«Είμαστε σε διαρκή επιφυλακή»

ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΕΦΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΩΝ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2021 21:07

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Μήνυμα διαρκούς επιφυλακής προς όλους όσοι διαμένουν μόνιμα είτε ως παραθεριστές, είτε βρίσκονται ως επισκέπτες, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγιάς, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση πυρκαγιάς, έστειλε χθες μέσω

ανακοίνωσης που εξεδόθη, ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας.
Παράλληλα, συνεχάρη όλους εκείνους που συνέδραμαν και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και σωστά δύο μικρές εστίες φωτιάς προ ολίγων ημερών στην ορεινή Ανατολή, έκανε συστάσεις στον κόσμο για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς, κάλεσε τους ιδιοκτήτες που έχουν ακόμη τα οικόπεδά τους ακαθάριστα έστω και τώρα να τα καθαρίσουν, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με πρόστιμα, έκανε έκκληση να περιοριστεί η χωρίς βασικό λόγο χρήση νερού, εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους πληγέντες άλλων περιοχών της πατρίδας, διαβεβαιώνοντας πως ο Δήμος Αγιάς θα σταθεί δίπλα τους αμέσως μόλις αποφασίσουν η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ να σταλεί βοήθεια και, τέλος, έδωσε εντολή τα δημοτικά αναψυκτήρια Μεταξοχωρίου και Βελίκας να προσφέρουν δωρεάν νερά σε πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομία και σε όλους όσοι συμβάλλουν στην πρόληψη και την κατάσβεση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημάρχου έχει ως εξής:
«Μέσα στο θλιβερό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι πυρκαγιές στη χώρα μας, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους εθελοντές, στους υπαλλήλους του Δήμου Αγιάς που ήταν σε επιφυλακή, στα πυροσβεστικά κλιμάκια Αγιάς και Λάρισας, στην Αστυνομία, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), στον ΔΕΔΔΗΕ και, κυρίως, στους κατοίκους της Ανατολής, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην κοινότητα Ανατολής. Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση και επέμβαση όλων, οι φωτιές δεν πήραν διαστάσεις κι έτσι η περιοχή μας παρέμεινε ασφαλής.
Τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, όμως εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση επιφυλακής. Και οι επόμενες ημέρες είναι επικίνδυνες. Δεν ανάβουμε φωτιές στα σπίτια μας και κυρίως στις παραλίες μας. Ένα κάρβουνο αρκεί να φέρει την καταστροφή.
Δεν πετάμε μπάζα, κλαριά και σκουπίδια στο δάσος και δεν τα εναποθέτουμε δίπλα στους κάδους. Δεν μας τιμούν αυτές οι εικόνες και προκαλούμε την τύχη μας. Υπάρχουν μεγάλα κοντέινερς που μπορούμε να τα αφήσουμε με ασφάλεια. Για τυχόν απορίες απευθυνόμαστε στην Υπηρεσία Καθαριότητας και στα τηλέφωνα του Δήμου.
Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές απευθύνουμε έκκληση σε όλους να κάνουμε λελογισμένη χρήση του νερού. Δεν είναι δυνατόν να ποτίζουμε κήπους σε ώρες αιχμής και συνάνθρωποί μας να στερούνται το πολυτιμότερο αγαθό. Ή να το χρειαστούμε για πυρόσβεση και να μην το έχουμε.
Επίσης, εκλιπαρούμε για τελευταία φορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων (οικοπέδων και σπιτιών), έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στους συνανθρώπους μας και να τα καθαρίσουν. Κινδυνεύουμε όλοι μας.
Και για να είμαστε ξεκάθαροι: Γίνονται έλεγχοι και θα βεβαιωθούν παραβάσεις. Παρακαλούμε θερμά όλους τους πολίτες να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για πιθανή εκδήλωση φωτιάς σε δασική ή θαμνώδη περιοχή. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Για τον λόγο αυτόν, και αφού δοθούν οδηγίες από τα θεσμικά μας όργανα (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ), για το τι ελλείψεις υπάρχουν, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση και είμαστε σίγουροι πως θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο, όπως κάνουμε πάντα άλλωστε.
Τέλος, τα δημοτικά αναψυκτήρια Βελίκας και Μεταξοχωρίου προσφέρουν δωρεάν νερά σε πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομία και σε όλους όσοι συμβάλλουν στην πρόληψη και την κατάσβεση. Σας ευχαριστώ θερμά και είμαι βέβαιος για την άμεση ανταπόκριση όλων μας».
ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ
Είναι αλήθεια, και γενικά στην περιοχή της Αγιάς παραδεκτό, ότι η άμεση αντιμετώπιση των δύο εστιών φωτιάς στην Ανατολή την περασμένη εβδομάδα έδειξε περίτρανα πως όσο ο Κίσσαβος και το Μαυροβούνι βρίσκονται υπό αυστηρή και 24ωρη παρακολούθηση αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τόσο θα μικραίνει η πιθανότητα μιας καταστροφικής πυρκαγιάς.
Οι άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και περιπολούν ασταμάτητα στα δύο βουνά, όπως και προσωπικό του Δασαρχείου Αγιάς. Το βλέμμα προς αυτά έχουν φυσικά και οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος που περιπολούν στην περιοχή για θέματα της αρμοδιότητάς τους.
Μεγάλη βοήθεια προσφέρει ο Δήμος, ο οποίος κινεί σε 24ωρη βάση πέντε οχήματα και στους δύο ορεινούς όγκους με δημοτικούς υπαλλήλους που έχουν επωμιστεί τον ρόλο να εποπτεύουν και να παρατηρούν. Τα τρία οχήματα είναι πυροσβεστικού τύπου και αποτέλεσαν παλαιότερα δωρεές για τέτοιον σκοπό, τα δύο από ιδιώτη, το ένα από την ΠΕΔ.
Περιπολίες νυχθημερόν έχουν αναλάβει με δικιά τους πρωτοβουλία, πέραν από το ότι το κάνουν όταν καλούνται από την τοπική πολιτική προστασία, και τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγιάς και Περιχώρων. Γνωρίζοντας τα δύο βουνά όσο κανένας, βρίσκονται κατά ομάδες ή μονάδες σε επιφυλακή και είναι σε διαρκή επαφή με την Πυροσβεστική για ό,τι άσχημο παρατηρήσουν. Εκτός των περιπολιών έχουν ανακατασκευάσει κιόσκι σε λόφο στο Γερακάρι πάνω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ, όπου υπάρχει μεγάλη θέα προς όλο το Δώτιο Πεδίο, το Μαυροβούνι και τον Κίσσαβο, κι εκεί βρίσκονται σχεδόν μόνιμα κυνηγοί να επιτηρούν και να παρατηρούν.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι κοινοτάρχες χωριών, όπως λόγου χάριν οι των Νερομύλων και του Σκλήθρου, Θοδωρής Μόσχος και Χρήστος Τζίκας αντίστοιχα, κάλεσαν τους συγχωριανούς τους, και φυσικά όλοι ανταποκρίθηκαν, να γεμίσουν ότι υδροφόρα, ψεκαστικό ή δεξαμενή διαθέτουν με νερό και να τα έχουν ανά πάσα στιγμή έτοιμα.
Η Αγιά και η Μελιβοία έζησαν το 2007 καταστροφικές πυρκαγιές. Οι κάτοικοί τους γνωρίζουν τι σημαίνει να καίγεται ο τόπος σου, γνωρίζουν και τις επιπτώσεις των μεγάλων πυρκαγιών. Ως εκ τούτου, όλοι δείχνουν να έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών, την αναγκαιότητα της συνεχούς επαγρύπνησης και θέλουν να πιστεύουν ότι η περιοχή δεν θα ξαναζήσει ένα ακόμα 2007.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Έγιναν γνωστές προχθές μέσω της «ΕτΔ» οι προσφορές ιδιωτών και οι κινήσεις αλληλεγγύης Αγιωτών, τόσο προς τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην πρόληψη των πυρκαγιών και στις κατασβέσεις τους, όσο και προς τους πληγέντες κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας.
Οι συγκεντρώσεις αγαθών συνεχίζονται από όσους ανακοίνωσαν τέτοιες δράσεις και όπως μας ενημέρωσαν μάλιστα προχωράνε με τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο.
Ως συνέχεια δε καταστημάτων που θέλουν να προσφέρουν δωρεάν νερό και φαγητό προς τους πυροσβέστες, προστέθηκαν μετά το fast food «Smile» της Βελίκας που έκανε την αρχή και τα δημοτικά αναψυκτήρια Μεταξοχωρίου και Βελίκας με απόφαση του Δημάρχου, αλλά και η ταβέρνα «Νιβόλιανη» του Μεγαλοβρύσου, ο ιδιοκτήτης της οποίας, Δημήτρης Κατσάβας, ανακοίνωσε πως: «Μετά τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα και ευχαριστώντας για την κατάσβεση δύο πυρκαγιών στην Ανατολή, το κατάστημα προσφέρει δωρεάν φαγητό, καφέ, αναψυκτικά, νερά και ό,τι άλλο χρειαστεί, σε Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δασαρχείο και οποιαδήποτε υπηρεσία προστατεύει τον Κίσσαβο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass