«Οργωσε» την εμπιστοσύνη συγχωριανού του

ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ 37.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΡΟΤΡΟ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΛΚΥΣΤΗΡΑ. ΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΩΣ ... «ΗΤΑΝ ΨΗΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ -ΘΥΤΗΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2021 21:00

Με φυλάκιση 30 μηνών αλλά και χρηματική ποινή καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο

Πλημμελημάτων Λάρισας έναν Φαρσαλινό ο οποίος έλαβε από συγχωριανό του 37.000 ευρώ για να του φέρει γεωργικά μηχανήματα από τη Γερμανία, τα οποία μηχανήματα δεν έφθασαν ποτέ την Ελλάδα, ενώ κατά πώς φαίνεται, ο παθών έχασε και μεγάλο μέρος του χρηματικού ποσού.
Η δικαστική αντιπαράθεση των δύο ανδρών, από το ίδιο χωριό των Φαρσάλων, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 όταν ο παθών ζήτησε από τον κατηγορούμενο που δραστηριοποιούνταν στη Γερμανία, να του φέρει αρχικά ένα άροτρο καταβάλλοντας 5.000 ευρώ και στη συνέχεια να του φέρει ένα γεωργικό ελκυστήρα, καταβάλλοντας άλλες 32.000 ευρώ.
Καταθέτοντας χθες στο Δικαστήριο, ο παθών δήλωσε πως «είχα εμπιστοσύνη στον συγχωριανό μου» και πως απευθύνθηκε σε αυτόν επειδή εργαζόταν στη Γερμανία και γνώριζε τη γλώσσα «για να μου φέρει από τη Γερμανία γεωργικά μηχανήματα, αλλά δεν έφερε ποτέ κανένα μηχάνημα».
«Μου έκλεψε 5.000 ευρώ» τόνισε αναφερόμενος στα μετρητά που έδωσε αρχικά στον κατηγορούμενο για να του φέρει ένα άροτρο, «αλλά με προφάσεις όλο καθυστερούσε» να το φέρει.
Για να προσθέσει πως αναζητώντας γεωργικό ελκυστήρα μέσω διαδικτύου, βρήκε αρκετά μεταξύ των οποίων και ένα στην Ολλανδία, αλλά σε κοντινή απόσταση από τη γερμανική πόλη που ζούσε ο κατηγορούμενος.
Για να διευκρινίσει χθες πως ρώτησε τον κατηγορούμενο «ποια θα ήταν τα έξοδά του να πάει στην Ολλανδία» για να δει το τρακτέρ, για να του απαντήσει πως «δεν θέλω τίποτα, ένα τραπέζι θα μου κάνεις όταν έρθω στο χωριό».
Ο παθών συμφώνησε και, ενόψει της αγοράς, κατέθεσε 32.000 ευρώ όχι στον λογαριασμό του συγχωριανού του αλλά σε λογαριασμό τρίτου, που τυγχάνει φίλος του κατηγορουμένου, με την υποτιθέμενη αγορά του γεωργικού ελκυστήρα να γίνεται μέσω εταιρείας για να υπάρξουν φοροαπαλλαγές.
Ο κατηγορούμενος επικοινώνησε τις επόμενες ημέρες με τον παθόντα συγχωριανό του, λέγοντας πως το τρακτέρ βρίσκεται ήδη στη μάντρα μαζί με το φορτηγό που θα το μετέφερε στην Ελλάδα και μάλιστα, όπως τονίστηκε χθες, συγγενικό πρόσωπο του κατηγορούμενου να συναντά στον δρόμο συγγενικό πρόσωπο του παθόντα και να του εύχεται, «άντε καλορίζικο το καινούριο τρακτέρ».  «Δεν έφερε ποτέ κανένα μηχάνημα» τόνισε χθες ο παθών, προσθέτοντας πως ο κατηγορούμενος φέρεται ειπών ότι «το έβαλα το τρακτέρ στο φορτηγό αλλά είναι ψηλό και... δεν περνάει κάτω από τις γερμανικές γέφυρες».
Με την πάροδο του χρόνου και στις οχλήσεις του παθόντα να του επιστρέψει τα χρήματα, κινώντας παράλληλα τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κατηγορούμενος επέστρεψε 2.000 ευρώ το 2017 ενώ, πολύ μικρότερα ποσά κατασχέθηκαν από τον λογαριασμό του κατηγορουμένου. Με τον παθόντα, όπως επισημάνθηκε στο Δικαστήριο, «οργισμένος από την εξέλιξη» να στέλνει απειλητικά μηνύματα στον κατηγορούμενο.
Συγχωριανός και συγγενικό πρόσωπο του παθόντα επιβεβαίωσαν με τις καταθέσεις τους χθες στο δικαστήριο την καταβολή των 37.000 ευρώ, ενώ συγγενικό πρόσωπο του κατηγορουμένου, απέδωσε την εξέλιξη στη χρεοκοπία της εταιρείας μέσω της οποίας θα γινόταν η αγορά του ελκυστήρα. Χαρακτηρίζοντας επίσης «άσκοπες κατηγορίες» τα όσα ειπώθηκαν από τους μάρτυρες σε βάρος του κατηγορουμένου ο οποίος, όπως επισήμανε, «δεν είχε πρόθεση να πάρει ούτε δραχμή» από τον παθόντα και συγχωριανό του. Χωρίς ωστόσο να δίνει πειστικές εξηγήσεις, στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου για το ποσό της οφειλής και τη μη επιστροφή των χρημάτων.
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου, σημειώνοντας ότι «η ενοχή αποδείχθηκε» από την ακροαματική διαδικασία. Με την υπεράσπιση του απόντος κατηγορουμένου να σημειώνει πως αποτέλεσε «έναν Ελληνα της ξενιτιάς ο οποίος για να συμπληρώσει το εισόδημά του μετέφερε οχήματα και γεωργικά μηχανήματα σε Ελληνες αγοραστές μεταξύ των οποίων εξυπηρετούσε και συγχωριανούς», για να υπογραμμίσει την πρόθεση του κατηγορουμένου να εξοφλήσει τον παθόντα.
Τελικά το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για υπεξαίρεση αντικειμένου (σ.σ. στη συγκεκριμένη –περίπτωση χρήματα) ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 30 μηνών (με τριετή αναστολή) και χρηματική ποινή 300 ημερήσιων μονάδων προς 10 ευρώ η κάθε μονάδα. Με τη διευκρίνιση πως στην περίπτωση μη καταβολής των χρημάτων η ποινή θα μετατραπεί σε φυλάκιση 200 ημερών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass