Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου τιμά την ημέρα της Εθν. Αντίστασης

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2021 10:30

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας «χαιρετίζει τη σημερινή μεγάλη και ιστορική ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, η οποία αναγνωρίστηκε με τον νόμο 1285/1982.


Ο Σύλλογος τιμά τη μνήμη και τους αγώνες όλων αυτών, που έπεσαν την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Τιμά τα στρατευμένα παιδιά του λαού, που έγραψαν σελίδες δόξας, στον μεγάλο αμυντικό πόλεμο. Πόλεμο, στον οποίο τελικά οφείλεται η πτώση της ναζιστικής δικτατορίας, του ναζισμού.
Ο Σύλλογος τιμά όλους αυτούς, που συνέχισαν τον αγώνα στα βουνά και στις πόλεις, φτιάχνοντας ένα μαζικό λαϊκό κίνημα, μέσα από τις οργανώσεις του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και άλλων οργανώσεων. Τιμά όλους αυτούς, που αψήφησαν τον θάνατο με πάθος για τη λευτεριά, με αμέτρητη αυτοθυσία, άντρες και γυναίκες στην Πίνδο, στη Ρούμελη, στον Γοργοπόταμο, στην Αθήνα, στην Κοκκινιά, στην Καισαριανή, στο Χαλάνδρι, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο και σε άλλες πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα. Ο Σύλλογος, έχει έδρα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας», το οποίο κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, μετατράπηκε σε φυλακή και συνάμα "κολαστήριο" των αγωνιστών και αγωνιστριών της αντίστασης του αγώνα του λαού μας ενάντια στον φασισμό.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, πάνω από χίλιοι πατριώτες φυλακίστηκαν- μαρτύρησαν στον χώρο αυτόν και εκατοντάδες από αυτούς, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα στην περιοχή Μεζούρλο της Λάρισας. Πάνω στους τοίχους του Μουσείου- Κολαστήριο τότε, "ακούμπησαν" -μαρτύρησαν αγωνιστές, όπως ο Μίμης Μπουκουβάλας, ο απελευθερωτής της Λάρισας, ο γλύπτης και ζωγράφος Δημήτρης Κατσικογιάννης, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, που εκτελέστηκε στην Καισαριανή, ο γιατρός Γεώργιος Ι. Κατσίγρας, δωρητής της συλλογής Κατσίγρα, αλλά και εκατοντάδες ανώνυμοι αγωνιστές-αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας.
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που έχει "υιοθετηθεί" από σχολεία της πόλης μας, σε συνεργασία με τον Σύλλογό μας, οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις, δράσεις... Με τον τρόπο αυτόν, περνά τα μηνύματα του αγώνα του λαού, ενάντια στον φασισμό, από τους εν ζωή αγωνιστές και αγωνίστριες, στις γενιές που έρχονται, τιμώντας πάντα τη μνήμη και τους αγώνες της ηρωικής γενιάς της Εθνικής Αντίστασης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass