Αγωνιούν οι τευτλοπαραγωγοί για το μέλλον της ΕΒΖ

Μόνη παρηγοριά η συνδεδεμένη που παραμένει και στη νέα ΚΑΠ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2022 21:02

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν προ ημερών στο παλιό εργοστάσιο ζάχαρης

στη Λάρισα, τευτλοπαραγωγοί απ’ όλη τη χώρα, προκειμένου να εκφράζουν την αγωνία τους για τα χωράφια τους, καθώς πλησιάζει η περίοδος σποράς και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι με τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κι ιδιαίτερα με αυτό στο Πλατύ Ημαθίας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι όλη η παραγωγή (από τα 4.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν) διατέθηκε για βιοαέριο, σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ό,τι αν προορίζονταν για ζάχαρη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Τευτλοεξαγωγέων νομού Λάρισας, Θόδωρο Δαλακούρα, «τα χρονικά περιθώρια για μας έχουν στενέψει. Εάν δεν βρεθεί λύση το επόμενο διάστημα, θα προσφύγουμε στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση, τόσο για τα μηχανήματά μας που παραμένουν ανενεργά, όσο και για την παραγωγή μας που χάνεται αδικαιολόγητα. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί, φτάνει πια ο εμπαιγμός. Μα δεν ενδιαφέρεται κανείς που στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί μόνο εισαγόμενη ζάχαρη» αναρωτιέται χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην ενοικίαση των εργοστασίων στο Πλατύ και στις Σέρρες της ΕΒΖ στον επιχειρηματία Χρήστο Καραθανάση, που επί δύο χρόνια τα χρησιμοποιεί ως αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς να παράξει ούτε γραμμάριο ζάχαρης. Μάλιστα, ενώ η εκμίσθωση των δύο μονάδων λήγει τον Φεβρουάριο, ο επιχειρηματίας διατείνεται πως η σύμβαση έχει παραταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο. Το 2021 καλλιεργήθηκαν περί τα 4.000 στρέμματα με τεύτλα, εκ των οποίων τα 1.700 στον Δομοκό και τα υπόλοιπα 2.300 στην περιοχή των Φαρσάλων, με σκοπό να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για παραγωγή βιοαερίου και πληρώθηκαν με 26,5 ευρώ ο τόνος. Τι αναφέρει ο φάκελος για τα τεύτλα
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαροτεύτλων είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν ζαχαρότευτλα σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις: Να έχουν συνάψει σύμβαση παράδοσης τεύτλων σε μεταποιητική μονάδα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Να έχουν χρησιμοποιήσει πιστοποιημένο σπόρο σποράς. Οι εκτάσεις που συμμετέχουν στη συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται μόνο με πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά. Να έχουν παραδώσει το προϊόν σε μεταποιητική μονάδα το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το τρέχον έτος υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Να παραδίδουν σε μεταποιητική μονάδα κατ’ έτος ποσότητα προϊόντος, τουλάχιστον 30 τόνους ανά εκτάριο και να προσκομίζουν το σχετικό τιμολόγιο πώλησης ή αγοράς του προϊόντος. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 13.630 στρέμματα. Επίσης, για την περίοδο 2023-2027, διατηρείται η μοναδιαία αξία της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, δηλαδή 50,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 688.315 ευρώ.              

Γ.Ρ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass