Και εγένετο ο Ι. Ν. Αγ. Τρύφωνος

Θυρανοίξια στη δομή σεισμόπληκτων στο Δαμάσι

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2021 21:30

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
«Τρυφήν την ακήρατον, ιχνηλατών εκ παιδός, βασάνους υπήνεγκας, υπέρ Χριστού του Θεού, και ήθλησας άριστα όθεν την των θαυμάτων, κομισάμενος χάριν, λυτρώσαι πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, Τρύφων Μεγαλομάρτυς, τους σε μακαρίζοντας».


Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης το πληγωμένο από τους σεισμούς Δαμάσι, που υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, υποδέχθηκε τις πρώτες Ιερές Ακολουθίες και τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος, που βρίσκεται στη δομή των σεισμόπληκτων της Κοινότητας.
Την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου («προστάτη» του Δαμασίου), τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του νέου Ναού, με τον πανηγυρικό αρχιερατικό Εσπερινό και την καθιερωμένη Αρτοκλασία.
Ανήμερα της εορτής του «προστάτη» Αγίου του Δαμασίου τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Στις Ιερές Ακολουθίες χοροστάτησε ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν μαζί του ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης - αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Νικόλαος Νακούλας (Βλαχογιαννίου), π. Δημήτριος Ευαγγέλου (Δομενίκου) και ο «οικοδεσπότης» της ενορίας του Δαμασίου ιερέας π. Γεώργιος Τζήκας.
Χαρακτηριστικά τα όσα «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα, ο Μητροπολίτης κ. Χαρίτων, απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα:
«Υπάρχουν στιγμές που είναι έντονες συναισθηματικά και σχετίζονται με δυσάρεστα και με ευχάριστα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Τα προσωπικά μου συναισθήματα είναι ανάμεικτα, όχι θλίψεως, αλλά ευγνωμοσύνης προς τον Θεό, δοξολογίας και χαράς. Ιδιαίτερος και ξεχωριστός ο λόγος που βρισκόμαστε και πάλι όλοι μαζί. Τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, του προστάτου και πολιούχου του Δαμασίου, που ο ναός του είναι πληγωμένος, κατεστραμμένος από τον σεισμό. Λαβωμένο το σπίτι του Αγίου Νικολάου, όπως και πολλά σπίτια στην περιοχή, με ανθρώπους που βρέθηκαν στον δρόμο, μετά την καταστροφική δοκιμασία του σεισμού. Έρχονται συνεχώς στη μνήμη μας εκείνες οι δύσκολες ημέρες του Μαρτίου, ημέρες ανησυχίας, αγωνίας, αβεβαιότητας. Απευθύνθηκα τότε στον δήμαρχο Τυρνάβου με ένα δικό μου προσωπικό αίτημα για τον χώρο που θα βρίσκεται η δομή των σεισμόπληκτων, οι πονεμένοι άνθρωποι από τη δοκιμασία. Θέλω και εγώ έναν χώρο για να κάνουμε ένα ιερό θυσιαστήριο, ώστε κοντά σε αυτό να βρίσκουν δύναμη και παρηγοριά, αλλά ταυτόχρονα να είναι και ένας χώρος που θα εξυπηρετεί πλέον τις ενοριακές ανάγκες του κλειστού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.
Ο Δήμαρχος παραχώρησε τον χώρο και δεσμεύθηκε να έρθει αρωγός και βοηθός σε ό,τι μπορεί από την πλευρά του Δήμου να πράξει. Και το έπραξε. Ανταποκρίθηκε άμεσα με διάθεση και καλή πρόθεση. Θα συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για να ολοκληρώσουμε το έργο. Ο νέος Ναός του Δαμασίου είναι ο Άγιος Τρύφων, ο προστάτης των γεωργών και όσων ασχολούνται με την καλλιέργεια. Στο Δαμάσι ασχολείστε με την καλλιέργεια, με την αμπελουργία, με τα κηπευτικά. Είναι γνωστός σας Άγιος. Την 1η Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη του. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον δήμαρχο Τυρνάβου, Ιωάννη Κόκουρα, τον περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας, Θανάση Παιδή, τον πρόεδρο της Κοινότητας, Γεώργιο Τσανάκα, για τη συμβολή τους στην κατασκευή του Ναού. Όλα αυτά που έγιναν, έγιναν με τη στήριξη και βοήθεια και άλλων ανθρώπων. Πολλές ευχαριστίες προς τους δωρητές. Αγωνιστήκαμε όλοι μαζί με συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα».
«Ο Ναός είναι δικός σας, σας ανήκει...», ολοκλήρωσε με νόημα ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, που παρέδωσε τα κλειδιά του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος στον ιερέα του Δαμασίου π. Γεώργιο Τζήκα, μέσα σε αυθόρμητα χειροκροτήματα από το εκκλησίασμα.

Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτογραφίες: Ανδρέας Νικούλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass