Είναι δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, οφείλει να τους συναντήσει ο Πρωθυπουργός

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ AΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ -Ρ. ΜΑΡΟΥΔΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2022 21:02

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας Φωτ.: Βασ. Ντάμπλης

Επίθεση στην Κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος

«αποφεύγει τους αγρότες» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας από το δημοτικό κατάστημα της Νίκαιας, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής του τοπικού μπλόκου. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στους διαμαρτυρόμενους αγρότες, τονίζοντας πως «αυτήν τη στιγμή δεν διακυβεύεται λιγότερο κέρδος, αλλά η παραμονή σας στα χωράφια. Η φωνή των αγροτών ταυτίζεται με κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση».

«ΚΑΛΩ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ...»
Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, μετά τη συνάντηση με τους αγρότες, έχουν ως εξής: «Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι δίκαια αιτήματα. Διότι, αυτήν τη φορά, δεν διακυβεύεται λιγότερο κέρδος. Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή στα χωράφια, στην ύπαιθρο. Είναι αν θα συνεχίσουν να παράγουν. Και αυτό είναι κρίσιμο για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία. Η ακρίβεια έχει τσακίσει κάθε νοικοκυριό. Η ενεργειακή κρίση, που με ευθύνες της Κυβέρνησης έχει πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να είμαστε η χώρα με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει τσακίσει τους παραγωγούς. Συνεπώς το αίτημα να υπάρξει άμεσα και για όσο διαρκεί αυτή η κρίση η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, το αίτημα να υπάρξουν στοχευμένες επιδοτήσεις για να αντισταθμιστούν οι τρομακτικές αυξήσεις με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο, το αίτημα να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, είναι αιτήματα απολύτως δίκαια. Θα έλεγα, απολύτως λογικά, εάν θέλουμε να σταθεί η ύπαιθρος και η ελληνική οικονομία. Η δικαιολογία ότι θα προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι μία δικαιολογία αστεία. Διότι αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης να μη στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται. Δεν μπορείς να κάνεις 5 δισ., ίσως και παραπάνω, απευθείας αναθέσεις, να κόβεις τη 13η σύνταξη και να δίνει 1,5 δισ. για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 7 δισ. εξοπλισμούς και την ίδια στιγμή να λες ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να στηρίξεις την κοινωνία που χειμάζεται. Καλώ τον Πρωθυπουργό να σταματήσει την καθεστωτική πολιτική, που προσπαθεί να κρύψει τη φωνή των ανθρώπων που αγωνίζονται και διεκδικούν. Τον καλώ να συζητήσει μαζί τους, όπως έκανα εγώ το 2016 στο Μαξίμου, αντί να στέλνει τα ΜΑΤ και να δίνει εντολή να κόβονται από τον δημόσιο διάλογο οι φωνές διαμαρτυρίας και οι διεκδικήσεις τους. Είμαστε βέβαιοι ότι ανταπόκριση στα αιτήματα δεν θα υπάρξει. Μακάρι να υπάρξει στον διάλογο. Γι’ αυτό και έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό στον δημόσιο διάλογο την πρότασή μας. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και όπου υπάρχουν πρέπει να λυθούν με την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

«ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Στη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Δημαρχείο του Δήμου Κιλελέρ, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε το γεγονός ότι «ένα πολύ σημαντικό μέρος του αγροτικού κόσμου κινητοποιείται για μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα, αλλά δεν το έχει μάθει κανείς ότι υπάρχουν αυτές οι κινητοποιήσεις», χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» τον «αποκλεισμό της φωνής του αγροτικού κόσμου από τη σφαίρα των Μέσων Ενημέρωσης». Τόνισε πως «δεν έχει σημασία αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί σας», υπογραμμίζοντας πως «είναι στοιχείο της Δημοκρατίας τα κόμματα και κυρίως η Κυβέρνηση να ακούει τα αιτήματά σας, να τοποθετείται, να συμφωνεί ή να διαφωνεί και οι πολίτες να ενημερώνονται». Πρόσθεσε δε πως ο αποκλεισμός αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι «η δική σας φωνή ταυτίζεται, ίσως για πρώτη φορά, με τη φωνή αγωνίας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό και αυτό η Κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΥΡΤΣΟΥ
Έκανε λόγο για «συνθήκες καθεστώτος με αποκλεισμούς Μέσων από χρηματοδοτήσεις χωρίς κριτήρια, με διώξεις δημοσιογράφων και δικαστών». Με αφορμή μάλιστα τη διαγραφή τού κ. Γ. Κύρτσου από τη ΝΔ, σημείωσε πως διεγράφη «επειδή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να γίνουμε όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, καθώς το ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει συνδέσει τις χρηματοδοτήσεις με βάση τα δικαιώματα», που όπως είπε «δυστυχώς στην Ελλάδα είναι σε τέτοιες λογικές στοχοποίησης».
Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνόδευαν ο τομεάρχης Αγροτικού Στ. Αραχωβίτης, οι τοπικοί βουλευτές και μέλη της Νομαρχιακής, ενώ στο πλαίσιο της φιλοξενίας ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος τού δώρισε μια έκδοση για το Κιλελέρ και μια κασετίνα με τοπικά προϊόντα.

Ο ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, δήλωσε: Θέσαμε στον κ. Τσίπρα τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα και το θέμα της πραγματικής επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους, δίνοντας έμφαση στο κόστος παραγωγής. Τα χαρακτήρισε δίκαια, ήταν θετικός στην επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, στην επιδότηση (χωρίς να προσδιορίζει το ποσοστό) σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Για τον ΕΛΓΑ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει διμερής χρηματοδότηση (και από το κράτος), αν και κατά τη γνώμη μας πρέπει να αλλάξει γενικά ο Κανονισμός και να ασφαλίσει και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά. Θέσαμε σαν Σ.Ε. το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στη δυσκολία που υπάρχει με το ΣτΕ. Του ζητήσαμε να συμβάλει για να γίνει μία συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα και τον προσκαλέσαμε να περάσει από τον φυσικό μας χώρο, το μπλόκο στη Νίκαια, για να δει τα ΜΑΤ και τα τρακτέρ και να τον κεράσουμε κρασί». Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο, τόνισε ότι συνεχίζονται οι επικοινωνίες με το Μαξίμου, ενώ ερωτηθείς από την «Ε» αν «η παρουσία του Πρωθυπουργού στην επικείμενη συνάντηση είναι προαπαιτούμενο», απάντησε αρνητικά. «Τουλάχιστον να υπάρχει διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε να πάρουμε σαφείς απαντήσεις στα αιτήματά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας όσα ακούγονται για την κυβερνητική πρόθεση να βρεθεί έξτρα κονδύλι για το πετρέλαιο, ο κ. Μαρούδας το απέδωσε στην πίεση που ασκείται στην Κυβέρνηση από τα 37 μπλόκα που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα. «Αυτό είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας κι αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από όλους τους συναδέλφους. Να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη του αγώνα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass