ενώ το πρόσωπο που απεικονιζόταν στη φωτογραφία της ήδη εκδοθείσης ταυτότητας ήταν διαφορετικό από το εμφανιζόμενο στην Ασφάλεια Νίκαιας. Η γυναίκα εξετάστηκε από την ΕΛΑΣ, για να διαπιστωθεί ότι είναι Αλβανή υπήκοος που ζει στην Αθήνα και το επίμαχο πιστοποιητικό το προμηθεύτηκε από ομοεθνή της πληρώνοντας 700 ευρώ. Οι δε… πολύτεκνοι γονείς όταν εξετάστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. παραδέχθηκαν ότι και τα τέσσερα κορίτσια «τυγχάνουν ανύπαρκτα» και δηλώθηκαν με σκοπό την είσπραξη επιδομάτων πολυτεκνίας (σ.σ. εισέπραξαν περισσότερα από 10.400 ευρώ).
Σε μια δεύτερη περίπτωση, στις 20 Φεβρουαρίου 2017 και στο ΑΤ Πετραλώνων εμφανίστηκε γυναίκα η οποία εξέδωσε αστυνομική ταυτότητα με την οποία φέρεται νε έχει γεννηθεί στο Συκούριο. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου και στο ίδιο Αστυνομικό Τμήμα εκδίδει ταυτότητα η φερόμενη ως αδελφή της, ενώ από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου Τυρνάβου, οι γονείς τους τυγχάνουν κάτοικοι του οικισμού Τυρνάβου (σ.σ. από πατέρας από Σοφάδες και η μητέρα από Καρδίτσα), ενώ τρία από τα έξι κορίτσια της οικογένειας δηλώθηκαν σε ληξιαρχείο του πρώην Δήμου Νέσσωνος. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας οι φερόμενοι ως γονείς αποδέχονται ότι τα τρία κορίτσια είναι ανύπαρκτα ως πρόσωπα και δηλώθηκαν με σκοπό την είσπραξη πολυτεκνικών επιδομάτων, όπου όντως εισέπραξαν περισσότερα από 32.500 ευρώ. Τα τρία κορίτσια διαγράφηκαν από τις οικογενειακές μερίδες, όπως ανακλήθηκαν οι αστυνομικές ταυτότητες. Το εκπληκτικό είναι ότι στις 8 Αυγούστου 2021 στο αεροδρόμιο Χανίων συλλαμβάνεται μια γυναίκα με ελληνική ταυτότητα η οποία φέρει το ονοματεπώνυμο ενός από τα ανύπαρκτα κορίτσια. Η οποία στην πραγματικότητα, από τη δακτυλοσκόπηση προκύπτει πως είναι μια 29χρονη υπήκοος Αλβανίας που διαθέτει μάλιστα και αλβανικό διαβατήριο. Να σημειωθεί ότι η δικογραφία του ΑΤ Τυρνάβου υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας και εν συνεχεία, λόγω αρμοδιότητας διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας, ενώ σε βάρος της δικηγόρου ασκήθηκε ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια σε υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass