ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΤΣΑΡΟΣ:

Η επανεκκίνηση θα έλθει μέσα από συνθέσεις και συνέργειες

«ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕΘΟΔΙΚΑ», ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «ΕτΔ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΛ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2022 21:01

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

«Τόσο εγώ ως πρόεδρος, όσο και όλα τα μέλη του Συμβουλίου, καλούμαστε να κάνουμε πράξη το αυτονόητο:

Να εργαστούμε μεθοδικά, να συνεργαστούμε με νηφαλιότητα, να συνθέσουμε παραγωγικά, ώστε συντονισμένα να παράξουμε έργο επ’ ωφελεία των συναδέλφων μας. Αυτό υποσχεθήκαμε άλλωστε όλοι μας ανεξαιρέτως» τονίζει μιλώντας σήμερα στην «ΕτΔ», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Τρύφων Τσάτσαρος. Η συγκρότηση σε σώμα του νεοκλεγέντος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, με αφορμή και τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε ότι η θητεία του κ. Τσάτσαρου θα απαιτήσει πολιτικές συνεργασίας, ενώ «συνθέσεις» και «συνέργειες» αποτελούν «προαπαιτούμενα». «Ο πρόεδρος καλείται και οφείλει να αρθεί πέραν και πάνω από τυχόν συσχετισμούς και να συνθέσει» σημειώνει ο κ. Τσάτσαρος, υπογραμμίζοντας πως «έχω τη σαφή άποψη ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προεδρείου οφείλουν σε κάθε περίπτωση να συνεργαστούν, παραμερίζοντας τυχόν εσωστρέφειες και παρωχημένες αντιλήψεις προεκλογικής αντιπαλότητας». Στη συνέχεια αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών του αλλά και στις προϋποθέσεις που «θα αποτελέσουν τις βάσεις της υλοποίησης του προγραμματισμού επανεκκίνησης». Με αφορμή, τέλος, τις αρχαιρεσίες στη Συντονιστική Επιτροπή, που είχαν ως αποτέλεσμα -για πρώτη φορά- τη μη εκλογή του προέδρου του Δ.Σ. Λάρισας, ο κ. Τσάτσαρος υπογραμμίζει πως «το κορυφαίο όργανο εκπροσώπησης του κλάδου και λήψης αποφάσεων είναι σαφώς η Ολομέλεια. Και εκεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας θα έχει από τον πρόεδρό του όχι μόνον ευπρόσωπη, αλλά και ουσιαστική και δυναμική εκπροσώπηση, όπως ακριβώς του αρμόζει». Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Τσάτσαρο έχει ως εξής:

•  Κύριε Τσάτσαρε, να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τους στόχους σας. Πώς σκοπεύετε να κάνετε πράξη την επανεκκίνηση, που ήταν και το κεντρικό προεκλογικό σας σύνθημα;
- Με το δικηγορικό λειτούργημα να βάλλεται τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και την επαγγελματική καθημερινότητα του Λαρισαίου δικηγόρου να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ο όρος «επανεκκίνηση» είναι αυτός ακριβώς που εκφράζει όχι μόνο τις δικές μου στοχεύσεις, αλλά και μια αδήριτη ανάγκη. Τόνισα και προεκλογικά ότι η επανεκκίνηση πρέπει να ξεκινήσει από εκείνα που μπορούμε να πράξουμε εμείς οι ίδιοι, οι δικηγόροι, ο καθένας από το πόστο του. Τόσο εγώ λοιπόν ως πρόεδρος, όσο και όλα τα μέλη του Συμβουλίου, καλούμαστε να κάνουμε πράξη το αυτονόητο: Να εργαστούμε μεθοδικά, να συνεργαστούμε με νηφαλιότητα, να συνθέσουμε παραγωγικά, ώστε συντονισμένα να παράξουμε έργο επ’ ωφελεία των συναδέλφων μας. Αυτό υποσχεθήκαμε άλλωστε όλοι μας ανεξαιρέτως. Η εμπέδωση, λοιπόν, μιας συνεργατικής αντίληψης εντός του Συμβουλίου, ο ορθολογιστικός καταμερισμός αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη του και η υιοθέτηση ενός σαφούς και δομημένου πλάνου δράσης και εκσυγχρονισμού λειτουργίας του Συλλόγου, θα αποτελέσουν τις βάσεις της υλοποίησης του προγραμματισμού επανεκκίνησης.

•  Παραμονές των εκλογών, μεταξύ άλλων, παρουσιάσατε έναν κατάλογο θέσεων, με προτάσεις και δεσμεύσεις. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας;
- Όλες οι σχετικές προτάσεις θα εισαχθούν σταδιακά για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο, με χρονική προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν πρωτοβουλίες στήριξης των νέων δικηγόρων και σε εκείνες που αποσκοπούν στην άμεση βελτίωση της επαγγελματικής μας καθημερινότητας. Ήδη επισκέφθηκα όλους σχεδόν τους διευθύνοντες τις δικαστικές υπηρεσίες με σκοπό τη διαχείριση κάποιων άμεσων ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των δικηγόρων, έθεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο το ζήτημα της θέσπισης ενός πρώτου πλάνου νομικών εκδηλώσεων για επίκαιρα ζητήματα, ενώ στις 20.1.2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας ψηφιακή εκδήλωση για ένα κατ’ επείγον θέμα, για το οποίο οι συνάδελφοι ζητούσαν ενημέρωση εδώ και μήνες. Η συγκρότηση των επιτροπών του Συλλόγου που επίκειται άμεσα, θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίσπευση υλοποίησης όχι μόνο των δικών μου προτάσεων, αλλά και κάθε άλλης ωφέλιμης πρότασης.

•  Η συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα επιβεβαίωσε το αναμενόμενο, με δεδομένο ότι, όπως προέκυψε από τις εκλογές, δεν έχετε την πλειοψηφία. Αυτή η εξέλιξη θα σας «επιτρέψει» να διοικήσετε;
- Όπως είχα δηλώσει πριν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο Κώδικας περί Δικηγόρων προβλέπει καθόλου τυχαία ότι ο πρόεδρος εκλέγεται απ’ ευθείας, με ξεχωριστή κάλπη, και όχι μεταξύ των εκλεγέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη διαδικασία συγκρότησής του σε σώμα. Η εκλογή δηλαδή του προέδρου δεν συνδέεται ούτε κατ’ ελάχιστο με τους συσχετισμούς που θα προκύψουν από την εκλογή των συμβούλων ή τη σύνθεση του Προεδρείου. Ο λόγος είναι ο εξής: Ο πρόεδρος καλείται και οφείλει να αρθεί πέραν και πάνω από τυχόν συσχετισμούς και να συνθέσει. Άλλωστε ο νομοθέτης επιφύλαξε για τον πρόεδρο ιδιαίτερη ευελιξία κινήσεων, καθώς και ιδιαίτερα δικαιώματα και υποχρεώσεις, ασχέτως κάθε πιθανού συσχετισμού στο Συμβούλιο στο οποίο είναι επικεφαλής. Και εν πάση περιπτώσει, έχω τη σαφή άποψη ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προεδρείου, οφείλουν σε κάθε περίπτωση να συνεργαστούν, παραμερίζοντας τυχόν εσωστρέφειες και παρωχημένες αντιλήψεις προεκλογικής αντιπαλότητας. Κάθε αντίθετη σκέψη είναι μια πολυτέλεια που ειδικά αυτήν τη στιγμή δεν την αντέχει το Δικηγορικό Σώμα.
• Προεκλογικά παρουσιάζοντας τους συνυποψηφίους σας είχατε δηλώσει πως «οι σκόπελοι θα ξεπεραστούν μέσα από συνέργειες και συνθέσεις». Μετά τη συγκρότηση εκτιμάτε πως υπάρχουν τέτοια περιθώρια ή στα κρίσιμα θέματα θα έχετε απέναντί σας το υπόλοιπο Δ.Σ.;
- Θα το επαναλάβω, όσο μονότονο ή κλισέ κι αν ακούγεται. Η επανεκκίνηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συνθέσεις και συνέργειες. Δεν αρκούν, αλλά είναι προαπαιτούμενα. Το σκεπτικό μου το ανέπτυξα πλήρως κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και θεωρώ ότι τα μέλη έτειναν ευήκοα ώτα. Οι δεκατέσσερις σύμβουλοι που συμμετέχουν είναι όλοι τους άξιοι, τέσσερις δε εξ αυτών κατέλαβαν θέσεις στο Προεδρείο. Πρόκειται για ικανούς και έμπειρους συναδέλφους, με τους οποίους ήδη συνεργάζομαι στενά.
Είναι πολύ φυσικό τόσο εντός του Προεδρείου όσο και εντός του Συμβουλίου, να διαφωνήσουμε κάποια στιγμή για οποιοδήποτε μείζον ή έλασσον θέμα. Είμαι όμως βέβαιος ότι όλοι μας θα μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε ουσιαστικά για τις θέσεις μας. Διότι η επιχειρηματολογία μας ξέρετε δεν θα προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση, αλλά θα απευθύνεται και θα κοινοποιείται στο σύνολο των συναδέλφων, οι οποίοι θα μας παρακολουθούν και θα μας κρίνουν όλους καθημερινά. Επιπλέον και με δεδομένο ότι τα προβλήματα και τις ανάγκες τα γνωρίζουμε όλοι, θεωρώ ότι οι όποιες διαφωνίες προκύψουν, δεν θα ανάγονται στη στείρα άρνηση κάποιας πλευράς για ανάληψη κάποιας δράσης, αλλά στην εναλλακτική πρόταση με στόχευση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

• Στην Ολομέλεια δεν εκλεγήκατε στη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων. Είναι πρόβλημα αυτό για τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας κι αν ναι, πώς θα το «επιλύσετε»;
- Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων είναι το επιμέρους όργανο της Ολομέλειας και αποτελείται από τους 13 εκ των συνολικά 63 προέδρων. Σε αυτό συμμετέχουν αυτοδικαίως οι πρόεδροι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και εκλέγονται οι υπόλοιποι 10, με εκλέκτορες τους 63 προέδρους.
Η φετινή διαδικασία εκλογής της Συντονιστικής είχε ένα πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό: Οι πρόεδροι, για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού που αξιολογήθηκε ως υγειονομικά επικίνδυνος, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε κοινή μας παρουσία, κληθήκαμε να προσέλθουμε απ’ ευθείας στην εκλογική διαδικασία, τμηματικά (ανά μισάωρο και με αλφαβητική σειρά), χωρίς να δίνεται έτσι η αντικειμενική δυνατότητα στους πρωτοεκλεγέντες προέδρους να συστηθούμε διά ζώσης στους συναδέλφους μας, πολλώ δε μάλλον να αξιολογηθούμε μέσα από σύντομες έστω τοποθετήσεις.
Έτσι, λοιπόν, ως πρωτοεκλεγείς πρόεδρος, απηύθυνα την υποψηφιότητά μου σε ένα εκλεκτορικό σώμα 63 προέδρων, επανεκλεγέντων στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με πάρα πολλούς εκ των οποίων, όπως εξελίχθηκε η διαδικασία, να μην έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουμε έστω και φευγαλέα, αλλά ούτε καν να συστηθούμε. Είναι ενδεικτικό ότι στην προκάτοχό μου, στη μία και μοναδική της θητεία, προτού θέσει υποψηφιότητα και εκλεγεί στη Συντονιστική, είχε δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχει σε δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας, στην οποία μάλιστα τότε συμμετείχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεοεκλεγέντες πρόεδροι, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή της παρούσας Ολομέλειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όλοι μας καταλαβαίνουμε.
Εύλογα θα αναρωτηθείτε γιατί έθεσα υποψηφιότητα υπό αυτήν τη σχεδόν απαγορευτική αντικειμενική συνθήκη. Η απάντηση είναι σαφής: Διότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας οφείλει να διεκδικεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αψηφώντας το προσωπικό κόστος. Κατά τα λοιπά, θα σας πω το εξής: Στην παρούσα Συντονιστική δεν συμμετέχουμε 10 Πρόεδροι Εφετειακών Συλλόγων. Το κορυφαίο όμως όργανο εκπροσώπησης του κλάδου και λήψης αποφάσεων είναι σαφώς η Ολομέλεια.
Και εκεί να είστε βέβαιος ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας θα έχει από τον πρόεδρό του όχι μόνον ευπρόσωπη, αλλά και ουσιαστική και δυναμική εκπροσώπηση, όπως ακριβώς του αρμόζει.
Θυμίζω άλλωστε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων αντίστοιχης με τη Λάρισα εμβέλειας, πρωτοεκλεγέντες όντες, δεν εξελέγησαν στη Συντονιστική, αλλά στην ίδια κιόλας θητεία αναδείχθηκαν κορυφαίες προσωπικότητες της Ολομέλειας. Ένας δε εξ αυτών, την επόμενη τετραετία, αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Συντονιστικής!».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass