Νέα διαμαρτυρία αγροτών στον ΕΛΓΑ για τις καθυστερημένες αποζημιώσεις

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2021 21:23

Τον προβληματισμό και την ανησυχία τους εξέφρασε στον διευθυντή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λιόντο, αντιπροσωπεία αγροτών από τον Τύρναβο, τον Κυπάρισσο και τη Ζαγορά Πηλίου αναφορικά με τις καθυστερημένες διαδικασίες έκδοσης των πορισμάτων για ζημιές που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες από καιρικές συνθήκες.


Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και σύμφωνα με τον πρόεδρό της Ρίζο Μαρούδα «δεν προέκυψε κάτι θετικό, καθώς μας έγινε γνωστό ότι τα πορίσματα για τις ζημιές που σημειώθηκαν στον Τύρναβο από τον παγετό του Μαρτίου του ‘20 ίσως να μην έχουν εκδοθεί μέχρι τέλος Μαρτίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Σχετικά με τις ζημιές που σημειώθηκαν από το χαλάζι τον Μάιο του ‘20 στις καλλιέργειες της Ζαγοράς, επίσης σημειώνεται καθυστέρηση στην έκδοση των πορισμάτων».
Από τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι οι παραγωγοί σιτηρών του Δήμου Κιλελέρ μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις αποζημίωσης για τις ζημιές που προκλήθηκαν από το καταστροφικό πέρασμα της «Μήδειας» μέχρι 12 Μαρτίου, ενώ για την περίπτωση των ζημιών σε ψυχανθή και βίκο στον Κυπάρισσο συζητήθηκε εκτενέστερα η διαδικασία υποβολής των ενστάσεων για όσους θεωρούν ότι αδικήθηκαν από τα πορίσματα.

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
Στο μεταξύ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Αγιάς με ανακοίνωσή τους απευθύνουν αίτημα στην Κυβέρνηση ζητώντας «να υπάρξει άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων και έκτακτη οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα των οικογενειών τους και να συνεχίσουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους, να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές που προκάλεσε ο φετινός παγετός, να υπάρξει αποζημίωση από το εμπάργκο στη Ρωσία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι αγρότες του Δήμου Αγιάς βιώνουν μια σκληρή οικονομική αφαίμαξη που έχει μειώσει κατακόρυφα το εισόδημά τους, την ικανότητά τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις καλλιεργητικές δραστηριότητες και να καλύψουν τα βιοποριστικά έξοδα των οικογενειών τους. Εδώ και 8 χρόνια το εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία μείωσε δραματικά την τιμή του μήλου που είναι το βασικό προϊόν της Επαρχίας. Η πανδημία, η καραντίνα και ό,τι αυτό συνεπάγεται έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στους παραγωγούς με μεγαλύτερη μείωση της τιμής στο μήλο, μείωση των εξαγωγών, μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, αφού οι λαϊκές αγορές υπολειτουργούν και η αγοραστική ικανότητα των πολιτών έχει μειωθεί. Υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν και αδιάθετες ποσότητες μήλου στα χέρια των παραγωγών. Σκληρά όμως δοκιμάστηκε η επαρχία και από τα καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές πέρυσι και φέτος. Πέρυσι υπήρχε συντριπτικό πλήγμα στην παραγωγή κερασιού που όμως δεν αποζημιώθηκε από τον ΕΛΓΑ αδικαιολόγητα και με βάση τον αναχρονιστικό κανονισμό που έχει, με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος, αφού οι αγρότες έμειναν χωρίς παραγωγή και χωρίς αποζημίωση. Το ίδιο συνέβη με τους κτηνοτρόφους που είδαν την ποσότητα γάλατος να μειώνεται για κάποιο διάστημα στην πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια» με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον παγετό που επικράτησε».
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass