Η Ελλάδα θα «αστυνομεύει» το FIR των Σκοπίων

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΤΑ, ΘΕΜ. ΜΠΟΥΡΟΛΙΑ, Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2021 17:10

Δύο χρόνια μετά από τη σύναψη συμφωνίας Τεχνικής Διευθέτησης, που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Βορ. Μακεδονίας, τον Σεπτέμβριο του 2019 για την εναέρια αστυνόμευση (Air Policing) του FIR Σκοπίων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έγινε προχθές στα Σκόπια η τελετή ανάληψης

παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Θεμιστοκλή Μπουρολιά.
Όπως διευκρινίζεται από το ΓΕΕΘΑ «στο πλαίσιο των διαδικασιών πλήρους ενσωμάτωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων η τελετή ανάληψης του Αστυνόμευσης του Εναέριου Χώρου της από τη Συμμαχία, η οποία εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του ΝΑΤΟ για τη συμπλήρωση 60 ετών Δραστηριοτήτων AIR POLICING.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε χαμηλή διέλευση άνωθεν της πόλης και του Αεροδρομίου των Σκοπίων ενός Αεροσκάφους Ε-3Α (AWACS) του NATO και 2 Ελληνικών Μαχητικών Αεροσκαφών F-16, ενώ υλοποιήθηκε και εικονικό σενάριο προσομοίωσης αναχαίτισης σε πολιτικό αεροσκάφος τύπου Learjet που συμμετείχε στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με στατική έκθεση του συνόλου των πτητικών μέσων.
Σημειώνεται ότι μέχρι ανάληψης της εν λόγω αρμοδιότητας από το ΝΑΤΟ η Εναέρια Αστυνόμευση του FIR Σκοπίων είχε αναληφθεί από την Ελλάδα, κατόπιν σύναψης συμφωνίας Τεχνικής Διευθέτησης των δύο χωρών που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο 2019».
Στην τελετή, που έγινε την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η υπουργός Άμυνας, Ρ. Σεκερίνσκα καθώς και βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Ρούσσος Κούνδουρος, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Κ. Μπερνις, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγος Β. Γιουρτσινόφκσι, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου (CAOC) της Ισπανίας αντιπτέραρχος Φ. Καραβάσα.
Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων Μοιρών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που θα μετάσχουν στην υλοποίηση της συμφωνίας είναι και η 337 Μοίρα της 110 ΠΜ της Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass