ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αντιπαράθεση και αιχμές για τους Παιδικούς Σταθμούς

* Με διευρυμένη πλειοψηφία εκλέχθηκαν το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη των Επιτροπών - Ποιοι εκλέγονται αντιπρόσωποι στην ΠΕΔ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2014 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:03

 

 

Με αντιπαράθεση τόσο για τις ευθύνες σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων που θα κληθούν να καλύψουν τις κενές θέσεις, συνήλθε, χθες, εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, στην πρώτη του συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση.

Προηγήθηκαν οι προβλεπόμενες δημαιρεσίες όπου με διευρυμένη πλειοψηφία, με εξαίρεση τους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που δεν μετείχαν στη διαδικασία των υποψηφίων, αναδείχθηκε το νέο προεδρείο του Δημοτικού σΣμβουλίου Λάρισας, όπως έγινε και η εκλογή μελών Επιτροπών (Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής) του Δήμου. Αντίθετα, στην εκλογή αντιπροσώπων στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας η κάθε παράταξη εξέλεξε τους δικούς της αντιπροσώπους.

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ

Μετά τις καθιερωμένες ευχές για καλή θητεία, ο προεδρεύων του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Σούλτης ανακοίνωσε τη διαδικασία των δημαιρεσιών, ξεκινώντας με την εκλογή προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου με θητεία δυόμισι. Με εξαίρεση τους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που, όπως διευκρίνισε ο σύμβουλος και βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, «δεν θα προτείνουμε υποψήφιο, ούτε και θα ψηφίσουμε κάποιον» οι υπόλοιπες παρατάξεις συναίνεσαν στη σύνθεση του νέου προεδρείου και μετά από ψηφοφορία, πρόεδρος αναδείχθηκε ο Δημήτριος Τάχος (από την πλειοψηφία) με 43 ψήφους (6 λευκά), αντιπρόεδρος αναδείχθηκε ο Αντώνιος Πράπας (της παράταξης Καραλαριώτου) με 44 ψήφους (5 λευκά) και γραμματέας αναδείχθηκε η Αγγελική Παναγιωτακοπούλου – Δαλαμπύρα (της παράταξης Νασιώκα) με 47 ψήφους (2 λευκά).

Να σημειωθεί πως στην επόμενη εκλογή μετά από δυόμιση έτη τη θέση του γραμματέα θα καταλάβει σύμβουλος της παράταξης του Ντ. Διαμάντου ο οποίος συμφώνησε χθες με την πρόταση του Εκτ. Νασιώκα για εναλλάξ θητεία των δυο παρατάξεων.

Ο κ. Τάχος με την εκλογή του επισήμανε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι «η αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και το σπάσιμο του δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Θέλουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο συμμετοχής και ευθύνης, εμβάθυνσης της δημοκρατίας, ένα Δημοτικό Συμβούλιο του αγώνα και της διεκδίκησης» κατέληξε ο κ. Τάχος σημειώνοντας ότι θα αυξηθούν οι συνεδριάσεις του συμβουλίου.

Καλή θητεία ευχήθηκαν στο σώμα και οι νεοεκλεγέντες Α. Πράπας και Αγγελική Παναγιωτακοπούλου, ενώ με τις τοποθετήσεις τους, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι θα καθιερώσει ειδική συνεδρίαση ελέγχου του έργου της δημοτικής αρχής, με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προσδιορίζουν τη στάση των παρατάξεων των οποίων ηγούνται κατά τη νέα θητεία. Η Ρένα Καραλαριώτου σημείωσε την ανάγκη να συζητούνται ουσιαστικά θέματα, ο Κων. Τζανακούλης επανέλαβε ότι θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «το δείξαμε και σήμερα με την ψηφοφορία που προηγήθηκε κάτι που είχε χρόνια να σημειωθεί», ο Εκτ. Νασιώκας πρότεινε η δημοτική αρχή να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιό της για να κατατεθούν προτάσεις, ο Ντίνος Διαμάντος σημείωσε ότι θα ασκήσει «δημιουργική αντιπολίτευση», ο Γ. Λαμπρούλης ότι θα ασκήσει «λαϊκή αντιπολίτευση», ενώ, τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Γεωργάκης σημείωσε ότι θα κάνει «σκληρή κριτική με προτάσεις».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Ακολούθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη τακτικών και αναπληρωματικών μελών στις δύο Επιτροπές του δήμου (Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής), με τις 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συμφωνούν στην εκπροσώπησή τους στις Επιτροπές μέσω των 4 προβλεπομένων θέσεων (οι υπόλοιπες 9 θέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό καταλαμβάνονται από την παράταξη της πλειοψηφίας).

Έτσι λοιπόν μετά από ξεχωριστές ψηφοφορίες στην Οικονομική Επιτροπή, τακτικά μέλη αναδείχθηκαν οι: Αδαμόπουλος Αθανάσιος (43 ψήφους), Αναστασίου Μιχαήλ (44), Αντωνίου Νέστορας (43), Γελαλή Πολυξένη (44), Δαούλας Θωμάς (43), Καφφές Θεόδωρος (42), Καραλαριώτου Ειρήνη (40), Κρίκης Πέτρος (40), Μαμάκος Αθανάσιος (40), Παναγιωτακοπούλου Δαλαμπύρα – Αγγελική (47).

Αναπληρωματικά μέλη: Αράπκουλε Δέσποινα (40), Μπατζανούλης Αλέξανδρος (41), Σούλτης Γεώργιος (40), Γεωργάκης Δημήτριος (41), Ξηρομερίτης Μάριος (44), Τερζούδης Χρήστος (46). Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής έχει οριστεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, τοπικής – αγροτικής οικονομίας Παναγιώτης Νταής.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τακτικά μέλη εκλέχθηκαν οι εξής:

Βλησαρούλης Αθανάσιος (39 ψήφους), Ζαούτσος Γεώργιος (36),

Καλτσάς Νικόλαος (43), Κωσταρόπουλος Γεώργιος (38),

Τσιαούσης Κωνσταντίνος (40), Ψάρρα Περίφανου Αννα (38),

Διαμάντος Κωνσταντίνος (38), Καμηλαράκη Σαμαρά Μαρία (39),

Τερζούδης Χρήστος (46), Τσακίρης Μιχαήλ (42). Αναπληρωματικά μέλη εκλέχθηκαν οι εξής: Δεληγιάννης Δημήτριος (37),

Μπατζανούλης Αλέξανδρος (41), Σάπκας Παναγιώτης (39),

Κρίκης Πέτρος (38), Κυριτσάκας Βάιος (40) και Μαμάκος Αθανάσιος (37). Πρόεδρος της Επιτροπής έχει Ποιότητας Ζωής έχει οριστεί ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών Δημήτρης Μαβίδης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΔ

Ακολούθησαν οι εκλογές αντιπροσώπων στην ΠΕΔ, όπου ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει με 23 εκπροσώπους εκ των οποίων, οι 9 σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι 9 της μειοψηφίας, ενώ αυτοδίκαια συμμετέχει ο δήμαρχος.

Από την παράταξη της δημοτικής αρχής («Συμπαράταξη Λαρισαίων») εκλέχθηκαν οι σύμβουλοι: Αδαμόπουλος Αθανάσιος (26 ψήφους), Αράπκουλε Δέσποινα(26), Βαγενά Αγγελική(26), Δαούλας Θωμάς(29), Δεληγιάννης Δημήτριος (26), Κωσταρόπουλος Γιώργος(27), Μπαμπαλής Δημήτριος(26), Μπουσμπούκης Ιωάννης(26), Νταής Παναγιώτης(26), Σαρρής Ματθαίος(25), Σούλτης Γιώργος (27), Σουρλατζής Απόστολος(26), Τσιαούσης Κωνσταντίνος (28) με αναπληρωματική την Γελαλή Πολυξένη που έλαβε 8 ψήφους.

Στη δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε η κάθε παράταξη της αντιπολίτευσης ψήφισε τους δικούς της υποψηφίους. Ετσι, η «Λάρισα Νέα Αρχή» έλαβε 7 ψήφους και εκλέχθηκαν οι: Καραλαριώτου Ρένα, Μπαράς Νικόλαος και Παπαδημητρίου Βασίλης. Η «Λάρισα Πόλη του Αύριο» έλαβε 5 ψήφους και εκλέχθηκαν οι Κων. Τζανακούλης και Κων. Καλαμπαλίκης. Η «Λάρισα Ανθρώπινη Πόλη» έλαβε 3 ψήφους και λόγω ισοψηφίας των δυο υποψηφίων της ο κ. Νασιώκας υπέδειξε την κ. Μαίρη Καμηλαράκη – Σαμαρά. Η «Νέα Λάρισα» έλαβε 3 ψήφους και επειδή ισοψήφισε με την παράταξη Νασιώκα εξέλεξε με κλήρωση τον δεύτερο αντιπρόσωπο. Ετσι εκλέχθηκαν οι Ντ. Διαμάντος και Μάρ. Ξηρομερίτης. Τέλος, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέχθηκε ο Γ. Λαμπρούλης.

«ΔΙΜΗΝΑ»

Ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα της δημοτικής αρχής, με αφορμή και το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού στους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Όπως είναι γνωστό μετά την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να εγκρίνει μόνο 16 θέσεις προσωπικού από τις 82 που ζήτησε ο Δήμος Λαρισαίων, οι δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με τον δήμαρχο Λαρισαίων να παρουσιάζει στο συμβούλιο το διεκδικητικό πλαίσιο, για προσωρινή κάλυψη των θέσεων με συμβασιούχους δύο μηνών, αποσαφηνίζοντας ότι είναι «υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας» και πως «η τακτική της κυβέρνησης οδηγεί στη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Πρόκειται για 68 διμηνίτες, ενώ και άλλες θέσεις προσωπικού θα διεκδικηθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Ο κ. Καλογιάννης, μετά και την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών, άσκησε κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή λέγοντας πως «ή είναι αίολη η απόφαση του Υπουργείου ή μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας» με αφορμή έγγραφο του δήμου που του επέδωσαν στο ΥΠΕΣ σύμφωνα με το οποίο ο δήμος ζητά μόνο 16 θέσεις. «Υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις που δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή έναρξη των βρεφονηπιακών σταθμών».

Αποσαφηνίζοντας ότι «την επόμενη χρονιά η μοριοδότηση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για να μην παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι στην αξιολόγηση. Οι ημέτεροι έχουν τελειώσει» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης επαναλαμβάνοντας ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από τα δίμηνα».

Την κατάσταση στους Παιδικούς Σταθμούς από τις ελλείψεις προσωπικού περιέγραψε ο αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης. Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ ν. Λάρισας η κ. Ελπίδα Αναστασίου σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στις προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας ενώ εκ μέρους του Σωματείου επίσης ο κ. Γ. Παπαδούλης αποσαφήνισε ότι το ΔΣ του Σωματείου έχει λάβει ομόφωνη απόφαση ενάντια στις προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις.

Η κ. Καραλαριώτου τόνισε πως «στη μάχη για το μέλλον της Λάρισας, θα είμαστε αντιμέτωποι με παλιές πρακτικές. Εκπλήσσομαι και θλίβομαι από τα όσα ακούστηκαν επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν στην ώρα τους όλα να είναι έτοιμα, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο» αποσαφηνίζοντας νωρίτερα ότι «στους Παιδικούς Σταθμούς έγινε έργο από την προηγούμενη δημοτική αρχή».

Ο κ. Τζανακούλης ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας τον κ. Καλογιάννη για «τη διόρθωση που έκανε στην τοποθέτησή του με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες περί διερεύνησης για τη διάθεση του 1 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ».

Για να παραδώσει στη δημοτική αρχή, απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας με την οποία τίθεται στο αρχείο η δικογραφία που προέκυψε μετά από μηνυτήριες αναφορές σχετικά με τα οικονομικά του δήμου (ταμειακό έλλειμμα). «Δεν ασχοληθήκαμε με την ποινικοποίηση της πολιτικής αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή» τόνισε ο κ. Τζανακούλης προσθέτοντας «με αυτούς που μιλούσαν για τρύπες στα οικονομικά του δήμου, για έλλειμμα, για την επιστολή Διαμάντου. Σας δίνω την έκθεση των δικαστηρίων αλλά εμείς θα έχουμε συνέχεια με αυτούς τους κυρίους των Μέσων Ενημέρωσης».

«Προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία» πρόσθεσε ο κ. Τζανακούλης απευθυνόμενος στον κ. Καλογιάννη «αυτοί του υπουργείου Εσωτερικών που σας έδωσαν το ένα έγγραφο» παρουσιάζοντας το σύνολο των 5 εγγράφων διαφορετικών διευθύνσεων του δήμου με τα οποία βεβαιώνεται η πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου από τον προϋπολογισμό του Δήμου. «Ουδέποτε το υπουργείο ζήτησε έγγραφο για τους Παιδικούς. Μπροστά σας έπαιρνα τηλέφωνο και μας διαβεβαίωναν για τις προσλήψεις» με τον κ. Τζανακούλη να διευκρινίζει τέλος πως η επιλογή του ΕΣΠΑ ήταν «συνειδητή επιλογή» αφού μέσω του ΕΣΠΑ δεν εγκρίνονται οι θέσεις για παιδιά δημοσίων υπαλλήλων. «Είμαστε ο δεύτερος δήμος της χώρας, μετά την Αθήνα, με τόσους παιδικούς σταθμούς» κατέληξε ο κ. Τζανακούλης.

Η κ. Καμηλαράκη τάχθηκε υπέρ των προσλήψεων με δίμηνα προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. Ο κ. Διαμάντος, απαντώντας στον κ. Τζανακούλη σημείωσε ότι «δεν μιλήσαμε για τρύπα στα οικονομικά του δήμου, απλά παρουσιάσαμε την πρόταση της δικής μας οικονομικής επιτροπής, δεν προσδώσαμε τέτοιον χαρακτήρα» ζητώντας από τον κ. Τζανακούλη να απευθυνθεί «στα Μέσα Ενημέρωσης για τους τίτλους». Παρουσίασε τέλος πλαίσιο προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος του προσωπικού επικεντρώνοντας στην κάλυψη θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Την πρόταση για τις προσλήψεις διμηνιτών καταψήφισε ο κ. Λαμπρούλης επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για «διαχειριστική λογική».

Απαντώντας ο κ. Καλογιάννης σημείωσε προς τον κ. Λαμπρούλη ότι θα «κινητοποιήσουμε την πόλη απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές που δημιουργούν προβλήματα» ενώ απαντώντας τον κ. Τζανακούλη, με αφορμή τα έγγραφα του υπουργείου τόνισε πως «υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τον προγραμματισμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής και είμαστε στη διαδικασία της διερεύνησης. Μάλλον όμως δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά σε ό,τι αφορά στην προηγούμενη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες» κατέληξε σημειώνοντας ότι «διαφωνώ με τα δίμηνα αλλά δεν θα διστάσω να προχωρήσω σε προσλήψεις για να λειτουργήσουν οι Σταθμοί». Για το ίδιο θέμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, τοποθετήθηκαν τέλος οι σύμβουλοι Αγγέλα Βαγενά, Θ. Δαούλας και Π. Κρίκκης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass