ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 1000 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΣΤΟΛΟ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Θορύβησαν το Αρχηγείο οι πυρκαγιές στη Λάρισα!

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2014 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:15
 
 
Δεκαπέντε ήταν ως τώρα οι μεγάλες πυρκαγιές πανθεσσαλικά, οι περισσότερες στον ν. Λάρισας. Κράτησαν δηλαδή πάνω από μια ημέρα. Εκτός από τις δεκάδες έως εκατοντάδες μικρότερες. Χρησιμοποιήθηκε ο μισός στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ως τώρα! Το οικονομικό κόστος για το κράτος είναι τεράστιο. Ευτυχώς δεν κάηκαν άνθρωποι, αλλά ο κίνδυνος είναι άμεσος. Εύλογο το ερώτημα των πυροσβεστών, που καθημερινά εμπλέκονται στις μεγάλες φωτιές του θεσσαλικού και κυρίως του λαρισινού κάμπου. Η πυρκαγιά στον Αγιόκαμπο, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκε γρήγορα ήταν μόνο η αρχή. Ειδικά φέτος, οι μεγάλες πυρκαγιές προκάλεσαν και την ιδιαίτερη προσοχή του αρχηγείου του πυροσβεστικού σώματος, που στέλνει στη Λάρισα ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) Αθηνών.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Σύμφωνα με πρόχειρα και «φρέσκα» στοιχεία που έδωσε στην «Ε» ο περιφερειακός διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Νικ. Μιχαλάκης, σε αυτές τις 15 μεγάλες πυρκαγιές απασχολήθηκαν κατ΄ ελάχιστο 50- 60 άτομα ανά βάρδια και μαζί με τους αντικαταστάτες έφτασαν τα 1000 άτομα, κατά μέσο όρο! Από πλευράς πυροσβεστικών αεροσκαφών, χρησιμοποιήθηκε η μισή δύναμη που διαθέτει φέτος η χώρα! Εκτιμάται ότι με τρεις ώρες πτήσης το καθένα, κατά μέσο όρο, πέταξαν 180 ώρες, για να ρίξουν νερό στις 15 φωτιές. Από πλευράς οχημάτων (πυροσβεστικών και μεταφοράς προσωπικού) χρησιμοποιήθηκαν περίπου 250!
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ανακριτικού της πυροσβεστικής, από τις 2 Ιουνίου φέτος μέχρι τις 26 Ιουλίου, σχηματίστηκαν 60 δικογραφίες για αγροτικές πυρκαγιές και 8 για δασικές. Δεν στάθηκε δυνατό, ως τώρα, να απαγγελθούν κατηγορίες για εμπρησμό σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, είναι ότι ο αριθμός των πυρκαγιών είναι μικρότερος, αλλά οι εκτάσεις που κάηκαν είναι σχεδόν οι ίδιες. Όχι μόνο σε αριθμό στρεμμάτων, αλλά και σε περιοχές που καίγονται. Δηλαδή, παρατηρείται το φαινόμενο η ίδια έκταση, που σε προηγούμενες χρονιές κάηκε από 15 διαφορετικές πυρκαγιές σε διαφορετικές ημέρες, φέτος να καίγεται με μία μεγάλη φωτιά!
Μέσα σε όλα αυτά, είναι και οι συχνές πυρκαγιές σε κουζίνες σπιτιών, απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες κλπ. Η καθημερινότητα μιας πόλης σαν τη Λάρισα, που πρέπει πάντα να υπάρχουν οχήματα επιφυλακής.
Ο κ. Ν. Μιχαλάκης υπογράμμισε και τα εξής: Φέτος υπάρχει και η έρπουσα φήμη, που καταγράψατε και εσείς σε ρεπορτάζ, ότι με τις πυρκαγιές καταστρέφονται τα ζιζάνια στα χωράφια. Καταπονούνται άνθρωποι και μηχανήματα, με τόσες ώρες δουλειάς. Οι πυροσβέστες ξεκουράζονται μόνο 8 ώρες. Οι καπνοί δημιουργούν κινδύνους και για τους χειριστές των αεροσκαφών και για το προσωπικό εδάφους. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Εκκλήσεις προς όλους. Οι φωτιές έχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες, μπορεί να στοιχίσουν ζωές. Εγκλωβίζονται άνθρωποι σε οικισμούς, καταστρέφονται κολώνες και δίκτυα ηλεκτρισμού, μένουν χωριά χωρίς ρεύμα. Βεβαίως, δεν είμαστε μόνοι μας, ο υπόλοιπος κρατικός μηχανισμός είναι κοντά μας και βοηθάει σημαντικά. Σε κάθε πυρκαγιά υπάρχει αστυνομία, που καθοδηγεί τους κατοίκους, το δασαρχείο είναι παρόν επίσης. Το πρόβλημα είναι με τους δήμους, που δεν κάνουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τους οικισμούς. Στις πρόσφατες πυρκαγιές, όπως π.χ. στις περιοχές Πολυδάμειο, Βούναινα, Φυλάκη (Μαγνησία), Ρήγαιο, Ρύζι, Βασιλικά όλα ήταν τριγύρω χωρίς αντιπυρικές ζώνες και κινδύνεψαν. Ας κάνουν ζώνες, έστω και τώρα, δεν είναι αργά...
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass