Ευλόγησε τα ύδατα, όχι όμως και τις κυβερνητικές αποφάσεις

ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΕΡΡΙΨΕ ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ - ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΙΟ ΠΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2021 21:00

Του Γιώργου Ρούστα

Σε μια συμβολική κίνηση και με αιχμηρά λόγια κατά των κυβερνητικών παραγόντων που «αιφνιδιάζουν

και ακυρώνουν αποφάσεις κατά το δοκούν», ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, χθες παραμονή Θεοφανείων και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και την τέλεση της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, μετέβη στην πεζογέφυρα του Αλκαζάρ και τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων χωρίς τη συμμετοχή λαού, σύμφωνα με τη σχετική Κ.Υ.Α. Ο Σεβασμιότατος ευλόγησε τα ύδατα του Πηνειού ρίχνοντας τον Μεγάλο Αγιασμό και τον Σταυρό, ενώ δήλωσε πως «τέτοιες μέρες δεν είναι δυνατόν με την οποιαδήποτε πρόφαση να ζητούν από την Εκκλησία να κάνει κάτι διαφορετικό». Ευχήθηκε δε «η Χάρις και το άπειρο έλεος του Αγίου Θεού να μας φωτίσει όλους στη νέα χρονιά, ώστε να αποφασίζουμε και να εφαρμόζουμε το πρέπον χωρίς αιφνιδιασμούς και ακυρώσεις αποφάσεων κατά το δοκούν».

ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΝΑΟΙ
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τα Θεοφάνεια να εορταστούν με ανοιχτούς ναούς και παρουσία πιστών και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με την προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί για τους εορτασμούς. Στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου, σήμερα Τετάρτη -γιορτή των Θεοφανείων- το πρωί (7-10), θα τελεστούν ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Θείας Επιφανείας Του Κυρίου και εν συνεχεία, η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία του Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου, αλλά και 50 πιστών που επιτρέπει η σχετική Απόφαση.
Χθες το πρωί αρκετοί πιστοί προσήλθαν με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας να λάβουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους ανοιχτούς ναούς, ενώ για σήμερα η εντολή είναι να μοιραστεί ο αγιασμός σε μπουκαλάκια εκτός των Ναών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πιστών. Χθες το απόγευμα ο Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής των Θεοφανείων και πάλι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου.
Προχθές, μετά από πολύωρη συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, «αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών και εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την πολιτεία και εντέλλεται οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β’ 5509).»
Παράλληλα, σύμφωνα με στο «orthodoxia.info», 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διαφωνώντας με την απόφαση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Το εκκλησιαστικό site σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ολόκληρη η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλέον ανώτατο επίπεδό της προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά κυβερνητικής απόφασης.
Φυσικά ώσπου να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η όποια απόφαση, ο εορτασμός των Θεοφανείων θα έχει παρέλθει, ωστόσο η κίνηση εμπεριέχει ισχυρό συμβολισμό.
Στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2021 αναφέρεται μεταξύ άλλων:
- Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τ.μ., με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τ.μ.) τους 25.
- Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών.
Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021)».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass