ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Χαμένοι... στον «Καλλικράτη»!

* Γρ. Παπαχαραλάμπους, Τζούλια Τσαλίκη και Ν. Πουτσιάκας, συγκροτούν το προεδρείο * Ατέρμονες διαβουλεύσεις και ψηφοφορίες για να αναδειχτούν οι υποψήφιοι (και, τελικά μέλη της Επιτροπής) από τη μειοψηφία!

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2014 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:03

Στις συμπληγάδες, μεταξύ του νόμου «Καλλικράτη» και των εγκυκλίων του υπ. Εσωτερικών, βρέθηκε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Λάρισας, οι 51 – παρόντες ήταν οι 49- σύμβουλοι του οποίου κλήθηκαν να εκλέξουν το τριμελές προεδρείο του σώματος και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής (8 τακτικά και 8 αναπληρωματικά). Κι ενώ το κλίμα σε τίποτε δεν θύμιζε εκείνο της ορκωμοσίας (έλειψαν σχεδόν αιχμές και χαρακτηρισμοί που θα πυροδοτούσαν ένταση), το σώμα, όταν κλήθηκε να εκλέξει τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής... χάθηκε στις πρόνοιες του «Καλλικράτη» και τις εγκυκλίους του Αργ. Ντινόπουλου, αλλά και τους μικροπολιτικούς εγωισμούς...

Το αποτέλεσμα: Επί 2ωρο, οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης να διαβουλεύονται, να μην συμφωνούν και τελικά να οδηγούνται σε μυστικές ψηφοφορίες για να εκλέξουν τα 3 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη... της μειοψηφίας της συγκεκριμένης επιτροπής!

Μιας διαδικασίας η οποία μάλιστα γινόταν ερήμην της πλειοψηφίας, τα μέλη της οποίας περίμεναν στους διαδρόμους του μεγάρου, μέχρις ότου «μοιραστούν» οι 6 παραπάνω θέσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Τη συνεδρίαση συγκάλεσε ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος σύμβουλος. Πρόκειται για τον κ. Βασ. Αναγνωστόπουλο, από την Π.Ε. Τρικάλων, ο οποίος εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο Αγοραστού, έχοντας λάβει περισσότερους από 11.000 σταυρούς.

Με τις απουσίες του προφυλακισμένου Ηλιόπουλου και του συμβούλου της Π.Ε. Σποράδων Νικ. Πλωμαρίτη, οι επικεφαλής των παρατάξεων, έκαναν ένα σύντομο χαιρετισμό.

- Ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός (επικεφαλής της «Συμμαχίας υπέρ των Πολιτών»), αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που θίγει τους πολίτες, αλλά πλήττει και τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, στην οποία μάλιστα παραχωρούνται συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς όμως πόρους. Μίλησε για θυσίες και βίαιες προσαρμογές εκ μέρους της κοινωνίας, αλλά και για «σφάλματα και τρέχοντες παραλογισμούς» από τη μια και «ναρκισσιστική εγχώρια καταστροφολογία», από την άλλη. Κάλεσε όλους μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας και πέρα από «από κομματικές έχθρες και μικροκομματικούς φανατισμούς», να δουλέψουμε προς όφελος των Θεσσαλών, αφήνοντας στην άκρη κομματικά πάθη και μικροπολιτικούς τακτικισμούς.

- Ο κ. Νικ. Τσιλιμίγκας (επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτεία»), ζήτησε να δουλέψουν όλοι για τη Θεσσαλία και ως γιατρός, υποσχέθηκε... χειρουργικούς χειρισμούς στις δύσκολες καταστάσεις.

- Η επικεφαλής του «Δρόμου Ανατροπής» Ηρώ Διώτη, στην παρέμβασή της, σημείωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολιτικό και όχι διαχειριστικό όργανο και κατέστησε σαφές ότι στόχος της είναι η ανατροπή της πολιτικής της φτώχειας.

- Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βαγγέλης Μπούτας, ανέφερε ότι και το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι έχουμε προτάσεις, οι οποίες όμως κινούνται «προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και όχι των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».

- Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής», κ. Αρτ. Καλούτσας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, ούτε στόχος της παράταξης είναι η δημιουργία οξύτητας, αλλά η κατάθεση προτάσεων.

- Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία η Γη μας», κ. Μαρία Χρυσοβελώνη, διαβεβαίωσε ότι στις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης που περνάει ο τόπος, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της στην υπηρεσία των Θεσσαλών.

- Ο επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» κ. Νικ. Πουτσιάκας, χαρακτήρισε τη δική του παρουσία ως μια φωνή υπέρ της ανάπτυξης χωρίς όμως αποκλεισμούς, για μια Θεσσαλία προσβάσιμη και χωρίς διακρίσεις.

- Τέλος, ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» κ. Ευστ. Ντούρος, είπε ότι επιτυχία για τον ίδιο και το Περ. Συμβούλιο θα είναι αν σπάσει η δημοσιονομική προσαρμογή που επιβάλλεται και μέσα από τον «Καλλικράτη».

Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Ακολούθησε η εκλογή προεδρείου του σώματος, η οποία έγινε, σχεδόν με συνοπτικές διαδικασίες και φανερή ψηφοφορία, από την οποία απείχε ο κ. Ντούρος.

- Για τη θέση του προέδρου προτάθηκε ο π.σ. κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο οποίος επανεκλέχτηκε, διά ανατάσεως των χειρών, από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, της μάξι μειοψηφίας και τον Ν. Πουτσιάκα, ενώ λευκό ψήφισαν οι 8 σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων.

- Για τη θέση της αντιπροέδρου, προτάθηκε η π.σ. της μείζονος μειοψηφίας κ. Τζούλια Τσαλίκη. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν όμοιο.

- Για τη θέση του γραμματέα, από τον κ. Τσιλιμίγκα, προτάθηκε ο Ν. Πουτσιάκας, στις θετικές ψήφους του οποίου προστέθηκαν και οι 3 της παράταξης Διώτη. Τα λευκά σ’ αυτήν την ψηφοφορία ήταν 5.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η διαδικασία όμως χάθηκε στη μετάφραση του «Καλλικράτη» και των εγκυκλίων του υπ. Εσωτερικών, όταν ήρθε η ώρα να εκλεγούν τα 8 τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και για θητεία δυόμισι χρόνων.

Κι ενώ η πλειοψηφία είχε αποφασίσει από πριν για τα 5+5 μέλη που θα πρότεινε στο σώμα, δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εκπροσώπων των υπολοίπων 6 παρατάξεων για τους εκπροσώπους της μειοψηφίας. Τους 3 δηλαδή τακτικούς και τους 3 αναπληρωματικούς, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και να ακολουθήσει η ψηφοφορία για όλους.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας διεκδικούσε... την πλειοψηφία, δηλαδή 2 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη, γεγονός που οδήγησε σε μια ατέρμονη και ατελέσφορη διαβούλευση και τελικά σε κάλπες.

Καθώς δε η εγκύκλιος προέβλεπε ότι τα μέλη πρέπει να εκλεγούν με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, δεν έφτανε μία!

Έτσι:

- Στην πρώτη για την εκλογή 3 τακτικών, οι υποψήφιοι ήταν 5 και έλαβαν: Ευαγγ. Νοτόπουλος 12, Λίτσα Λιακούλη 10 από την παράταξη Τσιλιμίγκα, Δ. Αναστασόπουλος 4 από την παράταξη Διώτη, Αστ.Χαλάτσης 6 από την παράταξη Μπούτα και Αρτ. Καλούτσας 1. Η απόλυτη πλειοψηφία απαιτούσε 10 ψήφους, οπότε ακολούθησε επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των Αναστασόπουλου, Χαλάτση και Καλούτσα, για την τρίτη έδρα. Έλαβαν αντίστοιχα 9, 3 και 1 ψήφο, με αποτέλεσμα να γίνει και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων, με τον κ. Αναστασόπουλο να εκλέγεται ως υποψήφιο τακτικό μέλος με 10 έναντι 3 ψήφων του κ. Χαλάτση.

- Στην ψηφοφορία για την εκλογή των 3 αναπληρωματικών της μειοψηφίας, υπήρξαν 4 υποψηφιότητες: οι κ. Ευθ. Ιακωβάκης και Δημ. Λουφόπουλος από την παράταξη Τσιλιμίγκα, ο κ. Γ. Σταμπουλής από την παράταξη Διώτη και ο κ. Γ. Λούμας από την παράταξη Μπούτα. Ο τελευταίος παραιτήθηκε της υποψηφιότητάς του κι έτσι δεν χρειάστηκε να γίνει ψηφοφορία.

Κατόπιν τούτων συγκροτήθηκαν τα δύο ψηφοδέλτια για την εκλογή των 8 τακτικών και των 8 αναπληρωματικών της Οικονομικής Επιτροπής από την ολομέλεια του σώματος, ως ακολούθως:

Γακόπουλος Χρήστος (36), Καλομπάτσιος Χρήστος (39), Καλτσογιάννης Γεώργιος (37), Κόκκαλη-Κουβέλη Γεωργία (39), Μπέμπης Απόστολος (36), από την πλειοψηφία, Λιακούλη Ευαγγελία (30), Νοτόπουλος Ευάγγελος (25) και Αναστασόπουλος Στυλιανός (25), από τις πτέρυγες της μειοψηφίας. Βρέθηκαν ακόμη 4 λευκά και 1 άκυρο.

Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι: Αναγνωστόπουλος Δημήτριος (35), Ιγγλέσης Γρηγόριος (34), Κολίτσας Απόστολος (34), Μπίλλης Απόστολος (34), Πινακάς Βασίλειος (34), από την πλειοψηφία, Σταμπουλής Γεώργιος (26), Λουφόπουλος Δημήτριος (28), Ιακωβάκης Ευθύμιος (28), από τις πτέρυγες της μειοψηφίας. Βρέθηκαν και 4 λευκά.

Όλα τα μέλη λοιπόν εξελέγησαν με την απόλυτη πλειοψηφία των 25 ψήφων (49 οι παρόντες).

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική η Οικονομική Επιτροπή; Διότι ελέγχει όλες τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις τεχνικές και οικονομικές τους διαστάσεις, παρακολουθεί την εκτέλεση ή την πορεία τους, ακόμη δε μπορεί να εισάγει θέμα προς συζήτηση σ’ αυτό.

Ουσιαστικά τα μέλη της επιτροπής έχουν γνώση και άποψη για όλα τα θέματα.

Δ. Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass