ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πολιτική αντιπαράθεση για τα οικονομικά του Δήμου

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2014 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:43

 

Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση τόσο μεταξύ του νέου δημάρχου Απ. Καλογιάννη και του απερχόμενου Κων. Τζανακούλη όσο και του κ. Καλογιάννη με τον σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Π. Κρίκη διέκρινε τις δυο, χθες, συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, που συνήλθε προκειμένου να συζητήσει τον ισολογισμό, τον ταμειακό απολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2013 (σ.σ. πράξεις που – όπως ήταν αναμενόμενο - εγκρίθηκαν τελικά κατά πλειοψηφία) αλλά και τρέχοντα θέματα.

Με τον Απόστολο Καλογιάννη διευκρινίζοντας πως «ο Δήμος Λαρισαίων δεν είναι στη θέση άλλων δήμων που μπήκαν στο Παρατηρητήριο» και πως «έχει το κεφάλι έξω από το νερό» να χαρακτηρίζει «καυτή πατάτα» τα οικονομικά του Δήμου Λαρισαίων. Προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Κων. Τζανακούλη, που τον κάλεσε να «μην παραποιεί την αλήθεια, ο Δήμος ποτέ δεν είχε τόσα μετρητά» και πως «ο Δήμος έχει όλο το σώμα έξω από το νερό».

Στη δεύτερη συνεδρίαση που ακολούθησε αμέσως μετά (σ..σ η έγκριση των οικονομικών απαιτεί ξεχωριστή συνεδρίαση) οι τόνοι παρέμειναν επίσης υψηλοί και σε πολιτικό επίπεδο πάντα, με τον Π. Κρίκη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να προϊδεάζει για τη στάση που θα τηρήσει η παράταξη του ΚΚΕ απέναντι στη δημοτική αρχή Καλογιάννη.

Ο κ. Κρίκης άσκησε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση του Καλλικράτη και τις «ελαστικές σχέσεις εργασίας» με αφορμή τις προσλήψεις στους Βρεφονηπιακούς για να του ανταπαντήσει ο κ. Καλογιάννης κάνοντας λόγο για «πολιτική τύφλα», θυμίζοντάς του τις «πολιτικές των συμμαχιών» επί Αρ. Λαμπρούλη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανταλλαγή ευχών με αφορμή και το γεγονός ότι ήταν η τελευταία με την παρούσα σύνθεση καθώς, όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή Καλογιάννη αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου.

Με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Μπαρμπούτη να κάνει απολογισμό δράσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το 53% των αποφάσεων ελήφθη ομόφωνα. Ο κ. Τζανακούλης δηλώνοντας περήφανος για το έργο της δημοτικής αρχής σημείωσε ότι «αποτελέσαμε τη μακροβιότερη δημοτική αρχή» με 15 χρόνια και 8 μήνες προσθέτοντας ότι «εμείς τα 5 μέλη της δημοτικής ομάδας θα παραμείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο» για να ευχαριστήσει όλους για τη συνεργασία μεταξύ των οποίων και τα ΜΜΕ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «κάποιοι με δόλια μέσα θέλησαν να μας πολεμήσουν, οι κατηγορίες τους έπεσαν στο κενό. Άλλοι μας κυνήγησαν, επειδή έχουν κακό χαρακτήρα» κατέληξε ο κ. Τζανακούλης.

Ο κ. Καλογιάννης, υποσχόμενος την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύθηκε πως «οι επικεφαλής των παρατάξεων θα συναντώνται στο γραφείο μου για ενημέρωση πριν τις συνεδριάσεις» και πως «θα καθιερωθεί η συνεδρίαση ελέγχου της αντιπολίτευσης προς τη δημοτική αρχή.

Θα θεσμοθετηθεί ως μέτρο, με τις παρατάξεις να κάνουν κριτική στο έργο της δημοτικής αρχής και στις συνεδριάσεις να έρχονται προετοιμασμένοι. Για να σπάσουν οι συντεταγμένες πλειοψηφίες και οι συντεταγμένες μειοψηφίες, οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν υπεύθυνο λόγο και να διαφοροποιούνται ακόμη και από την ομάδα τους».

Στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκαν και οι σύμβουλοι Γ. Σούλτης και Γ. Αλεξούλης ενώ όλοι οι ομιλητές εξήραν τη θητεία του κ. Μπαρμπούτη στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης διαφοροποιήθηκε τονίζοντας ότι «το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο παρήγαγε έργο αλλά αντιλαϊκό εξειδικεύοντας τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου» για να προσθέσει λέγοντας πως «κρατάμε μικρό καλάθι για τη νέα δημοτική αρχή».

ΕΝΤΑΣΗ

Γρήγορα ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου για το 2013 με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Αθ. Μαμάκο να παρουσιάζει αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία.

Τονίζοντας πως τα έσοδα του δήμου το 2013 ανήλθαν σε 95,5 εκατ. ευρώ, τα έξοδα σε 88,6 εκατ. ευρώ με το χρηματικό υπόλοιπο να ανέρχεται σε 6,9 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στον ισολογισμό ο κ. Μαμάκος διευκρίνισε πως «τα καθαρά αποτελέσματα χρήσης για το 2013 είναι κέρδη ύψους 7.059.999,03 ευρώ. Υποχρεώσεις σε δάνεια: Το υπόλοιπο κεφαλαίου των δανείων ανέρχεται στο ύψος των 15.673.714,90 ευρώ και θα καταβληθεί εντός του έτους ποσό ύψους 300.283,24 ευρώ.

Συγκεκριμένα το υπόλοιπο του κεφαλαίου των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι 13.420.373,66 ευρώ και θα καταβληθεί εντός του έτους ποσό ύψους 37.519,38 ευρώ, το υπόλοιπο του κεφαλαίου των δανείων στην τράπεζα Eurobank είναι 2.253.341,24 ευρώ και θα καταβληθεί εντός του έτους ποσό 262.763,86 ευρώ

Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργολάβους ανέρχεται σε 7.373.203,43ευρώ (το 2012 ήταν 13.994.705,36 ευρώ. Η μείωση οφείλεται και στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων), προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχεται σε 5.517.730,42 ευρώ, προς υποχρεώσεις από φόρους - τέλη 108.562,09 ευρώ, προς πολίτες 205.354,70 ευρώ (αφορά σε έσοδα του Δήμου κυρίως από το σχέδιο πόλης που κατέβαλαν πολίτες και εκ των υστέρων έγινε διαγραφή με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες όμως θα συμψηφισθούν με τις νέες χρεώσεις) και προς διαφόρους πιστωτές 737.732,45 ευρώ.

Οι απαιτήσεις του Δήμου από τέλη και δικαιώματα ανέρχονται σε 21.368.314,41 ευρώ. Το υπόλοιπο ταμείου είναι 19.687,19 ευρώ, ενώ οι Καταθέσεις Όψεως και Προθεσμίας είναι ύψους 6.966.162,61 ευρώ.

Η διαχείριση του δημοτικού χρήματος έγινε και το 2013 με υπευθυνότητα και πλήρη διαφάνεια. Θέλω δε να τονίσω ότι παρόλη την άσχημη συγκυρία, τα οικονομικά του Δήμου μας διατηρούνται σε μια ισορροπία. Εξοφλήθηκαν δάνεια που είχαν συνομολογηθεί εντός του 2012 και 2013 τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου και δόθηκε η δυνατότητα από την κεντρική διοίκηση να ενταχθούν στην αποπληρωμή τους από την επιχορήγηση του ΥΠΕΣ κατέληξε ο κ. Μαμάκος.

Με δημοτικούς συμβούλους να καταθέτουν παρατηρήσεις αλλά και ερωτήσεις στον Ορκωτό Λογιστή που συνέταξε την έκθεση και παρευρέθηκε στη συνεδρίαση.

«ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ»

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο Απ. Καλογιάννης, ανεβάζοντας τους τόνους, αναρωτήθηκε αν «είναι δυνατόν, ένας δήμος να είναι υγιής μέσα σε συνθήκες κατάρρευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Για να προσθέσει πως «οι αυτοτελείς πόροι μειώθηκαν 65% τα τελευταία χρόνια και από τα 37 εκατ. ευρώ που προϋπολογίσθηκαν το 2006 εισπράχθηκαν τα 13 εκατ. ευρώ. Το 2011 από τα 32 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν μόνο τα 6 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η κατάρρευση της ΤΑ και μέσα σε αυτή είναι ο Δήμος Λαρισαίων. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που πρέπει να καταλογισθούν.

Οι ανείσπρακτες απαιτήσεις ανέρχονται στα 21 εκατ. ευρώ που αυξάνονται κατά 3,7 εκατ. ευρώ το 2013 την ώρα που οι πολίτες πληρώνουν τις εισφορές τους στα ανταποδοτικά.

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει το κεφάλι πάνω από το νερό με 7 εκατ. ευρώ ταμειακό υπόλοιπο. Ο Δήμος χρωστάει 30 εκατ. ευρώ και άλλα 5 εκατ. ευρώ, πιθανώς, από απαιτήσεις. Άρα ο Δήμος Λαρισαίων έχει πρόβλημα. Μπορεί να μην έχει μπει στο Παρατηρητήριο όπως άλλοι δήμοι αλλά είναι καυτή πατάτα τα οικονομικά του Δήμου Λαρισαίων.

Με 2,5 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά έξοδα συν τις απαιτήσεις για τα ληξιπρόθεσμα, δεν μπορούμε να επιχαίρουμε. Ο Δήμος Λαρισαίων δεν ακολούθησε άλλους δήμους στο Παρατηρητήριο αλλά αυτό απέχει από τον δήμο που θέλουμε.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν κρύβεται κάτι από πίσω. Η ΤΑ καταρρέει, είναι η διαχείριση που εκφράζει αυτή την πολιτική, θα είμαστε διεκδικητικοί όποιο κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης τονίζοντας ότι θα καταψηφίσει τον ισολογισμό.

«ΛΥΠΑΜΑΙ»

«Ειλικρινά λυπάμαι για αυτά που ακούω, δεν περίμενα να τα ακούσω» ήταν η άμεση αντίδραση του Κων. Τζανακούλη. «Αλλάξτε οικονομικούς συμβούλους για αυτά που σας λένε» τόνισε ο απερχόμενος δήμαρχος απευθυνόμενος προς τον κ. Καλογιάννη.

«Τα 30 εκατ. ευρώ χρέη είναι “καυτή πατάτα”; Με τα 15 εκατ. ευρώ να εξυπηρετούνται, με τα μακροπρόθεσμα να εξυπηρετούνται; Τα 2,5 εκατ. ευρώ που είναι λειτουργικά έξοδα, πληρώνονται από τους ΚΑΠ και τα ανταποδοτικά.

Ο Δήμος Λαρισαίων είναι από τους καλύτερους της χώρας. Κακή είναι η κατάσταση στην ΤΑ αλλά ο Δήμος Λαρισαίων είναι ολόκληρος πάνω από το νερό. Σήμερα έχουμε 10 εκατ. ευρώ μετρητά και οι οφειλές δεν ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ, ποτέ δεν είχε τόσα μετρητά ο Δήμος.

Μην σας πω τι παραλάβαμε όταν ξεκινήσαμε τη θητεία μας αλλά αυξήσαμε την περιουσία του Δήμου κατά 30 εκατ. ευρώ. Μην ψηφίζετε τον ισολογισμό αλλά μην παραποιείτε την αλήθεια. Σας διαβεβαιώνω πως αν συνεχίσετε έτσι δεν θα πονοκεφαλιάσετε καθόλου με τα οικονομικά, παρότι όντως μειώθηκαν τα έσοδα» κατέληξε ο κ. Τζανακούλης.

ΣΥΡΙΖΑ

«Παρακολουθήσαμε έναν αποπροσανατολιστικό καβγά» τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Κρίκης. «Γιατί και οι δυο επικαλέσθηκαν την παραλαβή της καμένης γης. Η ουσία βρίσκεται στο αντιλαϊκό πλαίσιο του Καλλικράτη ο οποίος συνδιαμορφώθηκε και με την ψήφο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Κρίκης απευθυνόμενος προς τον κ. Καλογιάννη για να αντιδράσει ο νέος δήμαρχος λέγοντας πως «οργανωτικά δεν έχω καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ψεύδεστε κ. Κρίκη, υπάρχουν τα πρακτικά της ΚΕΔΕ».

«Εδώ» συνέχισε ο κ. Κρίκης «αποτυπώνεται η πολιτική της εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων» για να καταλήξει προβλέποντας ότι «την ίδια πολιτική θα εφαρμόσει και η επόμενη δημοτική αρχή».

Στη θητεία του στον Δήμο Λαρισαίων αναφέρθηκε τέλος και ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Καραμπάτσας για να επικρίνει την απερχόμενη δημοτική τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο δήμος μας είναι πρωταθλητής στη λίστα των χρεών. Οι οφειλές σε δάνεια, ταμεία εργαζομένων, εργολάβους και προμηθευτές ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Επίσης τα νομικά πρόσωπα του δήμου μας, οι επιχειρήσεις (η ΔΕΥΑΛ) και αυτές με τη σειρά τους χρωστάνε στο δημόσιο και αλλού».

Με τη συνεδρίαση να ολοκληρώνεται με την κατά πλειοψηφία τελικά, έγκριση των οικονομικών στοιχείων.

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ

Η ένταση μεταξύ Κρίκη και Κολογιάννη συνεχίσθηκε ωστόσο και στη δεύτερη συνεδρίαση που ακολούθησε αμέσως μετά, με αφορμή αίτημα επαγγελματία για αποχαρακτηρισμό οικοδομικού τετραγώνου (από «αμιγή» σε «γενική κατοικία» στη συνοικία του Αγίου Αχιλλίου). Το αίτημα έγινε αποδεκτό με όρους από την παράταξη Καλογιάννη με τον κ. Κρίκη να κάνει λόγο για «κωλοτούμπα».

«Επειδή αντιλαμβάνομαι» υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης ότι «βασικός μου αντίπαλος θα είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, να σας θυμίσω κ. Κρίκη με αφορμή την πολιτική τύφλα πως, ό,τι επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια στον Δήμο επιτεύχθηκε μέσω της πολιτικής των συμμαχιών» με τον κ. Κρίκη να συνεχίζει να ασκεί κριτική στον κ. Καλογιάννη για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΛ κλπ.

Σε ό,τι αφορά τέλος στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς, η παράταξη Καλογιάννη έθεσε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου να συμφωνεί στην ανάγκη να ζητήσουν από την Πολιτεία την έγκριση μέσω ΕΣΠΑ και προσλήψεων προσωπικού. Οπως είναι γνωστό το υπουργείο εσωτερικών ενέκρινε πρόσφατα μόνο 16 από τις 82 θέσεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού που ζήτησε ο Δήμος Λαρισαίων για την κάλυψη των αναγκών στους 24 Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν αρκετοί νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων η κ. Ρ. Καραλαριώτου και ο νέος γενικός γραμματέας του Δήμου Γιάννης Ταφύλης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass